full screen background image
Keresés
2021 január 20 - szerda
  • :
  • :

Érdekvédelmi szervezetek vezetői számára tartottak fórumot Szekszárdon

Érdekvédelmi szervezetek vezetői számára tartottak fórumot Szekszárdon

2017.02.21. Érdekvédelmi szervezetek képviselői számolhattak be tapasztalataikról személyesen dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárnak a Tolna Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (TMCSEÖH) által csütörtök este a Placcon tartott szakmai fórumon.

Dr. Illés Boglárka, az Emberi erőforrások Minisztériuma ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a fórumon elmondta, az Alaptörvény 15. cikkelye rögzíti, hogy Magyarországon kötelesség az esélyegyenlőség előmozdítása és az erre irányuló intézkedések megtétele. Mint mondta, az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény azt is rögzíti, hogy mindez állami kötelesség.

A Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak (CSEÖH), mint a Tolna megyei is azok, melyek az egyenlő bánásmódot és az esélyegyenlőséget a különféle programok útján ténylegesen megvalósítják – emeltek ki dr. Illés Boglárka. A minisztérium igyekszik a CSEÖH házakat nem csak szakmailag, hanem anyagi forrásokkal is támogatni, hogy az esélyteremtési programok megvalósulhassanak – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

Azért fontos mindez, mert a világ teljes lakosságának több mint húsz százaléka él valamilyen fogyatékossággal, és még többen vannak a speciális igényűek – tudatta dr. Illés Boglárka, majd hozzátette: „úgy gondoljuk, hogy nem mehetünk el emellett anélkül, hogy közösen gondolkodnánk az Ő problémáikról, hiszen ezért élünk társadalomban”.

Hangsúlyozta, Magyarországon a közintézmények akadálymentesítése kötelező, de ez csak fizikai akadálymentesítést jelent. A belső, gondolati akadálymentesítést a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak tevékenységén keresztül lehet elvégezni. Mint mondta, a fórumon célja, hogy közösen gondolkodjanak erről a munkáról.

A helyettes államtitkár a fórumon tudatta, továbbra is támogatni fogják a CSEÖH házakat. Kiemelte, törekednek arra, hogy törvényben rögzítsék ezek feladatkörét annak érdekében, hogy azok stabilan működhessenek.

Lampek Berndaett (b) és dr. Illés Boglárka. Fotó: Kadarka.net

A Lakható Szekszárdért Közhasznú Egyesület nevében, a TMCSEÖH által az együttműködő megyei érdekvédelmi szervezetek számára rendezett szakmai fórumon Lampek Bernadett, az egyesület elnökségi tagja köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a rendezvény célja, hogy bemutassák a TMCSEÖH és a megyei érdekvédelmi szervezetek együttműködését és megköszönjék eddigi tevékenységüket a további hatékony és közös munka reményében.

Lampek Bernadett felhívta a figyelmet, az esélyteremtési házak áprilistól új támogatási időszakot kezdhetnek meg, tovább folytathatják a megkezdett munkát. Elmondta, folytatódnak az érzékenyítő foglalkozások, melyek révén a diákok belepillanthatnak a fogyatékossággal élők mindennapjaiba, abba a világba, mely az ép társadalom tagjai számára sokszor elképzelhetetlen. A TMCSEÖH kiváló szakemberekkel dolgozik együtt, amit az iskolákból érkező visszajelzések is igazolnak. Ám, az érzékenyítő órák mellett az idén számos új programmal készülnek – tette hozzá.

Dr. Garay Zoltánné. Fotó: Kadarka.net

Dr. Garay Zoltánné, az Értelmi Fejlődésükben Akadályozottak Tolna Megyei Közhasznú Szervezetének elnöke arra irányította rá dr. Illés Boglárka helyettes államtitkár figyelmét, hogy az Ő munkájuk esetében a személyes találkozás a célravezető. Ám, Tolna megyében szétszórva élnek az értelmi fejlődésükben akadályozottak, ezért sokba kerül a felkeresésük.

Szintén elmondta, a kisebb települések esetében sokszor még az önkormányzat sem tudja, hogy milyen kötelezettségeik vannak az értelmi fejlődésükben akadályozottak gondozása területén. Felhívta a figyelmet, hogy több önkéntesre, személyi segítőre volna szükség. Elmondta, hogy pályázatok megvalósítása komoly kihívást jelent az utólag finanszírozott kiírások esetében.

Várady Zsuzsanna (j), illetve dr. Illés Boglárka (k) és Lampek Berndaett (b). Fotó: Kadarka.net

Várady Zsuzsanna, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Tolna Megyei Tagszervezetének szakmai vezetője arról számolt be, hogy drágák a segédeszközök. Egy speciális halláserősítő eszköz 500 ezer forintba kerül, így azt csak kevesen engedhetik meg maguknak, illetve fontos volna a szájról olvasás tanításának további elterjesztése.

Azt is megosztotta, hogy tapasztalatai szerint nemcsak az iskolákban, de a munkahelyeken is kellene érzékenyítő foglalkozásokat tartani. Ugyanis sokszor azért nem merik felvenni még a jól képzett siketeket, hallássérülteket sem, mert nem tudják, hogyan kommunikáljanak velük.

Kovács Lászlóné, a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesületének elnöke azzal kezdte, hogy az országos szövetségtől kapott állami támogatásból csak kevés jut vissza a megyei szervezethez. Az elnök úgy érzi, hogy állami kézbe kellene venni az elemi rehabilitációt. Ugyancsak elmondta, hogy egy braille-írógép 130 ezer, egy beszélő óra pedig 25 ezer forintba kerül, így tagjaik közül csak kevesen tudják azokat megvásárolni. Kovács Lászlóné a dr. Garay Zoltánné által elmondottakhoz csatlakozva szintén úgy véli, hogy több önkéntesre lenne szükség.

Kovács Lászlóné. Fotó: Kadarka.net

Dr. Gajda Zoltán, az Egyenlő Bánásmód Hatóság Tolna Megyei referense úgy látja, hogy a „hátrányos helyzetű” fogalma az életben és a jogban eltérő. A hátrányos megkülönböztetés nem biztos, hogy kimeríti a diszkrimináció jogi fogalmát – tudatta. Úgy véli, hogy a munkaerő-kölcsönzés keretében való foglalkoztatás fogalmát fel kellene venni a védett tulajdonságok listájára. Ez ugyanis nagyban megkönnyítené a jogi eljárások kezdeményezését. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az épületek akadálymentesítése bizonyos keretek között előírás, de a határidők kikerültek a törvényből. Ez pedig jelentősen hátráltatja az akadálymentesítések megvalósulását.

Emellett dr. Gajda Zoltán a várandós nők foglalkoztatása terén mutatott rá visszásságokra. Elmondta, bár a törvények értelmében a várandós nők munkaviszonyát nem lehetne felmondani, amennyiben a várandósság tényét bejelentik a munkaadónak, ám az életben mégis gyakran megesik, hogy terhes nőt rúgnak ki állásából. Őt az elmúlt másfél hónapban négy olyan várandós nő kereste fel, akiket csak azért bocsájtottak el állásukból, mert teherbe estek. A munkahelyi pletyka ugyanis sokszor előbb eljut a munkaadó fülébe, minthogy a várandós nő hivatalos igazolást kapna a terhesség tényéről – mondta el zárásul dr. Gajda Zoltán.

A vezető képen: dr. Illés Boglárka, az Emberi erőforrások Minisztériuma ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára (j) és Lampek Bernadett, a Lakható Szekszárdért Közhasznú Egyesület elnökségi tagja. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close