full screen background image
Keresés
2020 október 22 - csütörtök
  • :
  • :

Élhető világot hagyni az utókorra – elkészült a megye klímastratégiája

Élhető világot hagyni az utókorra – elkészült a megye klímastratégiája

2017.12.01.  A megyei önkormányzat koordinálásával készült el a Tolna Megyei Klímastratégia, melyet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 30 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásával alakítottak ki. A program részeként az elmúlt hónapokban megyeszerte tartottak klímastratégiai konferenciákat, illetve workshopokat és különféle szemléletformáló rendezvényeket. Utóbbiak eredményeit, illetve  a megyei klímastratégia társadalmi változatát a csütörtök délelőtt a Vármegyeházán megtartott zárókonferencián ismertette a megyei önkormányzat, a Dipol Csoport és a Zöldtárs Alapítvány.

Rengeteget kell tennünk azért, hogy az utánunk jövők sokkal jobb körülmények között kapják meg azt a települést, ahol élnek – hívta fel a figyelmet beszédében Potápi Árpád János a Vármegyeházán megtartott konferencián. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár rámutatott, a Kárpát-medencében bekövetkező éghajlatváltozást mi magyarok érezzük meg a leginkább. Mint azt kiemelte, a változásokra fel kell készülni.

Hangsúlyozta, miközben többször fordulnak elő árvizek – melyek veszélyének Tolna megye különösen ki van téve – egyre több az aszályos időszak is. Ahogy fogalmazott, azzal a jelenséggel is meg kell barátkozni, hogy időnként egyszerre van árvíz és aszály. Az államtitkár arról is szólt, hogy a települési önkormányzatok, és főként a cselekvést összefogó megyei önkormányzat sokat tehet a klímaváltozásra való felkészülésben. Zárásként emlékeztetett, a megyei önkormányzat 30 millió forintos KEHOP projektjének részeként tizenegy konferenciát és öt járási szintű workshopot is tartottak a csütörtöki zárókonferenciát megelőzően.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke felidézte, megalakulásakor a megyei közgyűlés elhatározta, hogy egy olyan ügy élére áll, mely mindenkit érint Magyarországon, ez pedig a természeti értékek védelme. A közgyűlés elnöke szerint a klímaváltozással való foglalkozás sorsdöntő fontosságú.

Potápi Árpád János (j) és Fehérvári Tamás. Fotó: Ótós Réka

Mint fogalmazott, a megyei önkormányzatnak az volt a fő feladata, hogy választ találjon arra a kérdésre, hogy az emberek és a különféle szervezetek, illetve a megyei önkormányzat milyen módon képes vállalni a felelősséget a probléma feltárásában, megoldásában, illetve abban, hogy milyen jövőképet tud felvázolni az itt élőknek. Mindezt annak érdekében, hogy a globális felmelegedést kezelni, az általa okozott problémákat kompenzálni tudják. Ehhez meg kell határozni az útirányokat és a kiindulási pontokat, melyek segítségével segítségével egy szebb, problémamentesebb jövőt lehet felvázolni – tudatta az elnök

Hozzáfűzte, a szakértőknek – mint a megyei önkormányzat által a munkába bevont Zöldtárs Alapítvány és a Dipol Csoport szakembereinek – kell feltárniuk azokat útirányokat és azokat a kiindulási pontokat, melyek alapján a politika meghozhatja a szükséges döntéseket. A megyei önkormányzat által koordinált közös munka célja, hogy az utánunk jövő nemzedékek egy élhető világot örököljenek – mondta el Fehérvári Tamás. Zárásként hangsúlyozta, a megyei önkormányzat a klímastratégia megalkotását követően is nyitott és továbbra is partnerséget ajánl ezen a területen.

Fotó: Ótós Réka

A megnyitó után a PhD Váradi Zsuzsanna, a Dipol Csoport klímadiviziójának vezetője mutatta be a megyei klímastratégia társadalmi változatát. A programsorozatban megrendezett konferenciák és workshopok tapasztalatairól, az azokon elhangzott javaslatokról és észrevételekről dr. Bóna Csaba regionális klímareferens tartott előadást. Ezt követően Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke tartott előadást „Klímariadó Tolna Megyében – beszéljünk róla!” címmel. A konferencia a megyei klímastratégia megvalósításával kapcsolatos kötetlen beszélgetéssel zárult.

A Tolna Megyei Klímastratégia társadalmi egyeztetésre szánt változatát a megyei önkormányzat oldalán találja – kattintson!

„Klímariadó Tolna megyében!”

Mint azt megírtuk, tizenöt településen mintegy ezerötszázan vettek részt a „Klímariadó Tolna megyében!” címmel indított szemléletformáló rendezvénysorozaton. A Zöldtárs Alapítvány által megtartott rendezvénysorozat április 21-én Tolnán a Mag-házban indult útjára és szeptember 23-án Nagyszékelyben, az „Alkalmazkodó gyümölcsészet” és a Szüreti felvonulás rendezvények társrendezvényeként ért véget.

A rendezvénysorozat keretében az alapítvány munkatársai által felállított Klímasátorban többek között a „Klímariadó Tolna Megyében” kiadvánnyal, tesztekkel, energiatakarékossági tanácsokkal, házi naperőmű tájékoztatóval, ismeretterjesztő játékokkal várták az érdeklődőket Bátaszéken, Bogyiszlón, Bonyhádon, Dombóváron, Döbröközön, Hőgyészen, Nagymányokon, Nagyszékelyen, Pakson, Szekszárdon, Tamásiban, és Tolnán, valamint Kölesden, illetve Zombán.

Diákok mérték össze klímaváltozással kapcsolatos tudásukat Szekszárdon

Szintén megírtuk, a klímastratégiához kapcsolódóan került sor a Tolna megyei diákok (7-8. osztályosok és gimnazisták) klímavédelmi vetélkedőjére nemrég Szekszárdon. A közel három órás vetélkedőn többek között olyan kérdések hangzottak el, hogy „mennyi egy átlagos személygépkocsi szén-dioxid kibocsátása”, „hol tartották a 2015. decemberi klímacsúcsot”, vagy hogy „mennyi Tolna megye éves átlagos csapadékmennyisége”.

Az általános iskolák versenyét a Nagydorogi Széchényi Sándor Általános Iskola nyerte, a középiskolások mezőnyében a dunaföldvári Magyar László Gimnázium csapata bizonyult a legjobbnak. Bővebben – kattintson!

Egyre súlyosabb gondokat okoz a klímaváltozás Tolnában

Ugyancsak megírtuk, A Tolna Megyei Önkormányzat megbízásából készülő megyei klímastratégiához kapcsolódóan a Zöldtárs Alapítvány a Kadarka.net-tel együttműködve interneten kitölthető klímakérdőívet tett közzé áprilisban. A klímakérdőívet 584 Tolna megyei lakos töltötte ki.  Kiderült, a válaszadók többsége szerint a klímaváltozás egyre nagyobb  gondot jelent. Erről itt olvashat bővebben – kattintson!

Fotó: Ótós Réka
Read previous post:
Close