full screen background image
Keresés
2022 január 21 - péntek
  • :
  • :

„Emberfeletti teljesítmény volt” – Márkus Istvánt köszöntötte Ács Rezső

„Emberfeletti teljesítmény volt” – Márkus Istvánt köszöntötte Ács Rezső

2016.10.26. Márkus Istvánt köszöntötte szerda reggel Ács Rezső polgármester annak alkalmából, hogy a szekszárdi amatőr sportoló a közelmúltban teljesítette a létező talán legkeményebb ultramaratoni futóversenyt, a 246 kilométer hosszú Spartathlont.

A Szekszárdon „Öcsiként” is közismert Márkus István a polgármesteri hivatalban tartott köszöntőn elmondta, a verseny – melyen először indult – bő fél éves igen tudatos felkészülést igényelt. Előbb heti 130-, majd heti 150 kilométert futott és próbált következetesen táplálkozni.

A szekszárdi Borvidék Félmaratont és a szálkai Forralt-Borvidék Terepmaratont is szervező Márkus István azt is elmondta, hogy a szekszárdi dimbes-dombos terepen való futás nagyban segítette a felkészülést. Hozzátette, a Spartathlon sikeres teljesítésében az is komoly szerepet játszott, hogy rendszeresen edz az Északi-Középhegységben, főként a Bükkben.

A 246 kilométer hosszú verseny jóformán csak kemény szakaszokból áll – osztotta meg a versennyel tapasztalatát. Mint részletezte, az Athénból rajtoló ultramaratoni futóverseny Korinthoszig vezető első 80 kilométerének útvonala a tengerparton halad, ahol már délelőtt keményen süt a nap. A 30 fokos meleg sokat kivesz az emberből, pedig csak ezután következnek a komolyabb emelkedők. Sőt, a verseny leginkább embert próbáló része a 160 kilométernél kezdődő 1100 méter magasra vezető szakasz, melynek tetején gyakorlatilag egy keskeny ösvényen halad a verseny útvonala. Mindezt ráadásul egy fejlámpa fénye mellett és egyedül kellett megtennie.

„Gyakorlatilag légüres térben, vagyis egyedül futottam órákon át” – fogalmazott Márkus István.

Az utolsó 80 kilométeres szakasz első felén az 5-6 fokos hideggel, míg az utolsó mintegy negyven kilométeren ismét emelkedőkkel és 34 fokos hőséggel kellett megbirkóznia – mesélte „Öcsi”.

Márkus István (j) és Ács Rezső. Fotó: Kadarka.net

– Az ember ilyen körülmények között aztán hamar igen méltatlan állapotban találja magát és ez komoly mentális küzdelemmel jár, sokan feladják a versenyt. Az idén a négyszáz indulóból mintegy kétszáznegyvenen értek célba, de van, hogy az indulók fele sem éri el a célt. Amikor viszont egy magyar szurkoló rám terítette a nemzeti színű trikolórt, az nagyon felemelő érzés volt – részletezte.

A verseny után azt gondoltam, hogy soha többé nem vágok neki a Spartathlonnak, de másnap már azon járt az agyam, hogy hol lehetett volna lefaragni az időből – nyilatkozta az ultrafutó, aki tervei szerint jövőre is indul a világ egyik legkeményebb ultramaratoni futóversenyén.

Fontos, hogy elismerjük és megmutassuk azokat a szekszárdi sportolókat, akik kiváló eredményeket érnek el. Hiszen Ők és kimagasló teljesítményük példaként szolgálhatnak fiatalok és  az idősebb korosztály számára egyaránt – mondta el Ács Rezső, Szekszárd polgármestere.

Márkus István eredményével kapcsolatban úgy fogalmazott: „emberfeletti teljesítmény volt”. Az eredmény nemcsak a fizikális erőnlétről, de hatalmas és egyben példás mentális erőről is tanúbizonyságot tesz – fűzte hozzá a városvezető.

Sok tehetség él a városban, aki óriási teljesítményre képes, legyenek rájuk büszkéjük a szekszárdiak – hangsúlyozta Ács Rezső. Bízom benne, hogy a jövőben egyre több kiemelkedő teljesítményt ismerhetünk el, legyen szó az élet bármely területéről – tette hozzá zárásként.

Márkus István „Öcsi” a célban. Fotó: Runnersworld..huMárkus István a célba érés után. Fotó: runnersworld.hu 

Márkus István egy palack 2013-as Eszterbauer Tüke Bikavért, vagyis az idei város borát és két szekszárdi címeres poharat vehetett át Ács Rezsőtől, hogy méltóképpen koccinthasson a kiemelkedő eredményre.

A szekszárdi amatőr sportoló egyébként 29 óra, 26 perc és 40 másodperc alatt teljesítette a 246 kilométer hosszú távot, amivel  32., a férfiak mezőnyét tekintve pedig 29. helyezett lett. A magyar színekben indulók közül Öcsit csak Maraz Zsuzsa tudta megelőzni.

A részletes eredménylistát a verseny hivatalos oldalán találja – kattintson!

Ezeket is ajánljuk figyelmébe:
Világbajnok szekszárdi kajakozókat köszöntött a polgármester
Önből is válhat varázsló – dr. Lubics Szilvia a Vállalkozói Szalonban

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close