full screen background image
Keresés
2019 február 23 - szombat
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Felmenőik örökségét viszik tovább: újraéled a „Cinegemadár” Tolna Megyei Népzenei Verseny

Felmenőik örökségét viszik tovább: újraéled a „Cinegemadár” Tolna Megyei Népzenei Verseny

2018.02.08. A hagyományok továbbadásában, a népzenei kultúra továbbörökítésében is fontos szerepet tölthet be a „Cinegemadár” Tolna Megyei Népzenei Verseny, melyet több év elteltével az idén újra megrendeznek.

Vakler Anna, Székesfehérvár művészeti vezetője, a Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének oktatója a verseny újraindításáról szóló csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, munkája során rengeteg olyan felvétellel dolgozik, melyeket Vikár Béla etnográfus, műfordító gyűjtött össze elsőként 1902-ben Tolna megyében. Mint hangsúlyozta, a „sárközi békás néni”, a „kakasdi bukovinai székelyek közül Molnár Antal” vagy éppen a „madocsai zenekar” tagjai olyan nevek, illetve olyan falunevek, melyeket az egész országban ismernek. Hozzátette, a Zeneakadémiáról kikerülő tanárok kötelező anyagként tanulják a Tolna megyei népdalokat.

A Zeneművészeti Egyetem oktatója felhívta a figyelmet, Tolna megye igen gazdag népművészete ellenére tavaly az egész megyében egyetlen népdaléneklési versenyt sem rendeztek. Kiemelte, egy olyan nagy múltú verseny, mint a „Cinegemadár” Tolna Megyei Népzenei Verseny újraindítása különös jelentőséggel bír, hiszen általa tovább öröklődik a hagyomány.

A verseny kibújik a tehetségkutatás ketrecéből, nem az öt perc hírnévért való éneklés a célja, hanem az, hogy mindenki énekeljen, aki szeret énekelni. A verseny célja az éneklés öröméért való éneklés, amellett, hogy felmenőink örökségét viszi tovább – mondta Vakler Anna.

Vakler Anna. Fotó: Kadarka.net

Mint fogalmazott: amikor anyanyelven énekelünk, akkor az ének saját magunk kifejezésében olyan érzelmi, intellektuális rétegeket ér el, amelyet semmilyen divatirányzat zenéje, semmilyen idegennyelvű ének nem képes. Ha erre megtanítjuk gyermekeinket, akkor örök életre szóló eszközt adunk a kezükbe.

Szabadi Mihály, Bessenyei- és Csokonai díjas koreográfus az előzményekről szólva felidézte, Bogár István sárpilisi néptanító, népművelő az 1960-as években indította el a Gerlice madár népdaléneklési versenyt, melyet néhány évig rendeztek meg. A „Cinegemadár” Tolna Megyei Népzenei Versenyt az ő emlékére indította el a Tolna Megyei Közművelődési Szolgáltató Iroda a ’90-es évek közepén. Mint mondta, a verseny hatására olyan emberek, közösségek kezdtek el népdalokat énekelni, akik, illetve melyek korábban sosem énekeltek.

Arról is szólt, hogy az éneklés „kiment divatból”, aminek szerinte a hagyományos paraszti közösségek megszűnése az oka. Hangsúlyozta: erő van ebben a kultúrában, melyet most sajnos újra tanítani kell, mert a továbbélés természetes formája megszakadt.

Szabadi Mihály. Fotó: Kadarka.net

Zsikó Zoltán népdalénekes, a Szekszárdi Közművelődési Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, Vakler Anna hívta fel a figyelmét arra, hogy gazdag hagyományai, kultúrája ellenére Tolna megyében nincs népdaléneklési verseny. A „Cinegemadár” Tolna Megyei Népzenei Verseny felélesztésével szeretnék felrázni az ifjú tehetségeket és a szépkorúakat – fogalmazott. Hozzátette, a versenyre egyéni énekesek és hangszeresek, valamint éneklő csoportok, pávakörök jelentkezését várták.

A jelentkezések száma végül felülmúlta a várakozást, hiszen 37 településről 41 egyéni jelentkező és 42 csoport jelezte részvételi szándékát az egész megyéből, illetve azon is túlról – emelte ki Zsikó Zoltán. Mint részletezte, a verseny május 5-én Szekszárdon tartandó döntőjét három elődöntő előzi meg. Az elsőt február 23-án, a másodikat február 26-án tartják meg szintén a megyeszékhelyen, míg a harmadik elődöntő március 24-én lesz Tamásiban.

A verseny döntőjéből a szakmai zsűri véleménye alapján a gyermek és az ifjúsági korosztály legjobbjai a „Tiszán innen, Dunán túl”elnevezésű országos népzenei versenyre juthatnak tovább, a felnőtt korosztályba tartozók legjobbjai pedig a Szekszárdi Szüreti Napokon mutathatják meg tudásukat.

Zsikó Zoltán zárásként elmondta, a verseny azért is különleges, mert a megyei minősítés mellett a Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Szövetségének az országos minősítését is haza vihetik a versenyzők, ami növeli a rendezvény rangját.

Fotó: Kadarka.net


ének Szabadi Mihály Vakler Anna
ElőzőÖt leendő Tolna megyei tűzoltó kezdte meg tanulmányait KövetkezőFémtolvaj ellen javasolnak vádemelést


Read previous post:
Fémtolvaj ellen javasolnak vádemelést

2018.02.08....

A madarak és fák napja alkalmából ismét versenyt hirdet az MME

2018.02.08....

Close