full screen background image
Keresés
2018 december 15 - szombat
  • :
  • :

A fagykár mihamarabbi lejelentése szükséges a kárenyhítés érdekében

A fagykár mihamarabbi lejelentése szükséges a kárenyhítés érdekében

2016.04.30. A fagykár észlelésétől számított 15 napon belül be kell jelenteni azt a kárenyhítés érdekében – hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.

2018hirdetés

A gazdák jelzései szerint akár az idei gyümölcstermés fele is odaveszhetett a közelmúltban tapasztalt fagyok miatt – írta a Magyar Hírlap pénteki számában Csizmadia Györgyre, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökére hivatkozva.

Győrffy Balázs elmondta, a mihamarabbi regisztráció érdekében a kamara felszólította a falugazdákat, hogy a fagykár által érintetteket soron kívül engedjék egységes kérelmet benyújtani, mert csak így nyílik meg a kárbejelentő felület.

A gazdálkodási év végén megvizsgált káresetek után állapítják meg, milyen kár keletkezett, az üzemi veszteség eléri-e a kifizetéshez szükséges szintet. Az elnök megjegyezte, hogy a néhány éve működő kárenyhítési rendszer jól vizsgázik az elmúlt időszakban, folyamatosan ki tudja elégíteni a gazdálkodók igényeit.

MTI

A képen: elfagyott levelek egy diófán Karancsalján 2016. április 29-én. Április 20-21-én és 25-én az ország számos megyéjében, így például Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, és Somogy megyében érte fagykár a gyümölcsösöket és a szőlőültetvényeket. MTI Fotó: Komka Péter
Read previous post:
Close