full screen background image
Keresés
2021 január 22 - péntek
  • :
  • :

Elkezdődött az új szekszárdi ivóvízbázis próbaüzeme

Elkezdődött az új szekszárdi ivóvízbázis próbaüzeme

2015.06.23. Elkezdődött az új szekszárdi ivóvízbázis próbaüzeme, a több mint ötmilliárd forintos beruházásra azért van szükség, mert a jelenleg használt vízbázist diklóretilén-szennyezés fenyegeti.

Ács Rezső (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere a faddi Duna-parton, az új ivóvízkutak helyszínén tartott sajtótájékoztatón elmondta: az 5,2 milliárd forintos beruházás az ütemterv szerint halad, elindult a víztermelés a parti szűrésű kutakból, és a vízbázis várhatóan 2015. októbertől teljes kapacitással működik majd – közölte az MTI.

Két héten belül megtörténik a vezetékek nyomáspróbája, a háromhónapos próbaüzem után a népegészségügyi szervezetnek egy hónapon át napi mintavétellel kell igazolnia, hogy tiszta, jó minőségű ivóvíz kerül a szekszárdi fogyasztókhoz – tette hozzá.

Katona Ferenc, az üzemeltető Egyesült Regionális Víziközmű Zrt. műszaki igazgatója ismertette, hogy a projekt keretében nyolc, 22 méter mély parti kút készült el, a Duna-parttól 19 kilométernyi vezetéket fektettek le Szekszárdig. Bogyiszlón tisztítóművet építettek, ahol a nyersvizet ózongenerátorokkal mentesítik a szennyeződésektől, és felújították a szekszárdi vízműtelep egyik fogadómedencéjét is.

A szakember beszámolt arról, hogy a napi tízezer köbméteres kapacitású kutak a jelenlegi adatok szerint 70 százalékban a Duna parti szűrésű vizét, 30 százalékban háttérvizet termelnek majd. A vas- mangán-, szervesanyag-szennyződéseket ózonos oxidáció segítségével távolítják el a nyersvízből, a svájci technológiát jelenleg Magyarországon csak a Dél-Alföldön alkalmazzák – jegyezte meg.

A szekszárdi önkormányzat 3,9 milliárd forintos európai uniós támogatással 2014-ben kezdte el a Duna-parti vízbázis építését. A tolnai megyeszékhelyen 1993-ban tárták fel a vízbázist fenyegető, ipari eredetű diklóretilén-szennyeződést, amelynek terjedését szívó hatást gyakorló kutak üzemeltetésével gátolják. 2009-ben hét évre becsülték azt az időt, amikorra az ipari eredetű szennyezés eléri a most használt vízbázist, a hidrológiai védekezésnek köszönhetően azonban a vegyi anyag nem került közelebb a kutakhoz.

A város polgármestere szerint az új vízbázis 80-100 évre biztosít egészséges ivóvizet a 34 ezer lakosú megyeszékelynek.

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close