full screen background image
Keresés
2022 január 15 - szombat
  • :
  • :

Már követni sem lehet, annyi téli ruhát vittek el a szegénységben élők

Már követni sem lehet, annyi téli ruhát vittek el a szegénységben élők

2017.02.08. Elképesztő mennyiségű ruhát vittek el a szegénységben élők az egy hónapja indult „Szabad fogas” adományozási programban Szekszárdon. A programban közreműködő Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete továbbra is várja a felajánlásokat.

A január 9-én, vagyis egy hónapja indult programban annyi meleg ruhát vittek el a nehéz körülmények között élők, hogy már követni sem lehet – tudtuk meg Kovács Lászlóné elnöktől. Mint azt elmondta, január végéig számolta a ruhaneműk fogyását, aztán feladta. Addig mintegy 1200 kabátot vittek el a szegénységben élők. Emellett rengeteg egyéb meleg holmi, sapka, sál, kesztyű, pulóver, takaró talált gazdára – tette hozzá.

Olyan nagy igény mutatkozik ezekre, hogy az elmúlt egy hónapban szinte minden nap, még hétvégén is a fogasok mellett álltak, sokszor este fél 9-ig is. Amíg érkeznek az emberek, addig az egyesület munkatársai ott vannak a Hunyadi utca 4. szám alatt található székháznál és segítenek.

Kovács Lászlóné azt is elárulta, hogy nagy többségében szegény emberek érkeztek meleg ruházat után keresve, de hajléktalanok is akadtak. Volt olyan idős férfi, aki elmondta neki, hogy otthonában mindössze 8-10 fok van. Neki arra kellettek a kabátok, hogy legyen mit magára húzni, ha aludni tér. Érkezett hozzájuk már többek között három gyermekes anyuka is, két óvodáskorú és egy kicsit idősebb gyermekkel, mindannyian egy-egy vékonyka kabátban. Az anya és gyermekei meleg kabáthoz, sálhoz jutottak. Sőt a gyermekek lábára egy-egy pár meleg cipő is került, a régi lábbeliket pedig csak az első kukáig vitték, ugyanis azok már annyira rossz állapotban voltak. De ezek nem egyedülálló példák – hangsúlyozta az elnök.

Az adományozást az egyesület a saját, egyesületi tagjaik részére szánt raktárkészletéből indította el január 9-én. A programnak azonban szerencsére hamar híre ment és sorban érkeztek a felajánlások.

A ruhákat sok száz segítőkész ember ajánlott fel és akasztotta fel az egyesület székháza előtt álló fogasokra. Egy alkalommal egy az édesanyjával érkező kisfiú azt mondta, azért hozta el a kabátját, hogy azt egy olyan gyermek vehesse majd fel, akinek az anyukája nem tud venni. De van, aki zsemlét, tejet, felvágottat vásárol és azt teszi a ruhák mellé egy zacskóban.

Az adományozási program addig folytatódik, míg a hideg időjárás marad. Így az egyesület továbbra is számít a jó szándékú, segítőkész emberek felajánlásaira. A felajánlóknak csak annyi a dolguk, hogy elvigyék az adományozásra szánt téli ruhaneműt, vagy ruhaneműket, takarót stb. az egyesület irodája előtt található fogasokhoz és felakasszák azokat. Ha nagyon rossz az időjárás, akkor az épület földszinti folyosóján találhatók meg a fogasok.

Cím: Szekszárd, Hunyadi u. 4.
Tel.: 74 512 355
E-mail: szdvakok@gmail.com

A képen: Kovács Lászlóné elnök  és az egyesület egyik tagja a Hunyadi utcai  iroda előtt található fogasoknál. Fotó: Kadarka.net