full screen background image
Keresés
2020 szeptember 15 - kedd
  • :
  • :

Erős közösségek, erős Tolna megye: nyolc településen rendeznek identitást erősítő programokat

Erős közösségek, erős Tolna megye: nyolc településen rendeznek identitást erősítő programokat

2018.11.20. Fehérvári Tamás megyei közgyűlési elnök közös sajtótájékoztatót tartott a Tolna Megyei Önkormányzat 60 milliós TOP projektjéről az érintett polgármesterekkel, hivatali vezetőkkel. Az elnök a helyi identitás és kohézió erősítése Tolna megye 8 településének irodalmi, képzőművészeti és zenei hagyományainak visszatanításával című projekt ismertetése céljából látta vendégül a média képviselőit kedden az önkormányzati hivatalban. A közösségfejlesztő programot illetően kijelentette: erős közösségek által válik erős megyévé Tolna.

Fehérvári Tamás a megye szlogenjét idézve elmondta, hogy a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) projektek hozzájárulnak a megyében élők boldogulásához és boldogságához. Az identitás és összetartozás erősítését célzó programok azért különlegesek, mert az emberekről, az értékekről és a közös múltunkról szólnak – húzta alá.

Kitért arra is, milyen aktív – és országosan az élen járó – értékőrző munka folyik a megyében. Bár a TOP 27,55 milliárdos nagyságrendű forrásai szépen meglátszanak majd a megyén, nem feltétlen a pénzről kell szólnia mindennek. Sokszor többet ér az emberi kapcsolatokat támogató, kultúrát propagáló, értékteremtő tevékenység – jelentette ki az elnök.

A projekt konzorciumban valósul meg, melyben a megyei önkormányzaton kívül a hivatal, valamint Medina és Tengelic vesz részt. A további hat település: Harc, Kölesd, Pálfa, Sárszentlőrinc, Sióagárd és Szedres – erre már dr. Baranyai Eszter megyei aljegyző tért ki.

Idén a sióagárdi Kincses Tolna Megye Értékhangoló rendezvénnyel veszi kezdetét a programsorozat. Sűrű rendezvénynaptárt állítottak össze a szervezők, melyben helyet kap színjátszó-találkozó, irodalmi vetélkedő, kézműves foglalkozás, táncház, koncert, értékvetélkedő, dalárda és számos más közösségi esemény.

Dr. Baranyai Eszter kihangsúlyozta: az elkövetkező három évben közel száz program valósul meg, melyek minden korosztályt meg kívánnak szólítani. A projekt keretében interaktív virtuális túraútvonal, mobil applikáció és oktatófilm is készül. A közösségfejlesztés cél és eszköz egyben – zárta tájékoztatóját az aljegyző.

Dr. Gábor Ferenc megyei főjegyző (j), Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke és Vén Attila, Medina polgármestere.

Dr. Gábor Ferenc megyei főjegyző, mint a konzorciumban részt vevő Hivatal vezetője kitért arra is, hogy a TOP-ban minden az itt élőkről szól, legyen az gazdaság- vagy infrastruktúra-fejlesztés. Az örökség továbbadásának jegyében a fiatalok is fontos célcsoportnak számítanak, ezért a helyi oktatási intézmények, valamint a KLIK igazgatói is közreműködnek. A főjegyző reményét fejezte ki, hogy más megyei településekről is ellátogatnak a nyolc Sió menti település valamennyi programjára.

Egy álom válik valóra – így fogalmazott Vén Attila, Medina polgármestere. Mint elmondta, már régóta tervezték helyi értékeik, örökségük továbbadását. A megyei önkormányzatban partnerre is találtak, hiszen a projektnek köszönhetően a gyermekek megismerhetik szülőfalujuk múltját, hagyományait. Nyolc település nyolc külön kultúrát jelent, amelyek méltóak akár arra is, hogy a fiatalok órarendszerűen tanuljanak azokról. A polgármester szerint úttörő munka veszi kezdetét, mely jó példa lesz a többi helyi közösség számára is.

A tájékoztatón megjelent a projektben érintett polgármesterek (Demény Károly-Sárszentlőrinc, Berényi István-Kölesd, Gerő Attila-Sióagárd, Vén Attila-Medina, Kovács János-Szedres, Horváth Imre-Pálfa) nagy része, akik a sajtó munkatársai rendelkezésére álltak.

A helyi identitás és kohézió erősítése Tolna megye 8 településének irodalmi, képzőművészeti és zenei hagyományainak visszatanításával című, TOP-5.3.1-16-TL1-2017-00002 azonosítószámú projekt 2018-tól 2021 őszéig valósul meg.

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat. Fotó: Ótós Réka

 
Read previous post:
Close