full screen background image
Keresés
2021 november 27 - szombat
  • :
  • :

Több száz éves tudás őrzője – a habán mesterének munkái Szekszárdon

Több száz éves tudás őrzője – a habán mesterének munkái Szekszárdon

2015.09.16. Verseghy Ferenc, a habán kerámiák mesterének jubileumi kiállítása nyílt meg kedden délután, a megyei múzeum vármegyeházi kiállítótermében Szekszárdon.

Ódor János, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója az időszakos kiállítás-megnyitójának felvezetéseként elmondta, a múzeum mindig igyekszik a megyében alkotó kortárs művészeknek lehetőséget biztosítani alkotásaik bemutatására. A Mözsön élő Verseghy Ferenc bár kortárs művész, több évszázados technikákat őriz.

– Az ország legjobb habán fazekasának kiállítás-megnyitójára gyűltünk össze. Egy olyan mestere tárlata ez, aki rengeteg időt, pénzt áldozott arra, hogy megmentse és saját művészetével ötvözve tovább fejlessze az ötszáz évvel ezelőtti habán kézművesség csodás értékeit. Egy olyan alkotó tárlata ez, akinek élethivatása, szenvedélye a fazekasság. Verseghy Ferenc a kezdetektől sárközi fazekasmázas és zománc technikával dolgozik, melyet a habánt megújító mesterétől, Tamás Lászlótól sajátított el. Ezeket aztán kísérletezve fejlesztette tovább – mondta köszöntőjében Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere.

A megnyitóra sokan jöttek Tolnáról Fotó: Kiss Albert

Verseghy Ferenc életműve igazi szakmai sikertörténet. A művész kerámiái Magyarországtól Japánig, Ausztriától Amerikáig megtalálhatók. 1973-ban a Népművészet Ifjú Mestere, 2010-ben a Népművészet Mestere lett. Bár számtalan elismerés birtokosa és mindig is igyekezett a fiatalokat beoltani a népművészet szeretetével, egy dolog még hiányzik: az utódja, aki munkáját tovább viszi – mondta a polgármester.

– A fazekasság maga a csoda. Imádom, mert egy marék földből percek alatt használható tárgy készíthető. Ez fontos nekem, csak tiszta forrásból őszintén, tisztán. Vallom, hogy kultúrájában él a nemzet, van és remélem lesz is még népművészet – zárta Verseghy Ferenctől származó idézettel köszöntőjét Appelshoffer Ágnes.

Szabó Zoltán Erdélyből származó, a Rákóczi dallamkörhöz tartozó muzsikát játszott okarinán Fotó: Kiss Albert

A habán a reformáció legradikálisabb ágát képviselő anabaptistákig vezethető vissza. A korábbi vallási mozgalom leszármazottai a hutteriták, akik Magyarország területén is letelepedtek. Művészetüket a mai Szlovákia területén található fazekasközpontok is átvették a 19 században. A habán hosszú évszázadok tudását őrzi – mondta annak eredetéről tartott ismertetőjében Szabó Zoltán, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum igazgatója. Verseghy alkotásairól elmondta, szinte elrepülnek, olyan elevenek a minták. A habán művészet a Kárpát-medence kultúráját gazdagítja, mi adtuk Európának – fejezte be Szabó Zoltán, aki a megnyitón okarinán is játszott.

– Örülök, hogy öregbíthetem megyémnek és városomnak, Tolnának hírnevét. Boldog vagyok, hogy Szekszárdon, „szülő megyém” székhelyén állíthatom ki munkáimat – osztotta meg érzéseit Verseghy Ferenc a megnyitó látogatóival.

A kiállítás megtekinthető október 18-ig, hétfő kivételével 10 és 18 óra között a megyei múzeum vármegyeházi kiállítótermében.

Verseghy Ferenc honlapja – kattintson!

Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close