full screen background image
Keresés
2019 november 3 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Feldühödött családtagok várták a szekszárdi kislány gyilkosát a bíróság előtt

Feldühödött családtagok várták a szekszárdi kislány gyilkosát a bíróság előtt

2019.03.11. Előzetes letartóztatásba helyezte hétfő délután a Szekszárdi Járásbíróság nyomozási bírája azt a férfit, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a múlt hét pénteken megölt egy 6 éves kislányt Szekszárdon, a Patak utcában. A férfit az áldozat több dühös családtagja várta a bíróság előtt, ám a rendőrség megfelelően biztosította a helyszínt.

Dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője az üggyel kapcsolatban a Szekszárdi Járásbíróságon megtartott sajtótájékoztatón elmondta, az ügyészség hétfőn tett indítványt a gyanúsított előzetes letartóztatásba való helyezéséről. Az indokok között szerepelt a szökés, az elrejtőzés, valamint az eljárás sikere meghiúsításának, illetve a bűnismétlés veszélye. Az ügyészség álláspontja szerint az előzetes letartóztatást az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben lenne célszerű letölteni.

Dr. Kiss Yvette elmondta, a férfi megalapozottan gyanúsítható egy rendbeli, 14. életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével. Hozzátette, a bizonyítás eredményeként a minősítés köre esetlegesen változhat.

Dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Járásbíróság sajtószóvivője tudatta, ezt a bűncselekményt a törvény 10-20 évig tartó szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Elmondta, a járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható – korábban már büntetett – férfi egy hónapra történő előzetes letartóztatásba helyezését. A letartóztatásba helyezésének különös indokai között dr. Kovács Ildikó a szökés és az elrejtőzés, valamint a férfi szűkebb lakókörnyezetében lévő tanúk esetleges befolyásolásának, illetve a bűnismétlés veszélyét jelölte meg.

A sajtószóvivő tudatta, a végzést a gyanúsított és az ügyészség tudomásul vette, ám az nem emelkedett jogerőre, mert a férfi védője fellebbezést jelentett be egyéb kényszerintézkedés elrendeléséért.

A 19 éves férfi előzetes letartóztatását jelenleg egy büntetés végrehajtási intézetben kell végrehajtani, de a nyomázási bíró rendelkezett arról is, hogy elme megfigyelés céljából később átszállítsák az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe.

Dr. Kovács Ildikó arról is beszámolt, hogy az áldozat és az elkövető rokoni kapcsolatban állnak, az áldozat a gyilkos unokahúga volt. A két család egyébként március 2.-óta lakik egy közös udvarral rendelkező ingatlanban. Szavai szerint a gyanúsított családja engedte meg szívességből az áldozat családjának – mely nemrég tért vissza Szekszárdra –, hogy az ingatlanba költözzenek.

A gyilkosság körülményeiről elhangzott, a 19 éves férfi elcsalta magával a kislányt, akinek holttestét a Patak utca mögött folyó patakban találták meg. A gyilkossághoz használt eszköz egyelőre ismeretlen, annyi viszont ismeretes, hogy a 6 éves lányt legalább hatszor fejen ütötte az elkövető.  Miután megtudta, hogy megtalálták a holttestet, a férfi „önsértést” követett el. Ez utóbbi is alapot szolgáltatott arra az indítványra, hogy a férfit később  az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe szállítsák.

Kérdésre dr. Kovács Ildikó elmondta, a bűncselekmény indítéka további vizsgálat tárgyát képezi. Arra a kérdésre, hogy történt-e szexuális, vagy egyéb bűncselekmény tudatta, a kegyeleti okból és a nyomozás jelenlegi szakaszában erről nem tudnak nyilatkozni.

Dr. Kovács Ildikó (b) és dr. Kiss Yvette, a sajtótájékoztatón. Fotó: Kadarka.net

A sajtószóvivő ugyancsak kérdésre arról is beszámolt, hogy a gyanúsított pszichés állapota miatt a bíróság 2017 őszén cselekvőképességét részben korlátozó gondnokságot rendelt el, gondnoka az egyik szülője volt.

Szintén elhangzott, a férfi ellen korábban vagyon elleni bűncselekmények miatt folyt eljárás és ügyészségi vádirat alapján jelenleg is bírósági szakaszban van ellene egy eljárás, szintén vagyon elleni bűncselekmény miatt. A férfi korábban javító intézetben töltött büntetést.

Azt, hogy van-e, illetve milyen pszichés betegsége van, szakértői vizsgálat tisztázza majd.

A bíróság épülete előtt mintegy tizenöt feldühödött ember – közte a meggyilkolt kislány szülei – várta a férfit. Közülük többen azzal fenyegetőztek, hogy utána mennek a börtönbe is és megölik az általuk pedofil gyilkosnak nevezett férfit. A megfelelő rendőri biztosításnak köszönhetően a szóbeli fenyegetőzésen kívül nem történt egyéb atrocitás.

A sajtótájékoztató jelentős médiaérdeklődés mellett zajlott, a helyi médiumok képviselő mellett sok országos hírcsatorna is jelen volt.

Kapcsolódó cikkek:
Egy 19 éves férfi gyilkolta meg a 6 éves szekszárdi kislányt
Megöltek egy gyermeket Szekszárdon

Fotó: Kadarka.net


bíróság dr. Kiss Yvette dr. Kovács Ildikó