full screen background image
Keresés
2021 október 19 - kedd
  • :
  • :

Egységes borosüvegekben öltött testet a szekszárdi összefogás

Egységes borosüvegekben öltött testet a szekszárdi összefogás

2015.06.19. Nagyot alkottak a szekszárdi borászok. Olyat vittek véghez, ami idáig egyetlen borvidéknek sem sikerült. Az összefogás testet öltött bizonyítéka a közös szekszárdi palack, melynek első szállítmánya pénteken érkezett.

Befutottak az első közös szekszárdi borospalackok a megyeszékhelyre. Négy kamionra való, vagyis 120 ezer darab érkezett az egységes üvegekből, amikből az első körben kilenc szekszárdi pincészet rendelt. Az összefogásban összesen 26 borászat jelezte részvételi szándékát.

Több borvidék is próbálkozott már közös palackok megalkotásával, ám eddig sehol sem sikerült az elképzelést valóra váltani. Egységes üveggel eddig csak a tokajiak léptek piacra, ám ott mindössze néhány pincészet szerepel a közös palackot használók körében. Szekszárdon meghozta gyümölcsét az áldozatos munka, melynek eredményeként létrejött az egész borvidékre kiterjedő összefogás – tájékoztatta a Kadarka.net-et Eszterbauer János, a Szekszárdi Borászok Céhének vezetője.

Mint elmondta, az egységes üveget bármely olyan szekszárdi borászat használhatja, mely megfelel a feltételként támasztott minőségi és egyéb elvárásoknak. Ezért amellett, hogy a palack messziről hirdeti, hogy abban szekszárdi bor található, garanciát jelent a magas minőségre.

Töltésre várnak az egységes szekszárdi palackok  a Mészáros Pince és Borház feldolgozó üzemének udvarán. Mészárosék napokon belül kezdik a palackozást. Fotó: Steiner V.Töltésre várnak az egységes szekszárdi palackok  a Mészáros Pince és Borház feldolgozó üzemének udvarán. Mészárosék napokon belül kezdik a palackozást. Fotó: Steiner V.

Az üvegekbe kizárólag azok a jellegzetes szekszárdi fajták – kadarka, kékfrankos és bikavér – kerülhetnek, melyek a legjobban mutatják a borvidék egyedi arcát, stílusát. Ezekből is csak a középkategória feletti borokat lehet forgalomba hozni a szekszárdi palackokban. A borok minőségét egy kilencfős bírálóbizottság vizsgálja vakkóstolóval.

A borászoknak emellett egy üvegre való mintát kell biztosítaniuk a Minerág Kft-nek, mely elvégzi a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat. A mérések eredményeit rögzítik, később pedig bármikor ellenőrizhetik a bort, hogy annak paraméterei egyeznek-e a korábban leadott minta értékeivel.

Eltérés esetén szankcionálják az adott borászatot, melyet 5 évre eltilthatnak a közös palack használatától. További feltétel, hogy legalább 1000 palack forgalomba hozatalát kell vállalni és, hogy az adott borászat tagja legyen a Szekszárdi Borászok Céhének – tudtuk meg Eszterbauer Jánostól.

Maga a palack egyébiránt burgundi stílusú, némi átalakítással, egyedi vonalvezetéssel és az Orosházi Síküveggyárból származik. A zöldes-sárgás színű üvegen szalagszerűen négy helyen található Szekszárd felirat és a város címere. Hamarosan, egy-két héten belül megkezdődik az üvegek töltése is.

A közös szekszárdi palack megalkotásáról még 2013 szeptemberében született megállapodás a borászok között, az első üveget pedig a tavalyi Szekszárdi Szüreti Napok alkalmával mutatták be a nagyközönségnek.

 
Read previous post:
Close