full screen background image
Keresés
2020 június 4 - csütörtök
 • :
 • :

„Felfedezőút” a Boregyetemen, a horvát Dunamente boraival

„Felfedezőút” a Boregyetemen, a horvát Dunamente boraival

2017.01.20. Izgalmas és felfedezésre váró borvidékek találhatók Szekszárdtól nem messze, a déli határ túloldalán, annak közvetlen közelében. Főként szép fehérborokat kóstolhattak a vendégek a PTE KPVK-n, a BorEgyetem szerdai előadásán, ahol a horvát Dunamente boraival ismerkedhettek meg résztvevők.

Módos István borász az idei év első, a szemeszter negyedik előadásának megnyitójában felhívta a figyelmet,  a Szerémség a történelmi Magyarország legjelentősebb borvidéke volt még Tokajt is leelőzve. A vidék remek adottságokkal rendelkezik a szőlőtermesztéshez – tette hozzá.

A vendégek hat fehérbort, egy rozét és négy vörösbort kóstolhattak meg Horvátország három borvidékéről, Baranjából (Drávaszög), mely egykor a Pécs-Villányi borvidék része volt, Erdutból (Erdőd) és Srijemből (Szerémség). Közben pedig érdekes információkat hallhattak Horvátország – kiváltképpen a bemutatott borvidékek – borföldrajzáról és bortermeléséről, valamint kóstolt borokat készítő borászatokról az előadást tartó Győrffy Zoltántól, a Pécsi Borozó alapító-főszerkesztőjétől.

györffy-zoltanGyőrffy Zoltán szerint Horvátországban éppen olyan eséllyel vehetünk találomra választva egy üzletben jó bort, mint itthon hazait. Fotó: Kadarka.net

A szakújságíró elmondta, a Horvátországban található 66 borvidéket – melyek a hegységek kivételével szinte az egész ország területét lefedik – négy borrégióba sorolták. Meglepő lehet, de a hivatalosan mintegy 20 ezer, nem hivatalosan pedig mintegy 33 ezer hektáros horvátországi szőlőtermő terület nagy részén fehér fajtákat termesztenek.

Az országban megtermelt évi 1,2 millió hektoliter bor  70 százaléka fehérbor, a vörösborok aránya 29, míg a rozék aránya mindössze 1 százalék. Az országban termesztett 198 szőlőfajta közül 60 őshonosnak tekinthető. Igaz a termőterületek közel felén a három legkedveltebb fajtát termesztik.

Népszerű a grasevina, vagyis az olaszrizling, melyet a hivatalos adatok szerint 5500 hektáron, a szintén fehér fajta, a malvazia istriana, amit mintegy 2000 hektáron termesztenek, valamint a plavac mali, mely vörös fajta és melyet közel 1900 hektáros területen termesztenek.

Fotó: Kadarka.net

Győrffy Zoltán szerint a magyar borászatok nem fognak a jövőben sok bort értékesíteni Horvátországban, de ugyanúgy a horvát borászatok sem Magyarországon. Ennek okát abban látja, hogy  mindkét ország lakói jobban szeretik a saját borukat sőt, úgy vélik, hogy ők készítik a legjobb bort. Ám, ez utóbbi több környező ország lakóiról is elmondható.

A szakújságíró úgy véli, hogy a magyaroknak sokkal inkább érdemes felfedezésre váró borvidékekként tekinteniük a horvát borrégiókra. Azt is elmondta, hogy déli szomszédaink egy ideje érdeklődnek a villányi bortúrák iránt, de az utóbbi időben elkezdték Szekszárdot felfedezni.

Sebestyén Csaba borász az előadás végén rövid értékelésében elismerően szólt a fehérborokról, főként az olaszrizlingekről (grasevina). Mindegyik bor – de leginkább az erdődi mineralitása – meglepte. Az olaszrizlingek szerinte egyöntetűen egységesen szépek voltak. Szép savak és igen tiszta ízvilág, magasiskola volt ez, van még mit tanulni a téren a horvátoktól. A sauvignon blanc illatra tipikus volt, de ízben és savban rövidebbnek ítélte meg.

Sebestyén Csabát a kóstolt vörösborok kevésbé nyűgöztek le. Az erdődi merlotban vannak lehetőségek, de az árérték arányt tekintve nem volt kimagasló. A borásznak a kóstolt vörösborok közül a cabernet sauvignon tetszett a leginkább, ám különlegesnek nem találta.

Fotó: Kadarka.net

A legtöbb hozzászóló egyébként ugyancsak a fehérborokat dicsérte, a vörösborok kevesebb hallgatónak ízlettek. Az előadás egyik hallgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenti három borvidék igen közel fekszik a határhoz, így akár még egy nagyobb biciklitúrával is elérhetők.

Drávaszögi, vagy Baranyai borvidék (Vinogorje Baranja)

Horvátország északkeleti csücskében található, egykoron a Baranyai, majd később Pécs-Villányi borvidék része volt. A Drávaszög egyetlen dombján,  hangzatos nevén Báni-hegyen a szőlőtermesztés a régmúlt hagyományaira épül. A római időkben Mont Aureus nevet kapta ez a domb. A Báni-hegy lényegében egy löszfennsík Pélmonostor és Kiskőszeg között, legmagasabb pontja 245 méter. A 21 km hosszan, és 3 km szélességben elterülő fennsíkon közel 1200 hektár szőlőt találunk. A délkeleti lejtők enyhébbek, az északnyugati oldalon jobban szabdalt, meredekebb hegyoldalt találni.

Erdődi borvidék (Vinogoije Erdut)

Az Erdődi borvidék a Duna mellett, pontosabban a Duna egy félszigetén található, az ültetvényeket szinte körbeéri a folyó. A löszdombok javarészt keleti- és nyugati fekvésű ültetvényeknek adnak otthont, 100-130 méter közötti magasságban, majd enyhébben lejtenek délre, ahol homokos-agyagos talajokat  is találni. A borvidéken ma mintegy 900 hektár szőlő van, nyolcvan százalékban fehérszőlőket termesztenek.

Szerémségi borvidék (Vinogoije Srijem)

Horvátország legkeletibb borvidéke az egykoron sokkal nagyobb Szerémségi borvidék régen sokkal nagyobb, ma ide ide tartozó nyúlványa, a nagyobbik fele Szerbia része. Az északon a Duna, délen a Tarcal-hegy (Fruska gora) által meghatározott vidék 1750 hektár szőlőnek ad otthont.  A 2oo-25o méter magas dombokon termelt szőlő löszös területeken fekszik, helyenként agyaggal, barna erdőtalajjal keveredve. A középkori Magyarország legjelentősebb borvidéke volt, mely a török uralom alatt indult hanyatlásnak. Fő fajtái (a horvát Szerémségnek) ma a tramini, az olaszrizling és a kékfrankos.

A kóstolt borok és az azokat készítő pincészetek

Graševinák, azaz olaszrizlingek:

 1. VINA BELJE Graševina 2015 (Baranja)
 2. TRS Graševina 2015 (Srijem)
 3. ANTUNOVIĆ Graševina 2015 (Erdut)

Egyéb fehér fajtaborok:

 1. SZABÓ Pinot Blanc 2015 (Baranja)
 2. IURIS Sauvignon Blanc 2015 (Erdut)
 3. ILOČKI PODRUMI Traminac 2015 (Srijem)

Vörösborok:

 1. PINKERT Frankovka 2015 (Baranja)
 2. BRZICA Merlot 2013 (Erdut)
 3. KREŠIĆ Cabernet Sauvignon 2011 (Srijem)

Rozé:

 1. PINKERT Rosé (Baranja)

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close