full screen background image
Keresés
2022 január 15 - szombat
  • :
  • :

Hősies tettéért elismerésben részesült a bonyhádi tűzoltó

Hősies tettéért elismerésben részesült a bonyhádi tűzoltó

2017.02.17. Egy Tolna megyei tűzoltó, Sánta László tű. főtörzsőrmester is elismerésben részesült hősies helytállásáért a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság február 15-én rendezett ünnepségén, ahol dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy főigazgató a szintén Tolnában dolgozó Lengyel Tibort is köszöntötte születésnapja alkalmából.

Az elmúlt időszakban rendkívüli eseményeinél tanúsított hősies helytállása elismeréseként az országos katasztrófavédelmi főigazgató ajándéktárgyakat adományozott, Tolna megyéből Sánta László tű. főtörzsőrmester részesült elismerésben.

Tűz keletkezett január 11-én a Baranya megyei Szászvár óvodájának kazánházában, a tűzesethez a Bonyhádi Katasztrófavédelmi Őrs egységét is riasztották. Az érintett területen két épület helyezkedett el, egymással párhuzamosan, egymástól 5 méter távolságra, 20 méter hosszan. A két épületből a melléképületben volt a kazánház, a vele szemközti, nagyobb értékű főépület a gyerekek napközbeni, közösségi helyszínéül szolgált. A melléképület oltását szászvári önkéntes tűzoltók kezdték meg.

A tűzoltás vezetését az idő közben helyszínre érkező hivatásos egységek (Bonyhád, Komló) vették át, és a melléképület oltása mellett megkezdték a főépület védelmét is. A tetőszerkezet már majdnem teljesen leégett, amikor felrobbant egy 11,5 kilogrammos gázpalack. A robbanás hatására a főépület több ablaka betört, de szerencsére egy tűzoltó sem sérült meg.

Az égő melléképületbe, vízsugár fedezete mellett az egységek további gázpalackok felderítésére indultak, és további három palackot találtak. A nagy hőhatásnak kitett gázpalackokat a tűzoltók – köztük a Bonyhádi Őrsön szolgálatot teljesítő Sánta László tű. főtörzsőrmester – megtalálták, kihozták, és az épületektől távol elhelyezve megkezdték azok hűtését. A főtörzsőrmester tettével megakadályozta a gázpalackok felrobbanását, ezzel megvédte a beavatkozó állomány testi épségét, valamint az óvoda főépületét a robbanásokból adódó további károktól.

Góra Zoltán köszöntötte születésnapja alkalmából Lengyel Tibort. Fotó: Jóri András BM OKF

A hagyományokhoz híven a rendezvényen Góra Zoltán több olyan kollégát is köszöntött, aki kerek születésnapját ünnepli. Tolna megyéből Lengyel Tibort ötvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte a főigazgató.

Lengyel Tibor 1992. június 1. óta dolgozik a katasztrófavédelemnél, illetve elődszervezeteinél. 1996. január 16-tól gondnoki feladatokat lát el, munkáját mindig lelkiismeretesen és nagy pontossággal végzi. Igyekezete, szorgalma és szolgálati feladatokhoz történő hozzáállása példaértékű. A gondnoki, raktárosi munkájával folyamatosan biztosítja az állomány eszközzel való ellátását, elősegíti a rendezvények zavartalan lebonyolítását, és hozzájárul a sportesemények, tűzoltóversenyek sikeréhez is. Beosztása egy nélkülözhetetlen háttérszakma, amit kiválóan lát el. A közösségi rendezvényeken szívesen részt vesz. Elöljáróival tisztelettudó, a fiatalabb, közfoglalkoztatott kollégákat munkájukban folyamatosan támogatja, irányítja, segíti.

A vezető képen:  Sánta László tű. főtörzsőrmester veszi át az elismerést  dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagytól.  Fotó: Jóri András BM OKF

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság