full screen background image
Keresés
2021 július 27 - kedd
  • :
  • :

Elérte a háromezret a PTE-n tanuló külföldi hallgatók száma

Elérte a háromezret a PTE-n tanuló külföldi hallgatók száma

2016.11.09. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) háromezredik külföldi hallgatóját köszöntötte Bódis József rektor szerdán az intézmény díszdoktoravató ünnepi szenátusi ülésén. Az egyiptomi fiatalember a bölcsészettudományi kar hallgatója – írták az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az egyetem közlése szerint az alapításának 650. évfordulóját jövőre ünneplő PTE a Modern városok program keretében 24 milliárd forint értékű fejlesztéseket tervez megvalósítani, a fő célok között szerepel a külföldi hallgatói létszám jelentős – 2020-ig ötezer főre történő – növelése.

Az egyetemi fejlesztések a külföldi hallgatók komfortérzetének javítását szolgálják, ugyanakkor azokból “a magyar hallgatók is rengeteget profitálhatnak majd” – idézte a rektort az írásos összegzés.

A PTE korábban közölte: a támogatási összegből mintegy 15 milliárd forintot fordítanak az orvosképzés fejlesztésére. A pécsi orvoskar új oktatási épülettel gazdagodik, a jelenlegi elméleti tömb és az azt körülölelő park is teljesen megújul mintegy 11 milliárdos forrásból. A gyakorlati orvosképzésben részt vevő klinikai központ több épülete is korszerűvé válhat mintegy 4 milliárd forintból.

A fennmaradó mintegy 9 milliárd forintból felújítják – többek között – az egészségtudományi kar fenntartásába kerülő volt Csorba Győző Könyvtár épületét, valamint a Szepesi és a Vörösmarty utcai campust, a műszaki és informatikai kar pedig új műszaki laborépületet kap. A tervezett fejlesztésben érintett a PTE Balassa János és Damjanich Kollégiuma is, valamint komfortosabbá válik a Hunyor vendégház is.

Korszerűsödik a következő években a bölcsészettudományi, a természettudományi, a gyógyszerésztudományi, valamint a kultúratudományi, a pedagógusképző és vidékfejlesztési kar, míg a közgazdaságtudományi kar úgynevezett University Business Centerrel, a jogi kar nemzetközi kommunikációs teremmel bővül.

Az egyetem a közleményben beszámolt arról is, hogy a szerdai eseményen díszdoktori címet vehetett át Ronald L. Hayes agykutató, a Virginia Commonwealth University egyetemi tanára, Ekkehard Nuissl, a toruni Kopernikusz Egyetem professzora, Makó Csaba egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Markus W. Büchler, a University Hospital Heidelberg professzora és Serafino Gladiali, a University of Sassari professzora.

Ez is érdekelheti:

Hétszázmillió forintból fejlesztik a PTE KPVK-t Szekszárdon
Read previous post:
Close