full screen background image
Keresés
2019 december 25 - szerda
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Elkészült a „sasleltár” – ennyi egyedet figyeltek meg Tolnában

Elkészült a „sasleltár” – ennyi egyedet figyeltek meg Tolnában

2019.02.06. Elkészült a Kárpát-medence idei közös téli „sasleltára” – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-vel szerdán. Tolnában a tavalyihoz képest eggyel nőtt a megfigyelt egyedek száma.

Immáron 16. alkalommal szervezte meg a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel közösen a Magyarországon telelő sasok éves számlálását az MME. Az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében második alkalommal a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak a kezdeményezéshez, így ismét elkészülhetett a Kárpát-medence közös téli “sastérképe” is.

Az egy időben történő megfigyelések miatt “sasszinkronnak” nevezett számláláson 488 felmérő vett részt. A magyar, szlovák, cseh, osztrák, szerb és román szakemberek a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sastelelőhelyét felmérték, így a sasleltár a lehető legpontosabb képet adja a Kárpát-medencében tartózkodó sasfajokról, és ezek egyedszámáról – írja a közlemény.

A magyarországi megfigyelések összesen több mint 15 ezer négyzetkilométert, vagyis az ország területének 17 százalékát fedték le. A sasszinkron ideje alatt Magyarországon összesen 725-748 rétisast és 397-411 parlagi sast sikerült megfigyelni. A hat résztvevő közép-európai országban összesen 992-1060 rétisast és 509-538 parlagi sas észleltek.

Forrás: mme.hu

A fokozottan védett státuszukhoz viszonyítva magasnak tűnő számok ellenére az MME szerint a sasok még ma is nagyon ritkák. A fenti adatok alapján a felmérés alatt bejárt sastelelőhelyeken is 100 négyzetkilométerenként mindössze átlagosan 4,5 rétisas és 2,5 parlagi sast sikerült megfigyelni. Azaz a “legjobb” sasélőhelyeken is átlagosan háromezer focipályányi területet bejárva lehetett találkozni egyetlen rétisassal, míg a parlagi sas esetében ehhez már hétezer focipályányi területet kellett átlagosan átvizsgálni.

A két sasfajra vonatkozó régiós összesítés mellett a magyarországi felmérés a korábbi évekhez hasonlóan az összes ragadozómadár-fajra kiterjedt. A réti- és a parlagi sasok mellett három szirti sast és három fekete sast, valamint további 13 ragadozómadár-faj mintegy 11 ezer példányát is megfigyelték a szakemberek.

Tolna megyében a listán szereplő négy sasféle közül mindössze egyet észleltek. A megfigyelők 51 rétisast számoltak a megyében, ami a tavalyihoz képest eggyel, a 2017-ben észlelthez képest tízzel, míg a 2016-ban megfigyelthez képest tizenkettővel több. A rétisasok száma a megye területéhez képest  tehát viszonylag magas.

A megfigyelők egyetlen barna kányát, 23 vörös kányát, 945 kékes rétihéját, 63 barna rétihéját, 274 karvalyt, 20 héját, mintegy nyolcezer egerészölyvöt, 260 gatyás ölyvöt, kettő pusztai ölyvöt, 1260 vörös vércsét, 52 kerecsensólymot, 67 vándorsólymot, 160 kis sólymot észleltek a leltár készítése idején. A nappali ragadozó madarak mellett baglyokat (öt réti fülesbagoly, 26 kuvik, egy uráli bagoly) és ragadozó életmódú énekesmadarakat (480 holló, 270 nagy őrgébics) is számba vettek – olvasható a közleményben.

Kadarka.net/MTI


ElőzőPotápi: Tolna megye leggyorsabban fejlődő térsége Bonyhád és környéke KövetkezőAranygyűrűt lopott Szekszárdon


Read previous post:
Aranygyűrűt lopott Szekszárdon

2019.02.06....

Mintegy húszezer lumma pusztult el Hollandia partjainál

2019.02.06....

Close