full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Három-négyezer látogató az első szekszárdi Mesefesztiválon

Három-négyezer látogató az első szekszárdi Mesefesztiválon

2016.06.15. Beváltotta a reményeket az önkormányzat és a Babits Mihály Kulturális központ szervezésében szombaton és vasárnap első alkalommal megtartott Háry János Mesefesztivál, melyre a rossz időjárás ellenére is 3-4 ezer ember látogatott el.

A Babits Mihály Kulturális Központ melletti tér az esős idő ellenére is gyermekek hangos csoportjaival telt meg. A szombati nap műsorvezetője és házigazdája Levente Péter előadóművész volt, aki társulatával együtt egy produkcióval is hozzájárult a mesés programkavalkádhoz. A szekszárdi gyermekek maguk is felléphettek a világot jelentő deszkákra, hiszen napközben iskolás és óvodás csoportok előadásait láthatta a közönség a Meseszínpadon.

A legkisebbeket népi játszópark, állatsimogató, mesekuckó, óriás cirkusz, bábelőadások, kézműves foglalkoztatók és vidám koncertek is szórakoztatták a hétvégén.

Vasárnap Bognár Cecil látta el a házigazda szerepét. Ezen a napon tartották meg az Első Szekszárdi Bajuszmustrát is, ahol Mikó István segédletével népszerűsítették a magyar bajusz-divatot. Népszerű helyszín volt a kézműves udvar, ahol városi intézmények, egyesületek és civil szervezetek tartottak foglalkozásokat. Egy merőben új kezdeményezés, a Civil Cukrászda is sikert aratott, ahol önkéntesek által sütött mesés süteményeket kínáltak a gyermekeknek.

Csillogó szemű gyermekek figyelték Levente Péter és társulata előadását. Fotó: Kadarka.net

A rendezvény legkülönlegesebb eseménye a viharos időjárás miatt szombat helyett vasárnap este „Gyújtson fényt ceruzád! – Fess fénnyel a Művészetek Házára” című rajzpályázat eredményhirdetése volt, melynek részeként a pályázatra beküldött valamennyi alkotást kivetítették a Művészetek Házára. A gyerekek három korcsoportban összesen közel négyszáz alkotással neveztek a pályázatra. Összesen ötven gyermek, illetve alkotásuk kapott díjat, a látvány pedig igazán mesébe illőre sikerült, így a fesztivál méltó lezárása volt.

– Amit kigondoltunk, az összejött és beváltotta a hozzá fűzött reményeket – mondta el Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Hozzátette, a koncepció kidolgozásánál elsődleges cél volt, hogy a gyermekek és szüleik egy olyan igényes programot kapjanak, ami már régen járt volna a szekszárdiaknak. Egy biztos, jövőre ismét lesz mesefesztivál, ez a kikapcsolódási alternatíva megilleti a helyi- és környékbeli gyermekeket. Elképzelhető az is, hogy összekötjük majd a gyereknappal és kibővítjük egy meglepetés attrakcióval – nyilatkozta Ács Rezső.

A rossz időjárás miatt szombat helyett vasárnap tartották meg a fényfestést. Fotó: Kadarka.net

Harminc fellépő és produkció volt látható a színpadon – tájékoztatott Halmai-Nagy Róbert, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója. Ezek mellett három játszópark népi fajátékokkal, illetve állatsimogató, kézműves udvar, továbbá vidámpark várta a gyermekeket. A rendelkezésére álló játékok megszámlálhatatlanok voltak: becslésünk szerint megközelíthette a százat.

Halma-Nagy Róbert elmondta, a „legnagyobb sláger” a Csurgó zenekar zárókoncertje, a gokart, a cukorkaágyú, illetve a fényfestés volt, melyre összesen 386 rajz érkezett be. A látogatók pontos számát nehéz meghatározni, de becslések szerint a két nap alatt – a vasárnapi rossz időjárás ellenére is – 3-4 ezren fordultak meg a gyermekeknek szervezett első Mesefesztiválon.

Kapcsolódó anyagaink:
Minden nagyotmondó egyéni díjat érdemelt
Gyermekrajzok borították be a Művészetek Háza falát – képgalériával
Először rendezték meg a Háry János Mesefesztivált
Háry János Mesefesztivál – programok

A képek szombaton készültek, amikor Levente Péter volt a Meseszínpad házigazdája. Fotó: kadarka.net
Read previous post:
Close