full screen background image
Keresés
2022 január 15 - szombat
  • :
  • :

Felavatták Kakasdon a 300 millióból megújult faluházat és a focipálya felújított lelátóját

Felavatták Kakasdon a 300 millióból megújult faluházat és a focipálya felújított lelátóját

2018.09.01. Ünnepélyesen átadták a megújult faluházat és a labdarúgópálya szintén felújított lelátóját szombat délelőtt Kakasdon. Az átadókat a Tolna Megyei Önkormányzat szervezésében megtartott Megyenap, illetve a falunap részeként tartották meg.

Az a község, ahol egy ilyen beruházást tudnak megvalósítani, bizonyítja, hogy az ott élő közösség életképes – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a kakasdi labdarúgópálya új lelátójának avatóján. Mint azt tudatta, a fejlesztés költségeinek kétharmad részét TAO-támogatás útján, egyharmad részét önkormányzati támogatásból finanszírozták.

Az államtitkár emlékeztetett, a közelmúltban avatták fel a bonyhádi sportcsarnokot. Hozzátette, remélhetőleg a közeljövőben a Völgység fővárosában is megújul a focipálya és a kiszolgáló létesítmények. Arról is szólt, hogy a felújítás nem valósulhatott volna meg a nyáron elhunyt Bányai Károly polgármester munkája nélkül.

Fotó: Kadarka.net

Szakács László, a Kakasdi Sportegyesület tiszteletbeli elnöke az egyesület múltjáról és jelenéről szólt az avatón. A tiszteletbeli elnök megköszönve a felújításban közreműködők segítségét, elismerően szólt arról a széleskörű összefogásról, melynek hála megújult a lelátó.

A 200 ülőhelyes egyedi kialakítású acélszerkezetes lelátó a kormány, a Magyar Labdarúgó Szövetség, illetve az önkormányzat támogatásával, valamint 15 cég társasági adójának felhasználásával újulhatott meg több mint 21 millió forintból. A felújítással párhuzamosan megépült a sporttelep kerítésének egy része és a jegyszedő épület is. A szakosztály fejlesztési tervei szerint a jövőben műfüves pálya, közösségi épület, szabadtéri edzőpark és parkolók is épülnek.

A lelátót Potápi Árpád János (a fenti képen jobbra) és Szakács László (a fenti képen balra) avatta fel a nemzeti színű szalag átvágásával. Közreműködött Vizin Balázs.

A rendezvény ezt követően a megújult faluház avatójával folytatódott, ahol Sebestyén Lajos, Kakasd díszpolgára idézte fel a Makovecz Imre tervei alapján elkészült faluház építésének időszakát. Mint mondta, Kakasdnak ismertséget hozott a faluház, ahol Magyarország miniszterelnökét is vendégül látták, illetve, ahol oly sok közismert művész, többek között, Lajkó Félix is fellépett már.

Mint Sebestyén Lajos fogalmazott, életre van ítélve az a nemzet, közösség, mely nem hagyja veszni értékeit. Hozzáfűzte, Makovecz Imre építészeti és szellemi hagyatéka olyan érték, mely nem juthat ebek harmincadjára.

Sebestyén Lajos, Kakasd díszpolgára. Fotó: Kadarka.net

A 300 millió forint támogatással megvalósított rekonstrukció részeként megújultak a külső és belső faszerkezetek, az épületgépészet és villamosság, a vizesblokkok, a toronysisak, nyílászáró cserét hajtottak végre, hatékonyabbá vált a hőszigetelés – tudatta a település díszpolgára, aki megköszönte Magyarország kormányának és Orbán Viktor miniszterelnöknek támogatást, valamint a helyiek segítségét.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai szerint Makovecz Imre tervei a kommunizmus évtizedeiben már önmagukban is lázadást jelentettek a fennálló rend „esztétikája” ellen. Makovecz építményei – mint a kakasdi faluház is – olyan mértékben fűzik egybe az épített környezetet a természettel, amihez hasonlót a világon szinte sehol, senki sem alkotott. Az, hogy Kakasd már az 1980-as években Makovecz Imrét kérte fel a faluház terveinek elkészítésére, jól mutatja, hogy a diktatúra időszakában is volt igénye a helyieknek arra, hogy valami maradandót és értékeset teremtsenek – mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: Kadarka.net

A miniszter arról is beszélt, hogy Kakasd sokszínűségét az adja, hogy ott sokféle nép élt és él, alkot olyan közösséget, mely büszke hagyományaira, kultúrájára és megteremti azokat a közösségi tereket, melyekben mindennek megélésére lehetőség van.

Potápi Árpád János képviselő, államtitkár Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szavait tolmácsolva azt mondta, egy álom csak álom marad, míg együttes erővel, szorgalommal meg nem valósítják. A faluház több mint 30 éves történetével mindenki számára ezt jelképezi. Azt kívánta, a faluház sváb és székely tornya még sokáig hirdesse az településen élők összetartozását.

Fotó: Kadarka.net

A megújult faluházat Gulyás Gergely miniszter, Potápi Árpád János államtitkár, és Sebestyén Gábor, Kakasd alpolgármestere avatta a nemzeti színű szalag átvágásával. A rendezvényen közreműködött Jordáki Edit (ének) és Vizin Balázs.

A Tolna Megyei Önkormányzat szervezésében megtartott Megyenap, illetve a falunap a megyei önkormányzat ünnepi közgyűlésével folytatódott. A rendezvényen megyei kitüntető címeket és díjakat adtak át. Erről itt olvashat bővebben – kattintson!

Szintén a Megyenap és a falunap részként kulturális műsort tartottak, melyen többek között táncegyüttesek léptek fel.

A vezetőképen Gulyás Gergely (k), Potápi Árpád János (j) és Sebestyén Gábor (b). Fotó: Kadarka.net