full screen background image
Keresés
2021 augusztus 1 - vasárnap
  • :
  • :

Év fája – szavazzon a döntőbe jutott bogyiszlói vándorló fákra

Év fája – szavazzon a döntőbe jutott bogyiszlói vándorló fákra

2016.09.14. Október 16-ig lehet szavazni az idei, a sorban hetedik Év fája verseny döntőseire, melyek közé bekerültek a „bogyiszlói vándorló fák” is.

A júniusi határidőig összesen 39 jelölés érkezett a versenyre, melynek szakmai zsűrije tizenkét fát juttatott a döntőbe – közölte honlapján a szervező Ökotárs Alapítvány. A döntőbe olyan fák kerülhettek, melyek története a leginkább kifejezi a jelölő közösség elkötelezettségét a benevezett fa iránt – tették hozzá.

A döntős fák közé bejutottak a Bogyiszló határában található „vándorló fák” is, melyeket a Bogyiszló Jövője Alapítvány jelölt a versenyre.

Németh Ágnes az alapítvány munkatársa elmondta, nagy öröm és büszkeség számukra, hogy a tölgyes bejutott a döntőbe. Mint mondta, céljuk, hogy a fákat és élőhelyüket megmentsék a jövő nemzedékei számára, a verseny ebben lehet segítségükre.

A 3-5 méter törzskerületű, 25-28 méter magas, gyönyörű fák nemcsak impozáns méretükkel hívják fel magukra a figyelmet, hanem történetükkel is. A 200 éves kocsányos tölgyek jó okkal kapták a nevet: „vándorló fák”.

Mint azt az Ökotárs Alapítvány honlapján a fák bemutatásánál olvasható, sok bogyiszlóinak van története a fákról, ám azok közül is az egyik legmegkapóbb egy 80 éves asszonyé. Az idős asszony elmesélte, hogy mikor gyermekként nagyjától rákérdezett, milyen fák ezek, Ő így felelt:

– „Tudod, gyermekem, ezek a fák olyan öreg tölgyek, amiket már én is ilyen hatalmasnak láttam, Nem tudni, mióta állnak itt és mi mindent láttak már. Öregapám szerint még az ő öregapja idejében voltak csemeték, az pedig nem mostanság volt. Mikor ők voltak gyerekek, a Duna még nem ezen az oldalon folyt, hanem a fákon túl, arra a falu felé. Mikor a Dunát új mederbe terelték, akkor a fák a folyó innenső oldalára kerültek, ahol most is vannak. Na, hát ezért vándorló fák. Mert mikor megszülettek, a Duna-Tisza közén álltak, de mostanra már a Dunántúlon vannak.”

Fotó: evfaja.okotars.hu

Az idős bogyiszlói asszony azt is elmesélte, később miként mentették meg őket a fák az éhezéstől.

– „Amikor nagy és tágas kulák házunkból kiraktak minket egy lyukas tetejű, romos házba, testvéreimmel és anyámmal. Néhány disznót hagytak csak, de minden mást elvettek tőlünk, és nem volt mivel etetni az állatokat sem. Kiadták, hogy őszre hány disznót kell leadnunk, és senkit nem érdekelt, hogy takarmány nélkül hogyan fogjuk felhizlalni őket. Anyám azt mondta, hogy a szülei azt mesélték, régen az őstölgyesbe jártak makkot gyűjteni, és azzal etették a disznókat. De vigyázni kellett, nem volt szabad túl sokat adni belőle nekik.

Így aztán hamarosan újra a hatalmas fák közt találtam magam, igaz most nem felfelé, hanem lefelé nézve, makkot keresve, hogy etetni tudjunk. Hálásan gondoltam a fákra, amikor étel kerülhetett az asztalra, és nem pusztult el egy malac sem. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer megmentenek minket.”

Sajnos azóta a tölgyes pusztulásnak indult, az emberek nem kímélték a fákat, mivel egyre nagyobb területen akartak legeltetni. Sem korukat, sem méretüket nem becsülték. Mára a legelő sem maradt meg, csak néhány körbeszántott fa.

Fotó: Ádám Szabolcs

Az idős asszony felteszi a nem is annyira költői kérdést:

– „Vajon az én unokáim még meg tudják majd mutatni a gyerekeiknek, vagy azok gyerekeinek, milyen ős öreg fák vigyáztak az erre lakókra? Vagy ők is a gazdálkodás áldozatává válnak majd?”

A bogyiszlói fák  jelenleg a verseny 4. helyén állnak,  valamivel több, mint 700 szavazattal. Az első a kéttörzsű korai juharfa, melynek valamivel több mint 950 szavazata van. Az internetezők az evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon olvashatnak bővebb leírást a döntős fákról.

A vándorló fákról szóló leírást a 9-es pont alatt találja és szavazni is itt lehet. Szavazatát egyszerűen, pillanatok alatt leadhatja az e-mail címe megadásával és a címre érkező megerősítő linkre való kattintással.

Kérjük támogassa szavazatával az impozáns méretű, gyönyörű és megkapó történetű bogyiszlói vándorló fákat, melyek az Alföldön születtek, de mára a Dunántúlon állnak.

Itt adhatja le szavazatát – kattintson!

A természet és a közösségek kapcsolatára, a természetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmet a versennyel

Az alapítvány célja a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára. A versenybe bárki nevezhetett olyan egyedi fát vagy fákat egy-egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos az őt nevező közösségnek. A fa kora és mérete nem számít, előny azonban, ha őshonos, közterületen álló fát választottak vagy olyat, amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik – olvasható az evfaja.okotars.hu oldalon.

Minden évben három díjat osztanak ki

A versenyben minden évben három díjat osztanak ki: az Év Fáját a közönség választja meg online szavazással, a „Hős Fa” címet pedig a zsűri osztja ki. Ezen kívül még egy döntős fa kap különdíjat az Országos Erdészeti Egyesülettől. A „Hős Fa” címet olyan fa vagy facsoport nyerheti el, melynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. A verseny szervezői bíznak abban, hogy a díj is hozzájárul a fák életének megőrzéséhez.

A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu oldalon található. A szavazás ahttp://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon szeptember 5-én indul és október 16-án éjfélkor zárul. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt a hivatalos díjátadó alkalmával, november 4-én teszi közzé az Ökotárs Alapítvány.

bataszek-orban-napA molyhos tölgyet, a 2015-ös Európai Év Fáját ünnepelték Orbán-napon Bátaszéken. Fotó: Bataszek.hu

A nyertes fa az Európai Év Fája lehet

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen a magyar fák minden évben jól szerepeltek, többször is második helyezést értek el, háromszor pedig magyar fa lett az első. Így volt ez idén tavasszal is, amikor – mint azt megírtuk – a 2015-ös év hazai győztese, a bátaszéki molyhos tölgy nyerte el az Európai Év Fája címet.

A molyhos tölgyről szóló anyagainkat itt találja – kattintson!

A bogyiszlói vándorló fák elhelyezkedése: 46°23’34.11″ 18°51’50.88″

Forrás/fotó: evfaja.okotars.hu
Read previous post:
Close