full screen background image
Keresés
2021 augusztus 3 - kedd
  • :
  • :

„Egyszerű parasztgyerekként is nyerni tudtam”

„Egyszerű parasztgyerekként is nyerni tudtam”

2015.05.04. Két díjat is nyert Mecseki István decsi gazda és Dió a falu bikája a Hódmezővásárhelyen megrendezett XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.

Dió, a 2 éves limousine fajtájú bika I. helyezést ért el saját kategóriájában, vagyis a limousine bikák között. Emellett II. helyen végzett a húsmarha kategóriában – mondta el a Kadarka.net-nek Mecseki István, a decsi Góman-tanya gazdája, Dió nevelője. István emellett emléklapot is kapott a színvonalas bemutatkozásért.

– A bikák 2 évesen olyanok, akár a gyerekek 16 évesen. Ebben a korban nehezen kezelhetők. Így már annak is örültünk, hogy Dió olyan nyugodt jószág, amit el lehet vinni egy ilyen versenyre. Ez bizonyíték arra, hogy jól sikerült a „szocializációja”. A fiammal ketten törtük be – tette hozzá.

Dió most „csak” mintegy 850 kilót nyom, de még bőven növésben van. Öt éves korára akár 1300 kilóra is felmehet a súlya

Amikor megérkeztünk akkor ébredtünk rá, hogy rajtunk kívül csak nagy Zrt-k és Kft-k jelentek meg az országos versenyen, melyen külföldről érkezett zsűri bírált. Azt gondoltuk, hogy esélyünk sem lehet a komoly anyagi háttérrel rendelkező állattenyésztő telepek mellett. Ehhez képest két díjat is nyertünk, ráadásul Dió első helyezést ért el saját kategóriájában.

– „Büszke vagyok rá, hogy egyszerű decsi parasztgyerekként is helyt tudtam állni a nagy cégek között” – mondta. Ez hatalmas szakmai és erkölcsi megbecsülést jelent számomra – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy bőséges anyagi források híján mégis hogyan sikerült ilyen szép bikát nevelnie, Mecseki István így felelt: rengeteg szeretettel és törődéssel.

A Góman-tanyáról szóló bemutató írásunkat ide kattintva találja!


Az limousine kategóriában első helyezésért járó díjHúsmarha kategóriában II. díjat nyert DióEmléklap a színvonalas bemutatkozásért

A tanyán korábban készült képgalériánk:
Read previous post:
Close