full screen background image
Keresés
2019 november 4 - hétfő
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Évszázadokon át csiszolt tudás őrzői – kétszáz alkotás a kiállításon

Évszázadokon át csiszolt tudás őrzői – kétszáz alkotás a kiállításon

2016.06.10. Mintegy 200 zsűrizett alkotás látható Szekszárdon az idén húszéves Tolna Megyei Népművészeti Egyesület a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával rendezett reprezentatív kiállításán, amelyet Doncsev András, az NKA alelnöke nyitott meg pénteken a Babits Mihály Kulturális Központ Bakta termében.

Fontos, hogy a népművészeti alkotások kellő védettséget élvezzenek a tömegcikkekkel szemben – mondta az alelnök a megnyitón, valamint fontosnak nevezte azt, hogy az „évszázadokon át csiszolódott örökségünk ne vesszen el a 21. század pénzügyi, gazdasági érdekek által vezérelt világában”.

Az NKA alelnöke úgy fogalmazott: a Tolna megyei népművészek tárlata a közös szellemi, lelki és anyagi kincs, a magyar örökség, a magyar lélek számbavétele. Hangsúlyozta: bízik abban, hogy a kiállítással nem csak közös múltunk értékei csillannak meg, hanem egyre többen kapnak kedvet a népművészethez, népi mesterségekhez.

A Bogyiszlói Zenekar. Fotó: Kadarka.net

Szólt arról is, hogy az NKA kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra, megemlítette a Cseh Tamás Programot, a Virtuózok tehetségkutató programot, a Fölszállott a páva mozgalmat, ez utóbbira idén 90 millió forintot fordítanak. Tavaly indították el a Halmos Béla Programot, amely a néptánc- és népzenekultúrát segíti folkklubok, népzenekarok, népzenei képzések támogatásával – mondta.

Pongrácz Zoltán, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének (NESZ) alelnöke emléklapot adott át a tolnai egyesületnek.

Komjáthyné Horváth Ágnes szövő népi iparművész, az egyesület elnöke vette át az emléklapot. Fotó: Kadarka.net

Az 1996-ban alakult egyesület 112 tagja közül harminchatan rendelkeznek a népművészet mestere, a népművészet ifjú mestere vagy népi iparművész címmel, a tagok húsz népművészeti szakágban tevékenykednek. A július 2-ig látható, reprezentatív kiállításon mintegy 200 zsűrizett alkotást mutatnak be, sok közülük saját gyűjtésen alapuló munka.

A közönség többek közt megismerheti a Kaposmenti, sióagárdi, sárközi hímzések világát, a sárközi fazekasság népművészeti remekeit, a gyönki svábság hímzéseit, a bonyhádi székely szőtteseket és a Sárköz díszes gyöngynyakékeit, népviseletét.

A megnyitón Halmai-Nagy Róbert, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója köszöntötte a vendégeket, a moderátor Lotz Katalin, a DBU színművésze volt, közreműködött a Bogyiszlói Zenekar.

Kadarka.net/MTI

A vezetőképen (legfelül): Doncsev András, az NKA alelnöke nyitotta meg a tárlatot. Fotó: Kadarka.net


ElőzőA Tolna Megyei Népművészeti Egyesület kiállításának megnyitója KövetkezőAutóból loptak Szekszárdon – tetten érték a tolvajokat a rendőrök


Read previous post:
Autóból loptak Szekszárdon – tetten érték a tolvajokat a rendőrök

2016.06.10....

Ennyiért tankolhat péntektől Szekszárdon

2016.06.10....

Close