full screen background image
Keresés
2020 november 29 - vasárnap
  • :
  • :

Értünk imádkoztak és haltak a Hősök

Értünk imádkoztak és haltak a Hősök

2015.05.30. Koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek hősi halált halt honfitársainkra a Magyar Hősök Emlékünnepén szombaton az I., illetve a II. világháborús emlékműnél, a Szent István téren.

– Több mint 600 ezer magyar vesztette életét, és további mintegy 800 ezren sérültek meg az első világháborúban, melynek centenáriumi éveit éljük – emlékeztetett Máté István önkormányzati képviselő az ünnepségen.

– Azután, 1919-ben a Tanácsköztársaság és a Lenin-fiúk okozta borzalmakat kellett megélnie a magyaroknak. Az első világháborús békeegyezmények következményeként kitört második világháborúban mintegy kilencszázezer magyar halt meg és elveszett a nemzet vagyonának közel a fele – mondta beszédében.

– A háborút lezáró békediktátumokat követően jobbra fordulni látszottak a dolgok, de 1949-ben mindez megbicsaklott (ekkor élte legelvetemültebb ámokfutását Rákosi Mátyás és rémuralmi kormánya – a szerk.). Hét év további tobzódás után 1956-ban elkerülhetetlenné vált a társadalmi robbanás és Magyarország a világ legnagyobb hatalmával, a Szovjetunióval szemben sodródott honvédő háborúba.

– „Egyedül maradtunk, senki sem segített, megint elveszett és meghalt sok jó magyar”. Mintegy 15-20 ezer fő volt a veszteség – folytatta Máté István.

– A békeidőknek is megvannak hősei, mert mindig voltak túlélők, akik újra és újra nekiveselkedtek, hogy újraépítsék a romokból az országot. Rájuk is emlékezünk a Magyar Hősök Emlékünnepén – hívta fel a figyelmet. Tisztelgünk az előző generációk előtt, hiszen tőlük örököltük ezt a világot.

– Nekünk békés történelmi időszak jutott és újraépítenünk sem kell. Éppen ezért azon kell munkálkodnunk, hogy további életünkben is a teremtő erő és ne pusztítás legyen jelen – mondta a képviselő.

– A jelenkori globális világban nem a magányos hősöké a főszerep, kizárólag az erős és összetartó közösségek képesek sorsfordító tetteket véghezvinni. Sokféle hős létezik, akik életüket adták, vagy dolgoztak értünk, hogy élhessünk, gyarapodhassunk Európa közepén. Rájuk emlékezünk – zárta le beszédét Máté István.

– Ez a nap a szüleink, nagyszüleink és a dédnagyszüleink napja. Ők mindannyiunk személyes hősei – emlékeztetett Sefcsik Zoltán evangélikus lelkész. Hozzátette: az Ő nagyapja 27 éves korában esett áldozatul a második világháborúban a keleti fronton.

– Amikor megtaláltam naplóját furcsa volt rájönni, hogy akit nagyapámnak neveztem, valójában 27 éves korában meghalt. De a leginkább az imádság döbbentett meg, amit a napló első lapján találtam: „én Krisztusom segíts meg, hogy együtt tudjak még örülni az életnek fiammal és feleségemmel”. Neki nem adatott meg, hogy együtt örüljön családjával az utódoknak, de nekem igen. Az Ő imádságának örököse vagyok, én már élhetem azt az életet, amiért fohászkodott – mondta a lelkész, majd így folytatta: ha ezt nem tudom, akkor elmennek mellettem a napok, a hála helyett elégedetlenség lenne osztályrészem és nem tudnám megragadni azt az életet, amiért Ő és a hozzá hasonló hősök fohászkodtak.

– Elődeink fohászainak és imáinak örökösei vagyunk. Feladatunk, hogy azt a jót, amit elődeink értünk építettek, továbbadjuk utódainknak – mutatott rá a lelkész.

Az ünnepi beszédek után a Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai, honvédek, valamint önkormányzati képviselők közreműködésével megkoszorúzták az első világháború, majd a második világháború hősi halottainak emlékművét. Az ünnepi műsorhoz, melyre mindössze egy maroknyi (kb. 30) ember látogatott ki, Kovács Zsolt karnagy és az Ifjúsági Fúvószenekar adott zenei aláfestést.
Read previous post:
Close