full screen background image
Keresés
2021 április 14 - szerda
  • :
  • :

Eldőlt, ki képviseli Tolna megyét az országos versenyen

Eldőlt, ki képviseli Tolna megyét az országos versenyen

2019.04.03. A Pörbölyi Ökoturisztikai Központ adott otthont a katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei fordulójának, ahol kiderült, ki képviselheti Tolna megyét az április 27-én megrendezésre kerülő országos döntőben.

A kirendeltségi fordulók győztes csapatait dr. Balázs Gábor tű. ezredes köszöntötte, aki gratulált az eddig elért eredményekhez és elmondta, hogy azért is fontos ez a hosszú múltra visszatekintő ifjúsági verseny, mert a felkészülés és a verseny alatt a gyerekek olyan tudásra tesznek szert, mellyel a későbbiekben segítséget tudnak nyújtani embertársaiknak.

A versenyzőknek hét állomáson kellett bizonyítaniuk elméleti és gyakorlati tudásukat egyaránt. A feladatok végrehajtásához a felkészültségen és ügyességen túl elengedhetetlen volt a kiváló kommunikációs képesség és a csapatmunka. A feladatok szakszerű végrehajtását a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állománya kísérte figyelemmel és kellő szigorral.

Az elméleti állomásokon a versenyzők tűz- és polgári védelmi, valamint iparbiztonsági ismereteire voltunk elsősorban kíváncsiak. Immár második éve szerepel a repertoárban az EDR állomás, ahol a rádiózási ismereteiket kellett alkalmazniuk a versenyzőknek. A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) évek óta különdíjjal jutalmazza az általuk üzemeltetett viharjelző rendszereket legjobban ismerő csapatokat.

A siker érdekében az összehangolt csapatmunkára leginkább a gyakorlati feladatok megoldása során volt szükség. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt kialakuló villámárvizek ellen nyúlgát építéssel kellett védekezniük a csapatoknak, ahol a homokzsákok megtöltése mellett azok szakszerű lerakására is oda kellett figyelniük. Mentési ismereteiket a füstsátorban alkalmazták, ahonnan elrejtett tárgyakat hoztak ki, melyet követően a célba lövést gyakorolhatták, persze minél gyorsabban, hiszen az idő fontos tényező volt az összes gyakorlati állomáson. Egymást kellett irányítaniuk a labirintusban, és a földfeletti tűzcsap szerelésénél is mind a négy csapattag gyorsasága és ügyessége számított.

A versenyzőknek járó díjakat dr. Balázs Gábor tű. ezredes igazgató, Szabó Balázs, a Gemenci Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. erdészetvezetője, valamint Bártfai Attila, a szekszárdi OBI Áruház áruházvezető-helyettese adták át. Az RSOE különdíját idén a kocsolai általános iskolások, valamint a Tolnai Lajos Gimnázium csapata vihette haza.

A megyei döntő végeredménye alapján az országos döntőben általános iskolás kategóriában a paksi Balogh Antal Általános Iskola „Paksugár” nevű csapata képviselheti megyénket, a középiskolások között pedig a gyönki Tolnai Lajos Gimnázium diákjai jeleskedhetnek.

A megyei döntő eredményei:

Általános Iskola

I. Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium „Paksugár”

II. Aparhanti Általános Iskola „Tűztrollok”

III. Szakcsi Általános Iskola Kocsolai Általános Iskolai Tagintézménye „Bombák”

Középiskola

I. Tolnai Lajos Gimnázium „TL Gimi”

II. Energetikai Szakközépiskola „ESZI”

III. Csapó Dániel Szakközépiskola „Tűzcsapó

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close