full screen background image
Keresés
2021 április 10 - szombat
  • :
  • :

Egységes szekszárdi palackba került a Sárosdi kékfrankos 2012

Egységes szekszárdi palackba került a Sárosdi kékfrankos 2012

2016.01.27. Közös szekszárdi palackba került a Sárosdi Pince 2012-es kékfrankos bora a hét elején.

Az egységes szekszárdi üvegbe töltött bor elsőként a március 3 és 5 között megrendezendő VinCE Budapest Wine Show-n debütál – tájékoztatta Sárosdi Judit a Kadarka.net portált.

A jellegzetes szekszárdi palackba töltött borról elmondta, a 2012-es évjárat, mely kiváló volt, kiemelkedő minőségű borok készítését tette lehetővé. A felhasznált, dűlőszelektált kékfrankos szőlő a családi pincészet Szekszárd déli részén fekvő, Strázsa hegyen található területéről származik. A 2012-es kékfrankos klasszikus fahordós érlelése esett át, a bor tizenhat hónapot töltött fahordóban.

Sárosdi kékfrankos 2012. Fotó: Sárosdi Pince

Szekszárdi palack – Szigorú feltételeknek kell megfelelni

A közös szekszárdi üvegekbe kizárólag azok a jellegzetes szekszárdi fajták – kadarka, kékfrankos és bikavér – kerülhetnek, melyek a legjobban mutatják a borvidék egyedi arcát, stílusát. Ezekből is csak a középkategória feletti borokat lehet forgalomba hozni a szekszárdi palackokban. A borok minőségét bírálóbizottság vizsgálja vakkóstolóval. Az adott tétel akkor nyeri el a jogot, hogy ilyen üvegbe kerüljön, ha a zsűri tagjainak legalább kétharmada arra érdemesnek ítéli.

A borászoknak emellett egy üvegre való mintát kell biztosítaniuk a Minerág Kft-nek, mely elvégzi a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat. A mérések eredményeit rögzítik, később pedig bármikor ellenőrizhetik a bort, hogy annak paraméterei egyeznek-e a korábban leadott minta értékeivel.

Eltérés esetén szankcionálják az adott borászatot, melyet 5 évre eltilthatnak a közös palack használatától. További feltétel, hogy legalább 1000 palack forgalomba hozatalát kell vállalni és, hogy az adott borászat tagja legyen a Szekszárdi Borászok Céhének. A szigorú feltételek biztosítják, hogy aki közös szekszárdi palackban kínált bort vásárol, az a pénzéért cserébe valóban magas minőségű bort kap.

A felső képen egységes szekszárdi palack. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close