full screen background image
Keresés
2020 június 30 - kedd
  • :
  • :

Európa bajnok lett a Tolnai Tájak Íjász Egyesület két versenyzője

Európa bajnok lett a Tolnai Tájak Íjász Egyesület két versenyzője

2019.09.14. Újabb fantasztikus sikert értek el a Tolnai Tájak Íjász Egyesület (TTIE) versenyzői, ezúttal a szlovákiai Várnán nemrég megrendezett 2019-es HDH-IAA 3D Íjász Bajnokságon, ahol a Tolna megyét képviselő szekszárdi egyesület két íjásza Európa bajnok lett, harmadik társuk pedig ezüstérmet szerzett. Az egyesületnél abban bíznak, hogy a jövőre Sötétvölgyben megrendezendő 3D íjász világbajnokságon is kiváló eredményt érhetnek el versenyzőik.

A tavaly az ausztriai Moosburgban megszerzett világbajnoki cím után a szlovákiai Várnán megtartott versenyen is győzött, ezzel pedig csigás íj kategóriában Európa bajnok lett Huszár Zoltán. Felesége, Huszár-Háhner Erika, aki a világbajnokságon a 2. helyet szerezte meg, szintén aranyérmet nyert Szlovákiában, így szintén Európa bajnok lett.

Berényi Lili ugyancsak kiváló teljesítményt nyújtva Európa bajnoki ezüstérmet nyert csigás íj kategóriában, a kadét lányok versenyében.

Az egyesület további három tagja szintén szépen szerepelt. Kovács Gábor Zsigmond (olimpiai íj), az 5., míg Berényi Balázs (csigás íj), illetve Péterbencze István (bare bow) a 6. helyen végzett.

Alexandra Manea, a TTIE elnöke portálunknak megosztotta, az érmeket igen nehéz mezőnyben sikerült elnyerni. Hozzátette, Huszár Zoltánnak még annál is komolyabb ellenfeleket kellett legyőznie, mint a tavalyi világbajnokságon. A verseny nehézségét érzékeltetve elmondta, az íjászoknak 5 és 45 méter közötti távolságra található – különböző állatokat formázó háromdimenziós – célokat kell eltalálniuk úgy, hogy a célpont távolsága nem ismert. A siker mindössze néhány centiméteren múlik, a versenyzőknek 90 százalékos eredmény felett kell teljesíteniük egy-egy aranyérem megszerzéséhez.

Az íjász egyesület elnöke hozzáfűzte, az is kiváló eredménynek számít, hogy a nívós versenyen – melyen 12 országból összesen félezer íjász vett részt –  saját kategóriájában mind a hat versenyzőjük bekerült a legjobb hat közé.

Arról is szólt, hogy a 2020-ban Sötétvölgyben és Szekszárdon megtartandó 3D íjász világbajnokságon – melynek szervezéséből a TTIE is kiveszi részét –  Huszár Zoltán egyértelműen esélyes a világbajnoki cím elnyerésére, de akár Berényi Balázs is dobogós helyen végezhet.  Hozzáfűzte, reményeik szerint 13-14 versenyzővel tudnak majd részt venni a világbajnokságon és azt szeretnék, ha mindannyian az első hat közé kerülnének kategóriájukban.

Mernek nagyot álmodni

Alexandra Manea elmondta, az idén 10 éves egyesületnél mernek nagyot álmodni, nagy célokat kitűzni. A Szekszárdon megtartandó világbajnoksággal kapcsolatban azt is elmesélte, hogy egy alkalommal íjásztársuk, Szaka Gyula mondta félig-meddig viccesen, hogy mi lenne, ha világbajnokságot rendeznének Szekszárdon. Nem sokkal ezt követően derült ki, hogy a Magyar Íjász Szövetség is benyújtotta pályázatát a 2020-as vb megrendezésére. Ezt követően keresték fel a szövetséget, felvetve számukra Szekszárdot, mint lehetséges helyszínt. A többi pedig már történelem, hiszen mint mi is megírtuk, júliusban a megyeszékhelyen megtartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy Szekszárdon rendezhetik meg a világbajnokságot, amivel sporttörténelmet írnak a városban.

Alexandra Manea tudatta, az önkormányzatnál és a régiós íjász egyesületeknél – melyek közül több szintén kiveszi majd a részét a rendezésből – is jó fogadtatásra talált az ötlet. A világbajnokságtól azt várják, hogy megmozgatja majd az íjászokat a régióban és felkelti az érdeklődést a sportág iránt.

Fotó: TTIE
Read previous post:
Close