full screen background image
Keresés
2018 december 13 - csütörtök
  • :
  • :

Tolna megye felkészült a télre

Tolna megye felkészült a télre

2015.12.04. A  megyei védelmi bizottság működéséről és a téli felkészülés helyzetről tartott közös sajtótájékoztatót dr. Horváth Kálmán, Tolna megye kormánymegbízottja és dr. Balázs Gábor, megyei katasztrófavédelmi igazgató pénteken délelőtt.

2018hirdetés

Dr. Horváth Kálmán, Tolna megye kormánymegbízottja, a megyei védelmi bizottság (MVB) elnöke elmondta, fontosnak tartja, hogy Tolna megye lakossága tisztában legyen a védelmi igazgatás működésével, a bizottság által végzett munkával, annak érdekében, hogy tudják, az adott helyzetben mik a helyes magatartási formák.

A rendkívüli helyzetek felszámolásában a katasztrófavédelem mellett részt vesznek az együttműködő rendvédelmi szervek, különböző hatóságok, önkormányzatok, önkéntes mentő- és karitatív szervek és nem utolsó sorban az állampolgárok is. Az elmúlt időszak alatt minden egyes téli időjárással kapcsolatos művelet végrehajtása tartalmazott olyan elemeket, melyek megoldásának tapasztalatait az előttünk álló időszak felkészülési feladataiba beépítettünk – mondta dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

A felkészülés célja, hogy fokozz a rendkívüli téli időjárási eseményekre való reagálás képességét. Célja az is, hogy a rendkívüli események kialakulásának esélyét csökkentse, valamint, hogy a bekövetkezett eseményeket minél hatékonyabban el lehessen hárítani.

A rendkívüli téli időjárási viszonyok, az esetlegesen kialakuló szélsőséges időjárási körülmények próbára teszik a védekezésben, felszámolásban részt vevő valamennyi szerv és szervezet képességeit. Egy rendkívüli időjárás beköszöntével a rendvédelmi szervek, és az egyéb más társszervek összehangolt munkáján, gyors beavatkozásán és reagálásán múlik a siker. A korábban azonosított és kidolgozott, a megyét érintő téli rendkívüli időjárással összefüggő kockázati helyszíneken az utak járhatatlansága, vagy a műszaki mentések bekövetkezésének valószínűsége magasabb. Ennek alapján mérte fel és dolgozta ki az igazgatóság a társszervekkel korábban a sikeres beavatkozáshoz szükséges eszközöket.

Rendkívüli helyzet esetén a megyében működő hat járási hivatalra, valamint a helyi védelmi bizottságokra is nagy feladat hárul, csakúgy, mint a katasztrófavédelmi-elnökhelyettesekre. Ilyenkor kiemelt figyelemmel kell lenni a lakosság biztonságára, a települések alapvető ellátásának szavatolására.

kat-ved-ba-lac

Ennek jegyében a saját állománya felkészítésén túl a katasztrófavédelem felmérte a rendszeres ellátást igénylő betegek, a szülés előtt álló kismamák számát, lakhelyét, illetve a kórházba szállításuk lehetőségét. Megtervezték a zsáktelepülések ellátását az alapvető élelmiszerek és gyógyszerek településre történő eljuttatását. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján felmértük és pontosítottuk a szükségellátási, melegedési, elhelyezési lehetőségeket a településen rekedt, más településen dolgozók, diákok, úton rekedtek ideiglenes elhelyezése és ellátása érdekében – tudatta Balázs Gábor.

A megyei katasztrófavédelem igazgatója arról is beszámolt, hogy a megelőzési, illetve mentési tevékenység összehangolása, valamint a logisztikai támogatás biztosítása érdekében folyamatos kapcsolatot tartanak a társszervekkel, az együttműködő szervekkel és szervezetekkel, valamint az áram-, gáz-, víz- és távhő szolgáltatókkal.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján felmért kockázati helyszínek esetében a jelentős forgalmi akadályok elkerülése céljából a közútkezelővel és a rendőrséggel együtt kezdeményezik a „kamionstop” elrendelését. Felmérték a kényszervárakoztatásra alkalmas helyeket, kamionparkolókat, és  a karitatív szervezetek bevonásával megtervezték a szükségellátást.

Nagyon fontos, hogy a rendkívüli helyzetek idején a lakosság is figyelemmel kísérje az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint az ÚTINFORM előrejelzéseit, és hogy betartsa a védekezésben érintett szervezetek helyes magatartási szabályokra vonatkozó utasításait, tanácsait – húzta alá az igazgató.

Dr. Balázs Gábor összegezve elmondta, a Tolna Megyei Védelmi Bizottság, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és helyi szervei felkészültek a rendkívüli téli időjárási helyzetek esetén rájuk háruló feladatok ellátására, így Tolna megye lakossága az idén is biztonságban érezheti magát. Ehhez azonban nélkülözhetetlen az állampolgárok hathatós együttműködése a megelőzésben és védekezésben érintett szervezetekkel.

A felső képen Balázs Gábor (balról) és Horváth Kálmán

Kadarka.net/Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close