full screen background image
Keresés
2021 január 20 - szerda
  • :
  • :

Fehér bot napja: Kovács Jánosné vehette át a dr. Thész László díjat Szekszárdon

Fehér bot napja: Kovács Jánosné vehette át a dr. Thész László díjat Szekszárdon

2018.10.12. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége megalakulásának 100. évfordulója és a fehér bot napja alkalmából tartott ünnepélyes megemlékezést a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete péntek délelőtt a szekszárdi evangélikus templomban.

Kovács Lászlóné a megyei egyesület elnöke elmondta, a megemlékezés tisztelgés azok előtt a katonatisztek előtt, akik az első világháborúban elveszítették látásukat, majd 1918 októberében megalapították a Vakok Szövetségét. Felidézte, a szövetség alapítói mindent megtettek annak érdekében, hogy a vakok koldusból dolgozó emberek legyenek. Ennek érdekében megalapították a seprű és kefegyárat, mely munkát adott a vak embereknek.

Az október minden évben a látás hónapja,  a látás világnapját október második csütörtökén tartják, míg október 15. a fehér bot nemzetközi napja.

Kovács Lászlóné  tudatta, Tolna megyében ma több mint 1800 vak ember él. Hozzátette, a vakok többsége mára időskori szembetegség miatt veszíti el látását. Mint mondta, egy évtizede még évente 130-140 ember vakult meg évente, de az orvostudomány fejlődésének hála mára olyan szembetegségek is gyógyíthatók, melyek korábban nem. Ennek köszönhetően tavaly már kevesebb mint 40 ember veszítette el látását Tolnában.

Fotó: Kadarka.net

Az elnök megosztotta, a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete napi 10-12 órában nyújt segítséget a rászorulóknak, akik bizalommal fordulnak hozzájuk. Többek között tanfolyami képzésekkel segítenek a munkavállalásban és ennek esélyeinek megteremtésében. Elmondta, az egyesület igyekszik tanácsot adni a szülőknek, hogy vak gyermekeik tanulni tudjanak, hogy ne segélyen éljenek, hanem dolgozó emberekké váljanak. Hozzáfűzte, a megyében 450 munkaképes korú vak ember él, közülük mintegy 180 dolgozik. Emellett többek között érzékenyítő foglalkozásokat tartanak iskolások részére, mert a gyermekek révén lehet szemléletváltást elérni.

Minden évben az október hónap a látás hónapja. A látás világnapja október második csütörtöke, ebben az évben október 11.-re esik. Október 15.-e pedig a fehér bot nemzetközi napja. A fehér bot napja alkalmából a megyei szervezet kéthetes rendezvénysorozatot szerveztek Tolna megyében. Bonyhádon, Bátaszéken, Dombóváron, Pakson és Tamásiban is szerveztek rendezvényt.

Kovács Lászlóné zárásként a segítő civilek mellett köszönetet mondott a szekszárdi és a megyei önkormányzatnak azért, hogy mindig időben nyújtottak támogatást a szervezet részére.

Fotó: Kadarka.net

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere arról szólt, hogy a város tartozik köszönettel az egyesületnek, mely legyen szó az ünnepnapokról, vagy hétköznapokról, az egyik legaktívabb civil szervezet Szekszárdon. A városvezető példaként említette a Szeretet Lángja elnevezésű rendezvény, melyet az egyesület szervez meg évről évre a Szekszárdi Szüreti Napok részként. Mint Ács Rezső fogalmazott, a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete sok megyei szervezet számára is példát mutat tevékenységével.

Dr. Gábor Ferenc megyei főjegyző Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése elnökének üdvözletét is tolmácsolva elmondta, a közömbösség a lélek legsúlyosabb betegsége. Hozzátette, a megyei önkormányzat ezt a közömbösséget kerüli el, amikor  akár örömével, akár gondjával felkeresi egy egy-egy civil szervezet és annak segítséget nyújtanak. Az a missziónk, hogy a látók és vakok, gyengénlátók által érzékelt világ között számos hidat építsünk – fogalmazott a főjegyző. Hozzátette, ezért is korszerűsítenek úgy, hogy az mindenki számára akadálymentes, biztonságos legyen és azért fordítanak kiemelt figyelmet a közösségfejlesztésre, hogy a megyében élők megkülönböztetett figyelemmel legyenek egymásra.

Kovács Jánosné kapta a  dr. Thész László díjat. Fotó: Kadarka.net.

A rendezvényen ugyancsak beszédet mondott a dr. Thész László díjas dr. Vastag Oszkár, a Tolna Megyei Balassa János Kórház Szemészeti Osztályának osztályvezető főorvosa, emellett Németh Judit tolmácsolta Venter Marianna, a Tolnai Népújság szerkesztőjének üdvözletét.

A beszédek után adták át a dr. Thész László díjat, melyet minden évben olyan személy vehet át, aki sok éves kitartó munkájával segítette a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete tevékenységét, céljainak teljesülését. A díjat az idén a Szent Erzsébet Karitász szekszárdi csoportjának elnöke, az egyesületet három évtizede segítő Kovács Jánosné kapta. A díjat Kovács Lászlóné és dr. Thész László lánya, Thész Judit adta át.

A rendezvényen közreműködött Béresné Kollár Éva, Bognár Cecil, Horenka László, Nagy Vendel, Németh Judit, valamint Pintér Zsolt és Rákóczi Szilvia.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close