full screen background image
Keresés
2021 február 28 - vasárnap
  • :
  • :

Faddon ünnepeltek a megye tűzoltói

Faddon ünnepeltek a megye tűzoltói

2018.05.13. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség, Fadd önkormányzata, valamint a Faddi Önkéntes Tűzoltó Egyesület május 12-én ünnepelte a megyei Flórián napot, valamint a Faddi ÖTE alapításának 125. évfordulóját Faddon.

A Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe alkalmából tartott egész délelőttös rendezvény a tűzoltószerek felvonulásával vette kezdetét, melynek során a faddi, illetve a házigazda meghívását elfogadó önkéntes egyesületek tűzoltószerei szirénázva vonultak végig a község utcáin. A felvonulást szentmise követte, melynek során az ÖTE zászlójának megszentelésére is sor került. A mise után a díszes menet a meghívott vendégekkel és a település lakóival közösen az egyesület szertára felé vette az irányt, ahol az udvaron felállított, a Gyergyóalfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesülete által az évforduló alkalmából adományozott kopjafa megáldása és koszorúzás következett.

Az ünnepség a helyi művelődési házban folytatódott, ahol ünnepi beszédek hangzottak el és elismeréseket adtak át. A köszöntők sorát Fülöp János, a település polgármestere kezdte, aki személyes, gyerekkori példán keresztül szólt elismerően az önkéntesek tevékenységéről, melyet a település és lakóinak érdekében tesznek nap min nap, önzetlenül.

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató a védőszent történetét idézte fel. Az igazgató elismerően szólt a faddi önkéntes tűzoltókról, akiket méltatva elmondta, hogy a településnek olyan polgárai vannak, akik szabadidejüket nem sajnálva vállalnak szolgálatot, a kitűzött célok eléréséért, a vállalt feladatok teljesítéséért anyagi áldozatra is képesek és akik észreveszik a biztonságot veszélyeztető helyzeteket és azonnal tenni akarnak a megoldásuk érdekében. Munkájuk nemcsak Fadd község, hanem egész Tolna megye javát szolgálja, magas szinten garantálva az itt élők tűz-és katasztrófák elleni védelmét.

Baros Gábor, a Faddi ÖTE elnöke ünnepi beszédében Csöglei Pista bácsi könyvének segítségével az egyesület történetét idézte fel a megalakulásától napjainkig, majd a mindig az egyesület tagjai mellett álló feleségek, édesanyák, testvérek, gyermekek kitartását és támogatását köszönte meg.

Az ünnepségen Csehák Fédra, Csehák Kata és Németh Csenge Tűzoltói életkép, Baros Inez Tóth Árpád: Láng, Fehér Zsolt pedig Mentovics Éva: A tűz című versét szavalta el. Soponyai Mihály, a Faddi ÖTE alelnöke saját költeményét adta elő.

Az ünnepség alkalmával a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség, Paks, Dombóvár, Bölcske, Nagymányok és Fadd Önkormányzata, a Faddi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elismeréseket adtak át. (Az elismerésben részesültek névsora alább található.)

Gyergyóalfalu Önkéntes Tűzoltó egyesülete köszöntötte a faddiakat, és az alkalmat megragadva ünnepélyes keretek között újították meg együttműködési megállapodásukat a Faddi önkéntesekkel. A német testvértelepülés polgármestere pedig ajándéktárggyal köszöntötte a házigazdát a jeles évforduló alkalmából.

A délelőtt folyamán a térzene, a Himnusz és a Szózat dallamai a Tolna Megyei Tűzoltózenekarnak köszönhetően csendültek fel.

Fadd önkormányzata az ünnepséget követően ebéddel vendégelte meg a meghívott vendégeket. A délután szakmai bemutatóval és játékos programokkal folytatódott, este pedig tűzoltóbálon érezhették  jól magukat a résztvevők.

Forrás/fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close