full screen background image
Keresés
2021 február 22 - hétfő
  • :
  • :

Ezúttal sem találtak legyőzőre az atomerőmű tűzoltói

Ezúttal sem találtak legyőzőre az atomerőmű tűzoltói

2019.09.04. Az elmúlt héten négy napon át összesen huszonkilenc hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltócsapat egyéniben, illetve csapatban versengett azért, hogy kiderüljön, szakmailag melyik az ország legrátermettebb egysége. Tolna megyét a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata, valamint az atomerőmű létesítményi tűzoltói képviselték.

A vetélkedő a hivatásos gépjárművezetők KRESZ-tesztjével, valamint az irányító és beosztott tűzoltók elméleti feladatlapjának kitöltésével vette kezdetét Karcagon.

Kedden a kunmadarasi volt szovjet katonai repülőtéren, gyakorlati feladatokkal folytatódott a XII. Országos Tűzoltószakmai és II. Országos Műszaki Mentési Vetélkedő. A feladatok embert próbálóak voltak, és a hőség sem könnyítette meg a tűzoltók dolgát.

Az első állomáson egy feltételezett baleseti szituációban kellett szabályos keretek között sérülteket menteniük az egységeknek. Munkájukat nehezítette, hogy a sérülteket nem bábuk imitálták, hanem a Magyar Vöröskereszt területi szervezetének elmaszkírozott önkéntesei ültek be a roncsokba, teljesen élethű helyzetet teremtve. A nemzetközi szakemberekből álló bírálóbizottság elsősorban a szabályos végrehajtást értékelte, amely nem veszélyeztethette a tűzoltók és a sérült testi épségét.

A második helyszínen egy körülbelül három méter mély medencéből kellett kimenteni egy eszméletlen, gerincsérült embert, míg a harmadik állomáson veszélyes anyag beazonosítása és favágás várt a tűzoltókra. A vetélkedő utolsó állomásán pedig egy égő épület adott munkát a hivatásos egységeknek, a tűzoltóknak meg kellett határozniuk a behatolás helyét, majd a sűrű füsttel borított helyiségeket átkutatva kellett megtalálniuk és kihozniuk egy sérültet és egy gázpalackot.

Szerdán a nem hivatásos tűzoltók vetélkedőjével, valamint a vezetéstechnikai pálya leküzdésével folytatódott a vetélkedő Kunmadarason. Összesen kilenc önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltóegység – köztük az atomerőmű tűzoltói – versengtek a vetélkedő harmadik napján. A feladatok ugyanazok voltak, mint előző nap a hivatásosok csapatversenyénél.

Ezzel párhuzamosan a volt szovjet katonai repülőtér egy másik pontján a hivatásos és nem hivatásos gépjárművezetőknek egy vezetéstechnikai pályát kellett időre, a lehető legkevesebb hibaponttal teljesíteniük egy segítő közreműködésével.

A XII. Országos Tűzoltószakmai és II. Országos Műszaki Mentési Vetélkedő csütörtök délután a karcagi Kossuth téren megrendezett ünnepélyes eredményhirdetéssel ért véget. A dombóvári hivatásos tűzoltók a tizenegyedik helyen végeztek a hivatásosok versenyében, míg a nem hivatásosok között az atomerőmű létesítményi tűzoltói ezúttal sem találtak legyőzőre.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close