full screen background image
Keresés
2021 július 25 - vasárnap
  • :
  • :

Energiaklub: hiányos és megalapozatlan Paks II környezeti hatástanulmánya

Energiaklub: hiányos és megalapozatlan Paks II környezeti hatástanulmánya

2015.11.13. Az MVM Paks II. Zrt. által készített és benyújtott környezeti hatástanulmány nem foglalkozik behatóan a keletkező hulladékok kezelésével és a Duna hőterhelésével, így éppen a legfontosabb környezeti hatások maradnak tisztázatlanok – áll az Energiaklub Paks II környezeti hatástanulmányáról készített véleményében.

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a környezeti hatástanulmány számos kulcskérdést nem tisztáz, többször megalapozatlan, illetve elavult és hibás nézetekre hivatkozva teszi állításait.

A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az Energiaklub ügyfélként bejelentkezett az eljárásba, és eljuttatta a hatásvizsgálati dokumentumokat értékelő elemzését a Baranya Megyei Kormányhivatalnak, ezt a vonatkozó jogszabály értelmében kötelező figyelembe vennie – közölte a szervezet.

Az atomerőműből származó radioaktív és nukleáris hulladék végleges kezelése környezeti szempontból kulcsfontosságú. A beruházó a hulladékok végleges elhelyezésének problémáját megoldottnak tekinti, miközben az állítást vizsgálatokkal, kutatási eredményekkel nem támasztja alá – hangsúlyozta az Energiaklub. Hozzátették, a kiégett fűtőelemeket befogadó lehetséges hazai tárolóhely kiválasztása és felkutatása még nagyon korai fázisban tart, és a világon még sehol nem működik ilyen tároló, ez a kérdés igen kritikussá teszi az új atomerőmű engedélyezhetőségét.

Az Energiaklub szerint az új blokkok megfelelő hűtése, és ezzel együtt a Duna hőterhelése a környezeti hatástanulmány másik legkritikusabb pontja. A reaktorok hűtését a hatástanulmány frissvizes megoldással tárgyalja, és ez mind környezeti, mind biztonsági kockázatot is felvet – áll a közleményben.

MTI

Fotó: atomeromu.hu
Read previous post:
Close