full screen background image
Keresés
2018 december 15 - szombat
  • :
  • :

Év végére kiépült a Közúti Intelligens Kamerahálózat

Év végére kiépült a Közúti Intelligens Kamerahálózat

2015.12.15. Év végével lezárul a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat kiépítésére irányuló projekt, melyet 14,5 milliárd forint uniós támogatással hoztak létre – közölte a Police.hu.

2018hirdetés

A „Célzottan közlekedésbiztonságot javító fejlesztések – A közlekedésbiztonság növelése terén kifejtett rendőrségi tevékenység komplex fejlesztése” című, KÖZOP-1.5.0-09-11-2012-0008, KÖZOP-3.5.0-09-11-2012-0017, KÖZOP-5.5.0-09-11-2012-0018, KÖZOP-1.5.0-09-11-2015-0001 azonosító számú, a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat kiépítésére irányuló projekt 2015. december 31-ével lezárul. A VÉDA rendszert 14,5 milliárd forint Európai Uniós támogatás felhasználásával valósították meg a konzorciumi tagok.

A közúti közlekedési balesetek bekövetkezése 93%-ban járművezetői hibára, konkrétabban a közlekedési szabályok megszegésére vezethető vissza.

A balesetek résztvevőinek jelentős része más hibájából szenved kárt, sérül meg vagy veszíti életét. Ezért is különösen fontos mindenki számára a balesetek megelőzése. Ezt szolgálják az ellenőrzések most bevezetett új eszközei és módszerei. A VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat három fő elemből áll. Ezek a változtatható helyű és fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontok (KKEP), illetve a különböző jogsértések dokumentálásából származó adatokat kezelő Közlekedésbiztonsági Automatizált Feldolgozó és Információs Rendszer, a KAFIR. A külföldi jogsértőkkel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében 26 db nagy teljesítményű személygépkocsit szerzett be a rendőrség. Szintén a projekt keretein belül történik meg 958 db kézi adatrögzítő és információs eszköz használatba vétele, amelyek a megállításos közúti ellenőrzést végző rendőrök munkáját segítik.

A 160 darab változtatható helyű KKEP alapfunkciókkal történő üzemeltetését 2015. március 26-án kezdte meg a rendőrség, így jelenleg is csak a sebességmérés jár joghatással. A 365 darab fix telepítésű KKEP helyszíneinek véglegesítését követően 2015 decemberére befejeződtek a kivitelezési munkálatok, mind a 134 kijelölt útszakaszon.

A jogszerű működtetés érdekében a rendőrség 2016 év elejétől alapos infokommunikációs vizsgálatnak veti alá ezen eszközöket. A változtatható helyű KKEP-k kiegészítő funkcióinak, illetve a fix telepítésű KKEP megfelelő adatrögzítésének, a KAFIR-ba továbbított információk időbeni és térbeni helyességének ellenőrzése várhatóan több hónapot is igénybe vesz majd. A rendőrség kizárólag azt követően kezdi meg a változtatható helyű eszközök kiegészítő funkcióinak és a fix telepítésű KKEP-k éles működtetését, hogy meggyőződött az eszközök és az adatbázisok rendszerszinten összehangolt működéséről. Mindezeken túl – az automatizált rendszer biztonsági kontrolljaként – ügyintézők is ellenőrzik a dokumentált szabályszegési vélelmeket, hogy ne kapjanak kézhez a közlekedők téves információkon alapuló, ezáltal megalapozatlan határozatokat.

A rendőrség hangsúlyozza, hogy ezen időpontokról még a joghatással járó dokumentálások indulását két héttel megelőzően tájékoztatni fogja a közvéleményt. Arra kéri az közlekedőket, hogy – függetlenül a jogsértésektől visszatartó közlekedésrendészeti ellenőrzésektől – mindig a KRESZ szabályainak megtartásával vezessenek. A szabálykövető közlekedők és a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb biztonságban tudhassák magukat az úton lévők.

Forrás: Police.hu
Read previous post:
Close