full screen background image
Keresés
2021 június 22 - kedd
  • :
  • :

Faültetéssel kovácsolnak közösséget a Balassa János kórházban

Faültetéssel kovácsolnak közösséget a Balassa János kórházban

2019.11.22. „Fogadj örökbe egy fát” elnevezéssel hirdetett akciót a Tolna Megyei Balassa János Kórház. Amellett, hogy a kórházi dolgozók felajánlásai révén csütörtök délután elültetett fák árnyékot nyújtanak és díszítik a kórházi parkot, az akció közösségkovácsoló ereje is jelentős.

A csütörtök délutáni faültetés előzménye, hogy tavaly a kórházi közösségen belül meghirdették, hogy akinek van olyan virágplántája, amire a kertjében már nincs szükség, vagy nem tud gondozni, de még elültethető, azt vigye be az intézménybe. A kezdeményezésről sokan – közte nem csak kórházi dolgozók – értesültek, így rengeteg felajánlás érkezett, ennek a kórházi park ennek köszönhetően szépült az előző évben.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház vezetése ezt tovább gondolva, a kertészeti csoport ötlete alapján hirdette meg áprilisban a „Fogadj örökbe egy fát” elnevezésű akciót. A cél egy olyan fasor kialakítása volt, mely díszíti a kórházi parkot, árnyékot nyújt a kórház épületei között közlekedőknek és a parkoló járműveknek. Mivel az intézmény a kórházpark kertépítészeti fejlesztésére csak szűk forrásokkal rendelkezik, a fásítást közösségi akcióban, a kórházi dolgozók bevonásával, felajánlásaira számítva hirdették meg.

Fotó: kadarka.net

A programban a kórház munkatársai facsemetéket „fogadhattak örökbe”, illetve „emlékfákat” ajánlhattak fel a kórház olyan korábbi, már elhunyt dolgozói részére, akik szakmájukban, vagy közéleti tevékenységükkel jelentőset alkottak. Az emlékfák felajánlásának célja, hogy az intézmény két évszázados múltja és jeles személyiségeinek emlékőrzése a jelenlegi kollektíva életének, mindennapjainak természetesen részévé váljon.

Azon túlmenően, hogy a japán díszcseresznyefák szebbé és árnyékosabbá teszik a parkot, a kórház vezetése rendkívül fontosnak tartja a kezdeményezés közösségkovácsoló erejét.

Dr. Németh Csaba főigazgató. Fotó: kadarka.net

Dr. Németh Csaba főigazgató köszöntőjében elmondta, a park az elmúlt években szépen fejlődött, és mára elnyerte azt a kinézetet, mely méltó egy kórházi parkhoz. Kiemelte, a kórház működtetésén és szakmai irányításán túl lényegesnek tartja a közösségépítést, melyre igyekszik nagy hangsúlyt fektetni. Hozzátette, a kezdeményezés, melyhez sokan csatlakoztak, fontos közösségi eseménnyé nőtte ki magát. A dolgozók az akció részeként az elismert szaktekintélyek mellett saját osztályuknak is emlékfát állíthattak. Mint mondta, a fákat nem csak elültetni, de gondozni is kell majd az idők folyamán, aminek hála tovább kovácsolódik a közösség. Hangsúlyozta, az intézményben egyre inkább kezd formálódni a közösség, a munkatársak már nem csak „dolgozni járnak” be, de egyre inkább a sajátjuknak érzik a kórházat. A kezdeményezés sikerét látva bejelentette, hogy az akciót a jövőben is folytatják.

A program részeként 17 fát ültettek el, ebből 12 a „D” épülethez, további 5 a patológia melletti parkolónál kapott helyet. A kórház korábbi dolgozói, szaktekintélyei emlékére összesen 5 fát ültettek el. Emlékfát kapott Dr. Csanaky Artúr, Dr. Kelemen Endre, Dr. Tarján Jenő, Dr. Kovács Sándor és Dr. Szentgáli Gyula. Az emlékükre ültetett fa tövében tábla is jelzi majd azt az időszakot és pozíciót, melyet a kórházban betöltöttek, a felajánlók nevét pedig egy közös táblán tüntetik fel.

Fotó: Kadarka.net