full screen background image
Keresés
2021 augusztus 2 - hétfő
  • :
  • :

Nagy sikert aratott a Bartináról szóló dokumentumfilm a szekszárdi díszbemutatón

Nagy sikert aratott a Bartináról szóló dokumentumfilm a szekszárdi díszbemutatón

2018.09.14. Nagy sikert aratott az „Életem a tánc, szerelmem a Bartina” című dokumentumfilm, melynek díszbemutatóját a Szekszárd Szüreti Napok rendezvénysorozata részeként, csütörtök este tartották meg a Babits Mihály Kulturális Központ Színháztermében. 

A nagy múltú Bartina Néptánc Egyesületről készült alkotás díszbemutatóján – melyen egyesület életre hívója, Szabadi Mihály koreográfus és Matókné Kapási Julianna, az egyesület vezetője mellett rengeteg bartinás és korábbi bartinás vett részt – Ács Rezső köszöntötte a megjelenteket. Szekszárd polgármestere a helyi közösségeket méltatta, azok fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében. Arról is szólt, hogy a különféle közösségek bemutatása – mint azt a dokumentumfilm is teszi – ugyancsak lényeges.

Kindl Gábor rendező, forgatókönyvíró élete legnehezebb filmjének nevezte a 90 perces alkotást. Elmondta, a munka előrehaladtával kristályosodott ki előtte, hogy valójában milyen sok ember érintett a témában, hiszen az egyesület 52 éve alakult. Emellett rengeteg archív videofelvételt és fotót kellett áttekinteni és megválogatni. Hozzátette, nagy segítséget jelentett, hogy a Csurgó zenekar, illetve Zsikó Zoltán és zenekara biztosított a zenei aláfestéshez szükséges hanganyagokat.

Kindl Gábor (j) és Ács Rezső a díszbemutatón. Fotó: Pixel TV

A díszbemutató nagy sikert aratott, a film végén a mintegy félezer néző közül sokan állva tapsolták meg a dokumentumfilmet. Kindl Gábort a díszbemutatót követően a Bartina Néptánc Egyesület tiszteletbeli tagjává „avatták” elismerésül.

A film az „őskorszaktól” kezdve egészen a jelenkorig mutatja be a több mint 5 évtizede indult és azóta országos, sőt nemzetközi hírnévre szert tett egyesület történetét és tevékenységét. Az alkotás az alapító, koreográfus Szabadi Mihály és az egykor fiatal táncosként, az együtteshez kerülő, művészeti vezető Matókné Kapási Julianna (Jula) történetein keresztül tárja a néző elé az egyesület történetét. A dokumentumfilmben a hagyományápolás fontosságának hangsúlyozásával párhuzamosan nagy szerepet kap a következő generációk képzésének, az utánpótlás biztosításának bemutatása is.

A filmben hatvanan – közöttük például az első tánccsoport tagjai közül többen – szólalnak meg, az alkotásban összesen több száz szereplő, archív, illetve és új felvételek és rengeteg táncbetét látható.

Fotó: Pixel TV. További képek a honlapon – kattintson!
Read previous post:
Close