full screen background image
Keresés
2021 augusztus 3 - kedd
  • :
  • :

Szent Orbán Borünnep: életre kel a pincefalu Istifángödrében

Szent Orbán Borünnep: életre kel a pincefalu Istifángödrében

2015.05.07 Nyitott pincék, kulturális kavalkád és borszentelés. Megelevenedik az istifángödrei pincesor a X. Szent Orbán Bor Áldás és Borszentelés Ünnepén, május 16-án.

Az idén megrendezendő X. Szent Orbán Borünnep szorosan illeszkedik a szekszárdi borünnepek közé. Az elmúlt jó néhány évben szépen fokozatosan felépült, kialakult a hagyományos borünnepek köre. Így ma már minden ünnephez kapcsolódik egy-egy jeles rendezvény, esemény Szekszárdon.

A borünnepek sorát a januári Vincze-napi vesszővágás nyitja, de ilyen a nemrég megtartott Szent-György nap, a Bikavér Ünnepe is – mondta el csütörtökön sajtótájékoztatón Kővári László, a gazdasági bizottság elnöke.

– A szekszárdi borászok sikerei és a hagyományokra épített borünnepek jelentősen növelik a város vonzerejét. Ez pedig egybevág az önkormányzat turisztikai fejlesztéseit megcélzó tervekkel. Ezért a város fokozottan támogatja az ilyen rendezvényeket – hívta fel a figyelmet.

– Előző évben is nagy sikerrel tartottuk meg a Szent Orbán Borünnepet. Akkor 1500-2000 ember látogatott ki az Istifángödrébe. Szeretnénk, ha idén ennél is többen jönnének el erre a családias hangulatú borünnepre, mely egyben a legnagyobb alsóvárosi rendezvény. Délelőtt tíz órától családi, baráti programok lesznek, majd délután két órától este tíz óráig előreláthatólag összesen hét pincészetnél lehet bort kóstolni, a vendégeket közben a Muslinca Kórus csábítja dalaival – tudatta Baltavári István szervező.
– A pincesor két végén egy-egy információs pult várja a vendégeket. A pultoknál váltják majd a borünnep hivatalos fizetőeszközét, a Szent Orbán tallért. Egy tallér 150 forintot ér, amiért egy deci jó minőségű szekszárdi bort lehet kóstolni. A kóstolóhoz poharat sem kell vinni, lesz a borászoknál. A tallérokért zsíros kenyeret és pogácsát is lehet majd kapni – tette hozzá.

A délután három órakor kezdődő ünnepi köszöntő után dr. Kaszó Gyula lelkész és Porpáczy Attila káplán áldja, illetve szenteli meg a borokat. A szentelésre, áldásra bárki elviheti a saját borát.
Állandó színpad is lesz, ahol délután négykor tárogató hangjátékával kezdődik a kulturális – zenés, táncos – műsor – tudtuk meg.

Az istifángödrei pincesor mára Szekszárd legnagyobb megmaradt hagyományos pincesora. A pincefalu a város valódi gyöngyszeme, szeretnénk, ha egyre több szekszárdi rendezvénynek és eseménynek adhatna otthont – mondta el befejezésül Baltavári István.

X. Szent Orbán Bor Áldás és Borszentelés Ünnepi program

Nyitott pincék: 14.00-tól
Gyalog pince
Zsitvai pince
Ribling pince
Asztalos pince
Vesztergombi pince
Tokai pince
Szarvas pince

Hívogatók hangjaira: 14.30-tól gyülekezés:
Kovács György tárogatós
Muslinca Kórus zsongás

Ünnepi köszöntők: 15.00-kor megnyitó
Kővári László elnök úr
Ferenc Vilmos elnök úr
Módos Ernő elnök úr

Bor Áldás : dr. Kaszó Gyula lelkész úr
Bor Szentelés Porpáczy Attila káplán úr

Szakmai rész 16.00 dr. Vörös Géza igazgató úr. ( Külön szekció )

Kulturális műsor: 16.30-tól (Hívogatás , Invitálás)
– Muslincák, Lányi Péter
– Ifjú Szív Német Nemzetiségű Táncegyüttes
– Szekszárdi Magyarnóta Klub kórusa, Barkóczi Erzsébet, Fritz Anna, Jakab lászlóné, Lendvai Klára, Szabó Tamás
– Pecze tanár úr növendékei (Liszt Ferenc Zeneiskola)
– Málinger Anita és Kovács Gergő zenés műsora
– Jam Session Club támogatásával fellépő ifjúsági zenekar:
Szanyó Julcsi, Szép Evelin, Parrag László, Szalontai Jenő, Varga Péter

Szent Orbánről bővebben a Wikipedia-n olvashat kattintson!
Read previous post:
Close