full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Életbe lép a vörös kód – Tolnára másodfokú hőségriasztást adtak ki

Életbe lép a vörös kód – Tolnára másodfokú hőségriasztást adtak ki

2018.07.28. Másodfokú figyelmeztető jelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az ország több megyéje, közte Tolna megye területére a várható hőség miatt vasárnapra, hétfőre és keddre. A rendkívüli hőség miatt vasárnap déltől országosan életbe léptetik a vörös kódot.

Mint arra az OMSZ figyelmeztet, a fent jelzett napokon 27 °C feletti napi középhőmérséklet várható. A másodfokú figyelmeztető jelzést vasárnapra Tolna mellett Bács-Kiskun-, Fejér-, Jász-Nagykun-Szolnok-, és Pest megye területére is kiadták. Csak Nógrád megye területére nem rendeltek el figyelmeztető jelzést a várható meleg miatt, a többi megye területére elsőfokú hőségriasztást adtak ki.

Hétfőn már tíz megye területére érvényes a másodfokú figyelmeztető jelzés, a többi megye területére pedig elsőfokú hőségriasztást adtak ki. Keddre még tovább fokozódik a hőség, ekkor Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye kivételével már mindenütt másodfokú a figyelmeztetés szintje, az említett két megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a meleg miatt.

A zivatarok miatt korábban Tolna és több más megye területére kiadott figyelmeztetés szombaton még érvényben van, de vasárnapra már visszavonták.

Mindig győződjön meg arról, hogy érvényben van-e még a figyelmeztető jelzés, ezt itt tudja megtenni – kattintson!

A rendkívüli hőség miatt vasárnap déltől országosan életbe léptetik a vörös kódot – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kormány honlapján szombaton. Az Emmi közleményében felhívta a figyelmet, hogy a érintett intézmények a vörös kód ideje alatt alkalmazandó eljárásrend alapján járjanak el.

A kormány honlapján közzétett protokoll szerint “vörös kód” idején a bentlakást nyújtó szociális intézmények a fenntartó típusától, ellátási területüktől, az általuk ellátott célcsoporttól és a rendelkezésre álló üres férőhelytől függetlenül, a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül (a regionális diszpécserszolgálat jelzésére) fogadják azokat az utcán élő embereket, akiknek az elhelyezése hajléktalanellátó intézményekben nem megoldható. A vörös kód ideje alatt az utcán élő, de elhelyezést kérő hajléktalan emberek elhelyezése tehát elsődlegesen a hajléktalanellátást nyújtó intézmények feladata – tették hozzá.

Rendkívüli hőség idején elrendelt vörös kód esetén többek között tájékoztatást kell adni – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által közzétett adatok alapján – arról, hogy hol található nyitva lévő klimatizált helyiség. Emellett azt is közölni kell, hogy hol van a lakosság számára ingyenesen biztosított vízosztási hely, valamint párakapu. Szükség esetén meg kell szervezni azt is, hogy az ellátottak az érintett helyekre el is tudjanak jutni utcai gondozószolgálatok, illetve krízisautók bevonásával – olvasható a vörös kód protokolljában.

A képen Szekszárd. Illusztráció: Kadarka.net

Kadarka.net/MTI
Read previous post:
Close