full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Felmérés: nincs elég fa és zöldfelület Szekszárdon

Felmérés: nincs elég fa és zöldfelület Szekszárdon

2017.09.12. A válaszadók kétharmada szerint nincs elég fa, illetve zöldfelület Szekszárdon – derül ki a Szekszárdi Klímakörön belül működő Zöld munkacsoport és a Kadarka.net által elvégzett felmérésből.

Júliusban közzétett cikkünkben – a Szekszárdi Klímakörön belül működő Zöld munkacsoport kérésére – felhívást intéztünk a Kadarka.net szekszárdi olvasóinkhoz. Egy online kitölthető űrlap segítségével arra voltunk kíváncsiak, hogy helyi olvasóink szerint elég fa, illetve zöld felület van-e Szekszárdon.

Az űrlapot összesen hetvenkilencen töltötték ki, a válaszadók 59,5 százaléka nő, 40,5 százaléka férfi volt. A kérdőívet kitöltők 40,5 százaléka lakótelepen, 39,2 százaléka családi házas övezetben, 20,3 százaléka pedig a város központi részén él.

Arra a kérdésre, miszerint „ön szerint elég fa zöldfelület van Szekszárdon”, a kitöltők 65,8 százaléka nemmel, a válaszadók 34,2 százaléka igennel felelt. Tehát a feleletadók mintegy kétharmada szerint nincs elég zöldfelület, illetve fa Szekszárdon. A legtöbb kitöltő szerint ez ellen leginkább az önkormányzatnak kell tennie, de a szűkebb közösségek, például lakó- vagy utcaközösségek is változtathatnak a helyzeten.

Azzal kapcsolatban, hogy miként növelnék a zöldfelületeket, a válaszadók közül a legtöbben úgy vélik, hogy fákat kellene telepíteni. A második legnépszerűbb válasz a bokrok, a harmadik legnépszerűbb felelet pedig pázsit telepítése volt.

A kérdésre, mely szerint „ön hova ültetne fákat” 54 szöveges felelet érkezett. Sokan írták, hogy mindenhová ahová csak lehet. Azok, akik pontosabban is leírták, hogy hova ültetnének fákat, a legtöbben a Béla király teret, a Kálvária-kilátó, illetve a 160 lakásos épület környékét, a Liszt Ferenc teret, a Szent István teret és a Garay teret nevezték meg. Többen írták, hogy a buszmegállók mellé, valamint a játszóterek környékére, illetve az elkerülő út mellé és a csatárról kifelé vezető kerékpárút mellé is fákat telepítenének.

Olyan is volt, aki szerint vissza kellene állítani a Prométeusz parkot eredeti állapotában, a 250 fajta növénnyel. Egy feleletadó az útvonalak fölé is hálót feszítene, ahol csak lehet és befuttatná könnyű futó növényekkel, mert az 20 fokkal csökkentené az aszfalt hőkisugárzását.

Mint azt megírtuk, a Tolna Megyei Önkormányzat megbízásából készülő megyei klímastratégiához kapcsolódóan a Zöldtárs Alapítvány a Kadarka.net-tel együttműködve interneten kitölthető klímakérdőívet tett közzé áprilisban. A klímakérdőívet 584 Tolna megyei lakos töltötte ki. A kérdőív eredménye szerint a megyében is egyre súlyosabb gondokra számítanak a klímaváltozás kapcsán.

Az erről készített írásunkat itt találja – kattintson!

A képen a Béla király tér, ahova sok feleletadó szerint több fa kellene. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close