full screen background image
Keresés
2021 szeptember 18 - szombat
  • :
  • :

Először adták át Az év magyar íja díjat

Először adták át Az év magyar íja díjat

2016.10.01. Kommendánt Endre veszprém-gyulafirátóti íjkészítő kapta a Magyar Íj Alapítvány által először átadott Az év magyar íja díjat szombaton Sümegen – közölte az alapítvány kuratóriumának társképviselője.

Borbély László elmondta: a díjat azért alapították, hogy a 2015-ben hungarikumnak nyilvánított 9.-11. századi magyar íj készítőit ismerjék el évente egy alkalommal.

Ezzel szeretnék ösztönözni a hazai íjászokat és íjkészítőket arra, hogy minél hitelesebb, a régészeti leleteknek megfelelő, természetes anyagokból készült szarus-inas íjakat készítsenek.

Az első alkalommal megtartott bírálaton tíz íj közül választották a legjobbnak a veszprém-gyulafirátóti Kommendánt Endre munkáját.

Az alapítvány társképviselője hozzátette: Az év magyar íja elismerés mellett tanúsító védjegyet szeretnének bejegyeztetni a szabadalmi hivatalnál azoknak az íjkészítőknek, akik nem hagyományos anyagokat használnak fel, hanem laminált műanyag vagy üvegszálas íjakat készítenek, de a hungarikumnak minősített 9.-11. századi magyar íj paraméterének megfelelő méretben és arányban.

Mint mondta, ezzel is a minél hitelesebb íjrekonstrukciók készítését és az íjkészítő kézművesség megbecsültségének növekedését segítenék elő.

MTI

A képen magyar íjak. Fotó: szkitaij.8x.hu
Read previous post:
Close