full screen background image
Keresés
2020 október 19 - hétfő
  • :
  • :

Félezer szekszárdi diák rótta le tiszteletét az Aradi Vértanúk Emlékünnepén

Félezer szekszárdi diák rótta le tiszteletét az Aradi Vértanúk Emlékünnepén

2018.10.05. Diákok sokasága gyűlt össze péntek délelőtt a Béla király téren, ahol az aradi vértanúkra emlékezve, tiszteletüket leróva zenés irodalmi műsort adtak a PTE IGY Gyakorlóiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda diákjai. A tavalyi borongós és a tavalyelőtti zivataros időjárással szemben az idén végre szép őszi napsütésben tarthatták meg az Aradi Vértanúk Emlékünnepét.

A fekete ruhába öltözött tanulók – műsoruk részeként – felidézték az 1848/49-es szabadságharc bukásához és az aradi tizenhármak kivégzéséhez vezető történéseket. Mint előadásukban elhangzott, a szabadságharc sorsát megpecsételve, Ferenc József osztrák császár az orosz cártól kért segítséget. I. Miklós a forradalom és szabadságharc leverésére közel kétszázezres haderőt küldött, amivel szemben  a – számos nemzetiséggel az oldalán hősiesen harcoló – magyaroknak már nem volt esélyük a győzelemre.

A diákok ugyancsak felidézték a szabadságharc leverését követő véres bosszú időszakát, közte – a megtorlás csúcspontjaként – az aradi tizenhármak kivégzésének körülményeit és a mártírok utolsó szavait, melyekkel kivétel nélkül a harc és a haza iránti elkötelezettségüket erősítették meg.

Fotó: Kadarka.net

Knézich Károlyt, Nagysándor Józsefet, Damjanich Jánost, Aulich Lajost, Lahner Györgyöt, Poeltenberg Ernőt, Leiningen-Westerburg Károlyt, Török Ignácot, Vécsey Károlyt, Kiss Ernőt, Schweidel Józsefet, illetve Dessewffy Arisztidot, valamint Lázár Vilmost és az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost nem véletlenül végezték ki október 6-án. A kivégzéseket szándékosan az 1848-as harmadik bécsi forradalom évfordulóján hajtották végre.

Fotó: Kadarka.net

A zenés irodalmi műsor végeztével önkormányzati képviselők, különféle intézmények képviselői, diákok, illetve nemzetőrök részvételével megkoszorúzták a 1848-49-es szabadságharc emlékművét. Egy tanuló ugyancsak koszorút helyezett el Ujvári József apát-plébános, a szabadságharc szekszárdi mártírja emléktáblájánál. Ezt követően tizenhárom diák egy-egy nemzeti színű szalagot tűzött egy-egy vértanú nevével egy nemzetőr által tartott rúdra, melynek végére Ács Rezső polgármester gyászszalagot tűzött. A gyakorlóiskola diákjai egy-egy szál virággal is lerótták tiszteletüket az emlékműnél.

Fotó: Kadarka.net

Ács Rezső polgármester az ünnepséget követően portálunknak elmondta, az ünnepségen – melyen mintegy félezer iskolás jelent meg – rekordszámban vettek részt. A városvezető a szabadságharc leverésének és az aradi vértanúk kivégzésének időszakát egy dicső korszak szomorú lezárásának nevezte. Mint mondta, a történtek, illetve a megemlékezés üzenete, hogy minden nemzetnek meg kell küzdenie a szabadságáért, mert csak az biztosítja hosszú távú fennmaradását. Hozzátette: fontos, hogy a kisdiákok, akik számára – a korábbi rendszert megélt idősebbekkel ellentétben – természetes, hogy szabadságban élnek, tisztában legyenek mindezzel.

Az önkormányzat és a Babits Mihály Kulturális Központ által szervezett ünnepi megemlékezésen a a PTE IGY Gyakorlóiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda tanulói mellett közreműködött a Magyar Nemzetőrség Tolna Megyei Szervezete, a műsorközlő Orbán György volt.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close