full screen background image
Keresés
2021 január 18 - hétfő
  • :
  • :

Ötkarikás reformáció

Ötkarikás reformáció

2018.03.03. Sajátos hangulatú rendezvény helyszíne volt szerdán a szekszárdi Garay János Alapfokú Művészeti Általános iskola. Az intézmény csatlakozott ahhoz az EGRESSUS elnevezésű cselekvési programhoz, amelyben az iskola diákjai ellátogattak a Paksi Atomerőmű és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. tájékoztató központjaiba. Történt mindez a történelmi, társadalmi jelentőségű reformáció 500. emlékévében.

Az egyházi, vallási örökségek kutatási feladataként születtek bibliai jelképeket ábrázoló festmények. Ezeket élőláncként felsorakoztatva, koreografált rendezvény keretében mutatták be diáktársaiknak, és a vendég előadó, dr. Kovács Antal cselgáncs olimpiai és világbajnoknak, az atomerőmű kommunikációs igazgatójának.

Pekari Bernadett igazgatónő emlékeztetett arra az évek óta tartó jó kapcsolatra amely, a szálkai ifjúsági alkotótábor alapítójával Decsi-Kiss Jánossal van, aki egyben a cselekvési program ötletgazdája, koordinátora is. Az olimpiai öt karika a rendezvény díszleteleme, a barcelonai világjátékokat idéző bevonulási zene kellő hangulatot teremtett az rendhagyó iskolai „lyukasórának”.

Dr. Kovács Antal. Fotó: Kadarka.net

Az iskola Fashion Dance táncosai és Halasi Lőrinc versmondó bevezetőjét követően sorakoztak az alkotók bibliai jelképeket kezükben tartva. Ezek a cselekvési programban további szerepük szerint vándorkiállításokon vesznek részt más általános iskolák folyosó galériáiban.

Dr. Kovács Antal vetített képes előadásában feltette a kérdést hallgatóinak: „Bajnoknak születünk”? Önéletrajzi bemutatkozásában választ is adott. Kellő időben kell felismerni, hogy kiben milyen tehetség van. Ehhez célt kitűzni, majd alázattal, hittel, szorgalommal és szerencsével akár világbajnokok is lehetünk. Mindezekhez szükség van a folyamatos szellemi lelki megújulásra, amiben példa értékű lehet a reformáció.

A bibliai jelképek első kiállítása helyben az iskolában látható. További meglepetés feladatokkal a szülői munka közösségek is részesei lesznek az EGRESSUS cselekvési programnak.

Szerző: Decsi-Kiss János. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close