full screen background image
Keresés
2019 június 8 - szombat
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Felpezsdült az élet Szekszárd utolsó egybefüggő történelmi pincesorán

Felpezsdült az élet Szekszárd utolsó egybefüggő történelmi pincesorán

2019.05.26. Felpezsdült az élet Szekszárd utolsó egybefüggő történelmi pincesorán szombat délután, a XIV. szekszárdi Szent Orbán Borünnepen, ahol egyházi áldással, kulturális műsorral, no és persze nyitott pincékkel várták a borkedvelő közönséget. Az ünnepet Szent Orbánra, a borosgazdák, kocsmárosok és kádárok védőszentjére emlékezve tartották meg.

A kellemes tavaszi napsütésben önfeledten társalgó és finom kistermelői borokat kóstoló borszeretőkkel telt meg Szekszárd utolsó egybefüggő történelmi pincesora. Noha a rendezvény főként a hatvan felettieket vonzotta, azért a fiatalabb korosztály is képviselte magát. A borünnep hagyományos módon Kovács György tárogató játékával vette kezdetét.

Kővári László, a szekszárdi közgyűlés pénzügyi és gazdasági bizottságának elnöke ezt követő megnyitó beszédében arról szólt, hogy áprilisban úgy tűnt, hogy a szőlő előrébb jár a fejlődésben az ilyenkor megszokottnál. Hozzátette, a május azonban hűvös volt és kétszer annyi csapadék hullott, mint a sok éves átlag alapján ebben a hónapban szokott, a szőlő hajtásai pedig kisebbek, mint ilyenkor általában. Ennek ellenére ígéretes az idei termés, amit már a Vince-napi szőlőmetszés is előre jelzett.

Kővári László. Fotó: kadarka.net

Megemlítette, Szent Orbán az utolsó fagyos szent és ha eddig nem volt komolyabb fagykár, ezt követően általában már is szokott lenni.

Az ünnep az előretekintésre is kiváló alkalmat nyújt – mondta a bizottság elnöke. Ezzel összefüggésben megosztotta, arra buzdítja a fiatal borászokat az Alsóvárosi Római Katolikus Társaskört és a rendezvény szervezőit, hogy fogjanak össze annak érdekében, hogy a jövőben is szép, vagy még szebb és színvonalasabb rendezvény legyen az Istifán-gödrei Szent Orbán Borünnep.

Hozzátette, bár a város az idén is támogatta a rendezvényt, az egyesület közreműködésével még több lehetőség nyílna a támogatásra, pályázatos formában.

Kővári László kiemelte, fontos lenne a pincesoron átvezető út felújítása. Szavai szerint a Szekszárdon egyedülálló történelmi pincesor szép turisztikai lehetőséget kínálhatna az ide látogatóknak.

Fotó: kadarka.net

Ugyancsak megemlítette, bár az elmúlt időkben némileg visszaesett a borfogyasztás, azonban a minőségi borra van kereslet. Úgy véli, többet kellene a borral kapcsolatos marketingre áldozni, mert a magyar bor is van olyan jó, mint a francia, csak jóval kevesebben ismerik.

A képen az Istifán-gödrei borászok, valamint Ács Rezső polgármester és Kovács Gergő.

V. Kovács Ferenc római katolikus lelkész többek között azt mondta, azért imádkozunk együtt, hogy Szent Orbán napján, az ő közbenjárására áldja meg az Isten a borászokat, a szőlőt és minden jelenlévőt, hogy bő termés legyen és mindig legyenek olyanok, akik értékelik, szeretik, tisztelik és értik a bort.

Fotó: kadarka.net

Az ünnepen Szarvas Gábor borász megemlékezett a héten elhunyt Illyés Józsefről is, aki bár nem volt Istifán-gödrei tanyatulajdonos, mégis sokat tett a pincesorért és aktívan részt vett az itteni életben.

A köszöntő és az áldás után kulturális műsor következett. Fellépett a Muslinca Bordalkórus, illetve Ékes László (harmonika) és Kovács Gergő (ének).

A vendégeknek az idén hat borászatnál, a Madács Pincénél, a Ribling Pincénél, a Szarvas Pincénél, a Támer Pincénél, a Tokai Pincénél, és a Toronyi Pincénél nyílt lehetősége – becsületkasszás rendszerrel – a kóstolásra, amit éjszakába nyúlóan ki is használtak.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close