full screen background image
Keresés
2021 május 5 - szerda
  • :
  • :

Elindult a szekszárdi idősek megsegítését célzó program, mutatjuk az igazolványt!

Elindult a szekszárdi idősek megsegítését célzó program, mutatjuk az igazolványt!

2020.03.19. Elindult a segítségnyújtási akció, melyben a szekszárdi önkormányzat a 70 év felettieknek kíván segítséget nyújtani főként a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban és az étkeztetés megoldásában – tudatta Ács Rezső polgármester a városházán csütörtök délután megtartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, a legfontosabb, hogy a leginkább veszélyeztetett időseknek ne kelljen az utcára, tömegbe menniük.

A városvezető arról is tájékoztatott, hogy a program elindítását követő első néhány órában hat idős szekszárditól érkezett kérés a segítségnyújtásra. Ők főként bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában és a csekkek befizetésében kérték az önkormányzat segítségét, de volt olyan is aki kutyasétáltatásban kért segítséget. Hozzátette, önkéntes karanténban lévők is kérték az önkormányzat segítségét. Ezzel kapcsolatban tudatta, egy több tagú családról van szó.

A segítséget csütörtök reggel (márc. 18.) nyolc órától lehet igényelni a +36 74 679-000 telefonszámon. A hívásokat  minden munkanapon reggel 8 és este 9 között várják. Az étkeztetéssel kapcsolatos igényeket a +36 74 319-040-es telefonon várják.

Arról is szólt, hogy a Szekszárdi Önkéntes Programba – annak elindítását követően – fél napon belül tizenhat önkéntes jelentkezett.

Jelentkezni az onkentes@szekszard.hu e-mail címen lehet, a név, a lakcím és telefonszám megadásával. Emellett arra kérik a leendő önkénteseket, hogy az e-mail-ben történő regisztráció során néhány szóban írják le azt is, hogy miben kívánnak segítséget nyújtani.

A polgármester megosztotta, a postával is sikerült egyeztetniük többek között arról, hogy miként lehetne zökkenőmentesen megoldani a csekkek befizetését és a további postai szolgáltatások igénybevételét az önkéntes programban. A jövő hét elejétől a központi postán az egyik kasszánál minden nap két előre kijelölt időpontban várják majd az önkénteseket, akik a csekkbefizetésben segítik az időseket. Hozzáfűzte, később talán mód nyílik rá, hogy mobilpostákat helyezzenek el a város különböző területein.

A program további ismertetésére plakát készült, a plakátokat forgalmas helyekre teszik majd ki. Egy másik fajta ismertető plakát is készült, melyeket a gyógyszertáraknál helyeznek el tájékoztató jelleggel.

Ács Rezső arról is tájékoztatott, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megállítását segítendő kilenc munkacsoport hoztak létre. Munkacsoport jött létre a hatékony kommunikáció érdekében, emellett megalakult a kodifikációs munkacsoport, valamint az időskorúak ellátását segítő-, az oktatási, nevelési, gyermekvédelmi-, a logisztikai és erőforrás-, a hivatali munkarend biztosításáért felelős-, a pénzügyi-, a közrendi és közlekedési-, és egy az önkéntes karanténnal kapcsolatos munkacsoport.

Ilyen igazolványt kapnak az önkéntesek. Forrás: Polgármesteri Hivatal.

A polgármester felhívta a figyelmet, csalók próbálnak meg visszaélni a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzettel. A magukat önkéntesnek hazudó csalók ráadásul azt állítják az idős embereknek, hogy az önkormányzattól érkeztek. A polgármester nyomatékosan azt kérte az idősektől, hogy csak olyan „segítőkkel” álljanak szóba, akik fel tudják mutatni az önkormányzat által kiállított igazolványt.

A koronavírus-fertőzés további terjedésének megelőzésére, megakadályozására 100 millió forintot különítettek el a költségvetésből. Ám ha szükséges, ezt az összeget tovább növelik.

Mint azt megírtuk, a Szekszárdi Önkéntes Program azt célozza meg, hogy általa segítséget segítséget kapjanak az olyan 70 év feletti szekszárdiak, akiknek nincsenek közeli hozzátartozói, akik mástól nem számíthatnak segítségre. A programban azok a 70 év felettiek vehetnek részt, akik vállalják, hogy otthon maradnak. A programban 18 év feletti egészséges önkénteseket is keresnek, akik szívesen segítenék az időseket a bevásárlásokban, a gyógyszerek kiváltásában és a csekkbefizetésben.

A programról további részleteket talál korábbi írásunkban – kattintson!

Illusztráció: MTI/Koszticsák Szilárd

 
Read previous post:
Close