full screen background image
Keresés
2018 szeptember 21 - péntek
  • :
  • :

Elkészült a kerékpárút, nagyban változott a forgalmi rend Szekszárdon

Elkészült a kerékpárút, nagyban változott a forgalmi rend Szekszárdon

2017.06.15. Elkészült a próba jelleggel kialakított kerékpárút Szekszárd északi részén, a Rákóczi utcán. A megváltozott forgalmi rend miatt érdemes a megszokottnál óvatosabban közlekedni az útszakaszon.

A Rákóczi Ferenc utca és a dr. Szakály Ferenc utca kereszteződése, valamint a Rákóczi utca és a Tolnai Lajos utca találkozása közötti mintegy egy kilométeres útszakaszon csütörtökre megtörtént a forgalmi rend megváltoztatása. A korábbi négy sáv helyett az autósok két sávon haladhatnak, a kerékpárutat az út külső forgalmi sávjainak leválasztásával alakították ki. Nemcsak a kerékpársávok és a forgalmi sávok felfestése készült el, de az új forgalmi rendet jelző, valamint az egyéb figyelemfelhívó táblákat is elhelyezték – tudatta Máté István önkormányzati képviselő csütörtök délelőtt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Mint fogalmazott, nagy lépés ez a város kerékpárút-hálózatának tervezett bővítése terén.

Kanyarodósávokat és besorolósávokat is kialakítottak.

Hangsúlyozta, tudják, hogy ez a változás jelentős a város életében. Hozzátette, ugyanakkor azt is tudják, hogy a kerékpárút-hálózat bővítését valamilyen formában meg kell oldani.

Máté István. Fotó: Kadarka.net

Kiemelte, mentalitás-változásra van szükség a közlekedők részéről ahhoz, hogy a változtatás eredményes legyen és többen járjanak biciklivel. Ezt annak kapcsán tudatta, hogy szerdán a Rákóczi utca és a Kapisztrán utca kereszteződésénél több mint fél órán át figyelte a forgalmat és több durva szabályszegő autóst is látott. Az autósoknak tudomásul kell venniük, hogy az utakon más járművel, például kerékpárral is közlekednek, és jobban oda kell figyelniük rájuk – jelentette ki. A kerékpárosok akkor fogják birtokba venni az új kerékpárutat, ha azt látják, hogy biztonságos közlekedni rajta – mondta a városatya.

Máté István emlékeztetett az utat próba jelleggel alakították ki azért, hogy kiderüljön, hogy terv a gyakorlatban is működik-e. Mint mondta, a szeptember 15-ig teszt jelleggel működő egy kilométer hosszú útszakasz csak egy kis része a tervezett új észak-déli irányú kerékpárútnak.  További, felfestéssel kialakítandó és épített szakaszai is lesznek az útnak és a tervek szerint több jelenleg lámpás kereszteződést körforgalommal váltanak ki a főúton. A kerékpárút a tervek szerint a Béri Balogh Ádám utcai kerékpár- és gyalogosúthoz kapcsolódna.

A változtatások célja az is, hogy a városközpontba csak azok hajtsanak be autóval, akiknek ott van dolguk, az átmenőforgalmat pedig szeretnék kiszorítani a városból.

Schmidt Krisztián útügyi referens elmondta, hogy a kerékpárút szélessége mindkét – haladási irányban – 1,25 méter. Több helyen előzésre alkalmas szakaszokat is kialakítottak a kerékpárok számára. Ezeken a szakaszokon 2 méter széles a kerékpárút, emellett az előzésre szolgáló részeken további fél méter széles védősávot is létrehoztak.

A tapasztalatokról a muszak@szekszard.hu e-mail címre küldött levélben számolhatnak be a közlekedők.

Az újonnan létesítendő kerékpárút teljes hossza 15 kilométer lesz. Ebből 7 kilométert alakítanak ki felfestéssel a jelenlegi úthálózaton, de a tervek szerint emellett nyolc kilométeren különálló kerékpárút létesül majd. Az elképzelés szerint körforgalom létesül a Rákóczi utca és a Damjanich utca találkozásánál, a Rákóczi utca és a Szent László utca kereszteződésénél, valamint a Garay térnél, illetve a Széchenyi utca és a Bezerédj utca találkozásánál, a Béri Balogh Ádám utca és a Wesselényi utca, valamint a Szent-Györgyi Albert utca találkozásánál.

Előzésre alkalmas szakaszok is találhatók a kerékpárúton. Fotó: Kadarka.net

Mint azt megírtuk, az engedélyeztetési tervek elkészítése folyamatban van, ezután közbeszerzési eljárást folytatnak le a kivitelező kiválasztása érdekében. Az említett, mintegy 15 kilométer hosszú kerékpárút teljes kialakítása két éven belül történhet meg a Területi Operatív Program (TOP) erre szolgáló forrásának felhasználásával.

A tervek szerint a későbbiekben, Gemencig és a Palánknál található Sió-töltésig, illetve kajak-kenu bázisig is kerékpárút vezet majd. A Sió-töltésen pedig a Tolna Megyei Önkormányzat Sió-projektjének köszönhetően létesül majd kerékpárút a Balaton irányába.

Több kritika, kevés fórumozó

A témához a Kadarka.net Facebook oldalán hozzászóló olvasóink többsége szerint a Rákóczi utcán megmaradt két forgalmi sáv kevés lesz a közlekedők számára. Úgy vélik, hogy emiatt a forgalom a Tartsay utcán is nő majd, noha az már így is zsúfolt. Olvasóink szintén úgy gondolják, hogy a Kadarka utcán is többen fognak majd közlekedni, így ott is torlódások várhatók. Ezen túlmenően az olvasók arról számoltak be, hogy a most létrehozott kerékpársávokban több aknafedő is található, ami balesetveszélyessé teszi a közlekedést a biciklisek számára.

Mint azt megírtuk, az önkormányzat – ahogy portálunk is – olyan kérdést is kapott, hogy miért nem kérdezték meg a lakosság véleményét a tervezett átalakításokról. Ács Rezső polgármester hangsúlyozta, a kerékpáros közlekedés átalakítása kapcsán két fórumot is tartottak, melyeken csekély volt az állampolgári érdeklődés. Nyomatékosította, a próbaüzem után újabb lakossági fórumot tartanak, melynek célja, hogy átbeszéljék a problémákat, tapasztalatokat. A polgármester arra kérte a szekszárdiakat, jöjjenek majd el a fórumra és mondják el véleményüket.

Kapcsolódó cikkek:
Elkezdték a próba jelleggel létesítendő kerékpárút kialakítását Szekszárdon
A tudatos közlekedésre neveli a gyermekeket Szekszárd
Kerékpárutat alakítanak ki próba jelleggel Szekszárd északi részén – kattintson!
Indulhat a Sió turisztikai fejlesztése Tolna megyében
Új kerékpárutak: nagyban változhat a szekszárdi közlekedés (tudósítás a lakossági fórumról)

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close