full screen background image
Keresés
2022 január 26 - szerda
  • :
  • :

Fagykárok: a Szekszárdi borvidék megúszhatta

Fagykárok: a Szekszárdi borvidék megúszhatta

2017.02.14. Jelentősen csökkenhet az idei szőlőtermés a szokatlanul kemény januári fagy miatt – derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által végzett előzetes felmérésből. Szekszárdon viszont egyelőre nem tudnak a szőlőt ért fagykárról.

A károsodás az idei bor minőségét nem veszélyezteti, azonban a gazdáknak mennyiségi kárt jelent, ezért a HNT mind a szőlő felvásárlási árának, mind a borok árának emelkedésére számít 2017-ben.

Légli Ottó, a HNT elnöke a közleményben kifejti: a hegyközségektől érkezett visszajelzések alapján a tartós fagy, amely jelen esetben akár mínusz húsz fok alatti hőmérsékletet is jelentett, elsősorban a mély fekvésű, fagyzugos szőlőterületeken okozott kárt. A szőlészeti kutatóintézetek jelzése alapján azokban az ültetvényekben is kárt okozhatott a fagy, amelyeket tavaly jégeső sújtott.

Frittmann János, a HNT Szakmaközi Bizottságának elnöke szerint a károsodás mértékét jelentősen befolyásolja az adott szőlőfajta hideggel szembeni ellenálló képessége, a szőlőültetvény kondíciója és földrajzi kitettsége. Egyes fajták esetében néhány területen a termőrügyek 90 százaléka is áldozatául esett a fagynak.

Hozzátette: a terméscsökkenés nagyságára nézve az lesz a döntő, hogy a mellékrügyek milyen mértékben károsodtak, és azok mennyi termőképletet tartalmaznak, ettől függ a szőlő regenerálódó képessége.

Dr. Bodri István szekszárdi borász a Kadarka.net kérdésére elmondta, a borvidék területén nem tud fagykárról. Mészáros Péter borász arról beszélt portálunknak, hogy a borvidéken található termőterületek nagy része dombokon fekszik,  ennek köszönhetően pedig nehezebben éri fagykár. Azt, hogy a szekszárdi ültetvényeket valóban érte-e fagykár és ha igen, mekkora, csak áprilisban lehet majd biztosan megmondani – nyilatkozta.

Korábban dr. Kozma Pál, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője a kadarka.net-nek elmondta, a szőlő -17 foknál hidegebb idő esetén kezd el károsodni. Ennél hidegebbet pedig – információink szerint – csak elvétve mértek januárban Szekszárdon és környékén.

A képen szekszárdi szőlőültetvények. Fotó: Retkes Tamás

Kadakra.net/MTI
Read previous post:
Close