full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Értéktár mozgalom: van utánpótlás Tolna megyében

Értéktár mozgalom: van utánpótlás Tolna megyében

2018.04.25. Örömét fejezte ki Fehérvári Tamás, hogy az ifjúság bekapcsolódik az értékgyűjtő munkába. A Tolna Megyei Közgyűlés elnöke Gyönkön vett részt a Kincses Tolna Megye Értékhangoló Vetélkedőn, melynek győzteseit elismerésben részesítette. A két napos versenyen a megye általános és középiskolás diákjai bizonyították, hogy az ősz óta tartó felkészülés nem volt hiábavaló, és számos megyei értéket illetve hungarikumot ismernek.

A Tolna Megyei Önkormányzat tavaly első alkalommal rendezett értékvetélkedőt, hogy a 2013-ban elkezdett értékgyűjtő, népszerűsítő munkába a fiatalabb korosztályt is bevonja. A kezdeményezés sikerét igazolja, hogy a csapatok több mint fele újra jelentkezett a megmérettetésre. Az idei tanévben Tolna megye irodalmi és képzőművészeti értékei kerültek a fókuszba.

Az elmúlt hónapokban a csapatok egyrészt felkészítést kaptak a megye tematika szerinti értékeiről, másrészt feladatlapokon ismerkedtek az értéktári mozgalommal. A gyönki vetélkedőre már egy komplett értékfelterjesztéssel érkeztek.

Fehérvári Tamás (k), a megyei közgyűlés elnöke örömét fejezte ki hogy az ifjúság bekapcsolódik az értékgyűjtő munkába. Mellette jobbra dr. Say István, a zsűri elnöke. Fotó: Ótós Réka

A második napon a középiskolásokat Ribányi József alelnök méltatta, és múlt ismeretének fontosságára, a helyi értékekhez való kötődésre hívta fel a figyelmet. Mindezzel híd alkotható a generációk között – fogalmazott.

Dr. Say István, a megyei értéktár bizottság és egyben a vetélkedő zsűrijének elnöke kollégáknak titulálta a fiatalokat, akik bebizonyították, hogy képesek alapos, színvonalas felterjesztések elkészítésére.

Az általános iskolások közül idén az Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola Sárköz csapata (Varga Zsófia Dóra, Varga Dániel István, Sági Róbert, Kincses Márk, felkészítő tanár Czakóné Bognár Tímea) bizonyult a legjobbnak.

Ribányi József, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte a középiskolás diákokat. Fotó: Ótós Réka

Második lett a Szekszárdi Garay János Gimnázium Hétpróbások csapata (Bräutigam Eszter, Ferger Viktória, Csillag Jasmin, Dombi Luca, felkészítő tanár Nagy László). Harmadik helyen végzett a gyönki Tolnai Lajos Gimnázium Búzavirág csapata (Baksai Boglárka, Borza Izabella, Domokos Eszter, Hollósi Alíz, felkészítő tanár Szegletes Zsuzsanna).

A középiskolások közül idén legjobbként újrázott a dombóvári Apácai Csere János Szakgimnázium „Apáczais diákok” csapata (Bán Eleonóra, Bán Dorina, Bóka Barbara, Istovics Krisztián, felkészítő tanár Novák Julianna).

A Szekszárdi Garay János Gimnázium hozta el a további dobogós helyeket, második lett a Történész Gyöngyök (Molnár Eszter, Marsai Dóra, Angyal Réka, Balogh Dorka), harmadik pedig a Magistra csapata (Andi Norbert, Horváth Gabriella, Nagy Dominika, Guld Kinga, felkészítő tanár Dr. Gesztesi Enikő).

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat. Fotó: Ótós Réka
Read previous post:
Close