full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Fehérvári Tamás: fejlesztő munkájukkal vállalnak részt a „jó állam” kialakításában a megyék

Fehérvári Tamás: fejlesztő munkájukkal vállalnak részt a „jó állam” kialakításában a megyék

2017.05.26. A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) és a Belügyminisztérium közös szervezésében kezdődött meg március végén a Megyei Jogú Városok – megyék és települések együttműködése címet viselő konferencia-sorozat. Az első projektrendezvényre Kecskeméten került sor, majd Szombathely, Hollókő, s legutóbb – a szintén nemzeti kuriózumnak számító – Ópusztaszer adott otthont a programnak.

Fehérvári Tamás, a MÖOSZ elnöke beszédében hangsúlyozta: a megyék főként fejlesztő munkájukkal vállalnak részt a „jó állam” kialakításában. A MÖOSZ, egyben a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke kifejtette: a rendezvény-sorozat kiváló lehetőség arra, hogy az állami szervek együttműködése még hatékonyabb legyen. A Szövetség örömmel kapcsolódik be a közös munkába, hiszen a megyék tudása és az állami szereplők szakértelme által eredményesebben építhető a vidék.

A vendégeket Fehérvári Tamáson kívül Kakas Béla, mint házigazda, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte. Mint elmondta: a 413 ezres, több mint 60 települést magában foglaló Csongrád megye két megyei jogú várossal is büszkélkedhet, de nem csupán emiatt egyedülálló az országban.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, a MÖOSZ Felügyelő Bizottságának tagja. Fotó: Ótós Réka

– Ópusztaszeren a történeti emlékpark nemzettudatunk bölcsője, ahol tetten érhető történelmünk, hagyományaink és értékeink. Csongrád megyében is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a gazdaságfejlesztés által erősödjön a vidék, amelyben a támogatott TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) projektjeik fontos szerepet játszanak.

Kakas Béla aláhúzta: már 2017-ben nagy gondot kell arra fordítani, hogy a 2020-ban végződő uniós ciklust követően is legyenek terveink, jövőképünk.

A program az „Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése II.” című kiemelt projekt keretében került megrendezésre, melyről bővebben Számadó Róza, a Belügyminisztérium főosztályvezetője beszélt. Mint kiderült, a projekt stratégiai célja, hogy az önkormányzatok szemlélete úgy formálódjon a szakmai előadások és workshopok során, hogy szolgáltató jelleget öltve, hatékonyan működjenek a jövőben.

Fotó: Ótós Réka

Tatai Laura, a Miniszterelnökség főosztályvezető-helyettese a TOP-os keretösszegekről számolt be, megyei szintű lebontásban vázolva az eddig támogatott projekteket. Bejelentette: március végéig az operatív programok teljes kerete meghirdetésre került, és mintegy 130 ezer pályázatot nyújtottak be.

A workshopot megelőzően Dr. Kovács Beáta, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke tartott előadást a megyei kender programról, amely az ipari kender termesztésének és feldolgozásának lehetőségeit foglalta magában.

A vezető képen: Fehérvári Tamás, a MÖOSZ elnöke, egyben a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke. Fotó: Ótós Réka

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat
Read previous post:
Close