full screen background image
Keresés
2021 október 22 - péntek
  • :
  • :

Fáklyás felvonulással is tisztelegnek Szekszárdon a szabadságharc hősei előtt

Fáklyás felvonulással is tisztelegnek Szekszárdon a szabadságharc hősei előtt

2018.03.07. Fáklyás felvonulás, kézműves műhely, filmvetítés, előadás, táncház és kiállítás – íme néhány abból a sokszínű kínálatból, melyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójához kötődően megtartandó ünnepi programsorozat alkalmával tartanak meg március 14. és 19. között Szekszárdon.

Hat napon át tartó ünnepi programsorozatot szervez március 14. és 19. között az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójához kötődően Szekszárd és a Babits Mihály Kulturális Központ – tudatta Zsikó Zoltán, a kulturális központ ügyvezető igazgatója szerdán, a központban megtartott sajtótájékoztatón.

Mint a programok részletezésekor elmondta, az ünnepi hét rendhagyó történelemórával veszi kezdetét március 14-én szerdán, 17 órakor az Agóra Mozi előterében. Az érdeklődők a Tolnai Nemzetőrség szerepe 1848-1849-ben címmel hallhatnak előadást, illetve megtekinthetik a Rády Huszárbandérium viseleti bemutatóját.

Ezt követően hagyományteremtő jelleggel fáklyás felvonulást tartanak, mely a kulturális központ főbejárata elől indul, végpontja pedig a Béla király téren álló 48-as emlékmű. Zsikó Zoltán hozzátette, továbbra is várják az óvodák és iskolák jelentkezését a felvonulásra, a fáklyákat – csoportonként egyet – a kulturális központ biztosítja. A felvonulás után 19 órakor Feleségem és Kardom címmel ad műsort a Csurgó Zenekar, Korsós Gergő, a Garay gimnázium tanulója közreműködésével a téren.

Fotó: Kadarka.net

Március 15-én csütörtökön 9 órakor a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület szervezésében virágokat helyeznek el az alsóvárosi és az újvárosi temetőben, a szekszárdi 48-asok sírjánál. Délelőtt 10 és délután 1 óra között kézműves műhelyt tartanak, huszárcsákó- és párta készítéssel, gyermekek részére a mozi előterében.

A városi megemlékezés fél 11-kor veszi kezdetét a Béla király téren, ahol beszédet mond Horváth István államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, illetve egyházi áldást ad Gyurkó Donát metodista lelkész. A koszorúzással záruló rendezvényen a Garay János általános iskola diákjainak ünnepi műsorát láthatják és hallhatják a résztvevők, közreműködik az Alisca Brass Band, a Szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekar és a Magyar Nemzetőrség Tolna Megyei Szervezete. A moziban ezen a napon a szabadságharchoz kötődő filmeket lehet megtekinteni belépőjegy megváltsa mellett. A  moziban a 80 huszár, valamint a Szováthy Éva és A Hídember című filmet vetítik.

Fotó: Kadarka.net

Március 16-án 10 és 13 óra között szintén kézműves műhelyt tartanak a mozi előterében.  Nemzeti színű szélforgót is készíthetnek a  gyermekek, akiket előzetes regisztrációs jegy megváltása után ingyenes matiné vetítésre is várnak 10:30-tól. A napot a délután öt órától Gacsályi József és Kis Pál István közreműködésével megtartandó irodalmi délután zárja.

Március 17-én 10 és 13 óra között szintén kézműves műhelyre várják a gyermekeket, akik ekkor nemzeti színű tulipánt és bábot készíthetnek a Humánszolgáltató Központ közreműködésével. Délelőtt fél 11-kor – regisztrációs jegy megváltása után – ismét matinéra várják a gyermekeket, akik az Ősember című alkotást láthatják. Délután fél 4-től szintén hagyományteremtő jelleggel táncházat tartanak gyermekek számára, míg 20 óra és 23:45 között a felnőtteket csábítják közös táncra. A zenéről a Tarsoly Zenekar gondoskodik, a házigazda a Bartina Néptánc Egyesület lesz.

Fotó: Kadarka.net

Március 18-án 10 és 13 óra között ismét kézműves műhelyt tartanak, ahol a Hímző Szakkör vezetésével nemzeti színű dekorációt és kitűzőt készíthetnek a gyermekek, akiknek 10:30-tól ismét ingyenes matiné vetítéssel kedveskednek. A gyermekek, ahogy március 16-án, úgy ezen a napon is a Hihetetlen történet az óriáskörtéről című filmet láthatják.

Az ünnepi programsorozat a március 19-én este megtartandó Fehérkalaposok című, a felvidéki kitelepítésekről szóló, belépőjegy megváltása mellett megtekinthető rockoperával zárul a Színházteremben.

Zsaikó Zoltán azt is elmondta, hogy március 13. és 15. között Plohn József, 1848-as honvédportréiból nyílik kiállítás a mozi előterében, valamint, hogy március 14. és 18. között korabeli – Pilvax – kávéházi hangulattal, alkalomhoz illő ételekkel, fotófallal és reformkori jelmezekkel  is várják az érdeklődőket a kulturális központban.

Fotó: Kadarka.net

Az ügyvezető igazgató kiemelte, eső esetén is minden ünnepi programot megtartanak a kulturális központban, ez alól csak a fáklyás felvonulás kivételével.

Csillagné Szánthó Polixéna, önkormányzati képviselő, a humán bizottság elnöke hozzátette, március 13-án délelőtt 10 órakor  a szabadságharc Tolna megyei vonatkozásait felelevenítő kiállítás nyílik a szekszárdi levéltárban. Az elnök arról is szólt, hogy sikerült igen gazdag és fiatalos programot összeállítani a szabadságharc 170. évfordulójára, valamint elmondta, bízik abban, hogy a rendezvényeket telt ház előtt tarthatják meg.

A részletes programot itt tudja megtekinteni – kattintson!

A vezetőképen Csillagné Szánthó Polixéna és Zsikó Zoltán a szerdai sajtótájékoztatón. A cikkben látható többi felvétel a 2017-es városi megemlékezésen készült. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close