full screen background image
Keresés
2021 október 21 - csütörtök
  • :
  • :

Hárman először nyújtották karjukat, hogy másokon segítsenek

Hárman először nyújtották karjukat, hogy másokon segítsenek

2017.01.12. Az idén csütörtökön tartott először véradást a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mely minden évben több alkalommal szervez véradó napokat.

A csütörtöki véradásra huszonnégyen jelentkeztek, végül huszonegy egység vért sikerült levenni a vérellátó szolgálat munkatársainak. A véradók közül hárman először nyújtották kezüket azért, hogy megmentsék három másik, rászoruló embertársuk életét. Irányított véradásra is lehetőség volt, ami azt jelenti, hogy konkrét személy részére adtak vért a jelentkezők.

Véradásra minden 18 és 65 év közötti, legalább 50 kg testsúlyú egészséges felnőtt jelentkezhet. Férfiak akár 5-ször, nők maximum 3-szor adhatnak vért évente, két véradás között legalább ötvenhat napnak kell eltelnie. A véradónak nyilatkoznia kell arról, hogy vérét alkalmasnak tartja arra, hogy betegeknek beadják gyógyítási célból. Egy kérdőívet is ki kell tölteni, amely a donor életvitelére, betegségeire, gyógyszerszedési szokásaira kérdez.

A véradásra való alkalmasságot jelenleg Magyarországon mindig orvos dönti el, a leendő véradó részletes kikérdezése – korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról -, és fizikális vizsgálata után. Az orvosi vizsgálat vérnyomásmérésből, szív – tüdő meghallgatásából, a nyaki nyirokcsomók tapintásából, a látható nyálkahártyák megtekintéséből áll.

Az idén a main kívül még három alkalommal rendez véradó napot az igazgatóság, áprilisban, júniusban és októberben.

Mint azt nemrég közöltük, az év véradóbarát munkahelye díjjal ismerte el a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. Szintén közöltük, ennek alkalmából emléktáblát is avattak a katasztrófavédelmi igazgatóságon, Szekszárdon.

Kadarka.net/Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close