full screen background image
Keresés
2021 augusztus 2 - hétfő
  • :
  • :

Életmentő térképet készít a Tolna Megyei Kormányhivatal

Életmentő térképet készít a Tolna Megyei Kormányhivatal

2016.09.29. Tolna megye defibrillátor térképének elkészítésén fáradozik a megyei kormányhivatal, mely a munkahelyek, különféle intézmények és létesítmények segítségét kéri a munkában.

Hazánkban évente 30-33 ezer ember halálát okozza heveny szívizomelhalás vagy egyéb, a szív vérellátási zavara miatt kialakult betegség. A kórházon kívüli hirtelen szívhalál-esetek jelentős hányadában kamrai ritmuszavarok állnak a háttérben. A betegek 20-30 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul. A ritmuszavar felléptétől számított 5 percen belül még nagy eséllyel, maradandó károsodás nélkül visszafordítható a folyamat, beavatkozás nélkül 10 perc elteltével a túlélés esélye minimális.

Az újraélesztés sikerét a gyors felismerés, a hamar megkezdett újraélesztés, a minél gyorsabban rendelkezésre álló defibrillátor készülék jelentheti. Az elsősegélynyújtói gyakorlatban jól alkalmazhatók a félautomata defibrillátorok, melyeket laikusok is használhatnak. A készülékek kezelése egyszerű, speciális
ismereteket nem igényel.

Sajnos csak kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy hol találhatók a megye területén – az egészségügyi ellátórendszeren kívül – nyilvános helyen az újraélesztés során alkalmazható defibrillátorok. Pedig feltehetően számos munkahelyen, intézményben, középületben, iskolákban, bevásárló központokban, sportlétesítményekben lehetnek ilyen készülékek.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya szeretné elkészíteni a megye defibrillátor térképét, ezért arra kérik az ilyen készülékkel rendelkező intézményeket, szervezeteket stb. hogy az alábbi adatok megadásával 2016. október 20-ig a titkarsag.tolna@ddr.antsz.hu elektronikus címen regisztrálni szíveskedjenek:

1. cég, intézmény megnevezése
2. a defibrillátor pontos helye (helység, utca, házszám, épületen belüli pontos elhelyezkedés)
3. a defibrillátor típusa és amennyiben van adat, a beszerzés éve
4. a defibrillátor üzemeltetésével megbízott személy neve, telefonszáma, e-mail címe (későbbi kapcsolatfelvétel céljából)

További információ kérhető a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály fenti elektronikus címén és a +36 74 505 850-es telefonszámon.

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close