full screen background image
Keresés
2021 szeptember 19 - vasárnap
  • :
  • :

Feltárult az ezerarcú Tolna megye változatossága

Feltárult az ezerarcú Tolna megye változatossága

2016.08.28. Az ezerarcú Tolna megye értékeinek hihetetlen változatossága tárult fel pénteken Zombán, a Vár a megye – Tolna Megyei Értékek Napján, melyet idén másodszor tartottak meg.

A majálisok hangulatát idézte pénteken a zombai szabadidőpark, ahol a Tolna Megyei Önkormányzat megrendezte a Vár a megye – Tolna Megyei Értékek Napját. Pavilonokkal és jókedvűen bográcsozó csapatokkal, önfeledten beszélgető Tolna megyeiekkel telt meg a jókora terület. A megyei önkormányzat meghívására 58 település önkormányzatának küldöttsége, összesen mintegy háromszáz vendég érkezett Zombára.

A települések képviselői, polgármesterek, önkormányzati dolgozók nem jöttek üres kézzel. Mindegyikük magával hozta faluja, városa jellegzetes, illetve saját készítésű élelmiszereit, italait, legyen szó lekvárról, befőttről, savanyúságról, vagy éppen borról, pálinkáról.

szarazd-polgarmesterOrbán Attila, Szárazd polgármestere az Áldásvölgyi meggyzselével, mely csak egy a falu sok terméke közül, melyeket közfoglalkoztatottak készítenek.

A második Tolna Megyei Értékek Napján Szűcs Sándor, az összejövetelnek helyet adó Zomba polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a 2000 fős településnek hatalmas megtiszteltetés, hogy helyet adhat a megyei rendezvénynek, melytől színesebbé válik a település köz- és a kulturális élete.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke nyitóbeszédében örömét fejezte ki, hogy az idén még több település fogadta el a megyei önkormányzat meghívását. Mint azt elmondta, a rendezvény célja, a megye településeinek egymáshoz való közelebb hozása azok értékei mentén.  Beszédében felhívta a figyelmet, hogy nem csak a nyilvánvalóan fénylő, vagy éppen divatos dolgokat kell értéknek tekinteni.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke. Fotó: Kadarka.net

Példaként „A só” című népmesét idézte, melyben az öreg király elzavarja országából legkisebb lányát, amiért azt mondja neki, hogy úgy szereti mint a sót. A mese szerint azonban amikor a király megparancsolja, hogy minden ételt só nélkül készítsenek el, akkor döbben rá, hogy ez a hétköznapi dolog milyen fontos az életben.

– Gondoljunk bele, milyen lenne, ha nem volna egy kedves nótánk, ami rólunk szól, ha egy tánc sem volna, amit nagyszüleink roptak, vagy, ha népviseletünk híján nem fejeződhetne ki vidékünk sokszínűsége – mutatott rá Fehérvári Tamás. Ezek nélkül nem lenne identitásunk, nem lennének közösségeink, de jövőnk sem – hangsúlyozta az elnök. Mint mondta, a települési értéktárak munkájának köszönhetően ez nem fordulhat elő. Értékeinket meg kell védeni, hiszen közös kincseink ügye mindenkit érint – emelte ki.

Fehérvári Tamás zárásként elmondta, a Vár a megye – Tolna Megyei Értékek Napja remek alkalom arra, hogy még jobban megismerkedjünk közös értékeinkkel, hagyományainkkal és egymással.

Értékekből pedig szerencsére bőven akad Tolna megyében. Ezt bizonyítja, hogy a három éve megalakult Tolna Megyei Értéktárba bejegyzett tételek száma elérte a háromszázat – derült ki a dr. Say István, a megyei értéktár bizottság elnökének szavaiból. Mint mondta, ezzel az eredménnyel Tolna dobogós a megyék sorában. Hozzátette, eljött az ideje, hogy az értéktárból kiemeljék azokat az értékeket, melyek valódi minőségi büszkeséget jelentenek.

Dr. Say István, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnöke. Fotó: Kadarka.net

Ahogy a nemzeti értékek közül kiemelkednek a „Hungarikumok”, úgy emelkednek ki a megyei értékek közül a „Tolnaikumok”. Olyan értékek ezek, melyeket nemcsak Tolnában, de Magyarországon, sőt az országhatáron túl is sokan ismernek. Nehéz döntés volt, 20-25 tétel versengett a „Tolnaikum” címért, melyet első alkalommal végül hét megyei érték nyert el. A tervek szerint egyébként a Tolnaikumok listája évente 2-3 tétellel bővülhet majd.

A megyei értéktár bizottság döntése alapján „Tolnaikum” lett a „Sárköz népművészete”, a „Bonyhádi zománcáru és zománcedény”, a „Gyulaji dámszarvas”, a „Grábóci szerb ortodox búcsú”, a „Szekszárdi történelmi borvidék és borai”, a „Györkönyi pincefalu” és a „Szekszárdi vármegyeháza”.

A rendezvényen kimagasló aktivitásáért különdíjat kapott a bátaszéki települési értéktár, illetve a medinai települési értéktár. Előbbi egyébként már több mint száz helyi értéket gyűjtött össze.

A „Vár a megye” programkínálatát színesítette a Zombai székely mesemondók, a Nagyszékelyi Pajtaszínház, és a Zombai Hagyományőrző Egyesület fellépése, illetve „borMegyetem” rendezvény. Utóbbin előzetes regisztrációt követően a Szekszárdi-, valamint a Tolnai borvidék tizenkét díjnyertes borát lehetett megkóstolni. Emellett megrendezték a kispályás labdarúgó „Megyekupát” is.

A Tolna megye értékeinek minél jobb megismerését egyébként remekül szolgálták azok a programok, melyeken a nap folytatásában a települések küldöttségei aktívan kivehették részüket.

„Kincses Tolna Megye”

A helyi értékek kerültek a középpontba a „Kincses Tolna Megye” – Élő Társasjáték helyszínein is, ahol a játékban résztvevő tizenhárom település csapatának különböző feladatokat kellett teljesítenie. A 12 helyszínből álló ötletes játék minden egyes állomása egy-egy megyei értéket, vagy egy-egy települést jelképezett, a feladatok pedig ezekhez kapcsolódtak.

Müller János, Kurd polgármestere a „nagymányoki szénbányánál”. Fotó: Kadarka.net 

A tolnai állomáson például selyemcérnát kellett gombolyítani, a bogyiszlóin fűszerpaprikát zsákolni, a nagymányokin szenet lapátolni és talicskázni, míg a decsin egy sárközi népdal eléneklése, a szekszárdin pedig – hóbortos – hébérszívás volt a csapatok tagjainak feladata.

A humoros elemekkel tarkított versenyben a szekszárdiak Bormámor fantázianevű csapata lett a harmadik helyezett, második helyen a kurdi Farkasok végeztek, míg a „Kincses Tolna Megye” győztese a házigazda zombaiak Kecskehegy (a vezetőképen) névre hallgató formációja lett.

„Minden ízében Tolna megye”

A „Minden ízében Tolna megye” – Főzőverseny résztvevői az elkészített ételeken keresztül mutathatták meg településük egyediségét, gasztronómiai értékeit. A verseny zsűrijének elnöke a szekszárdi Juhos Markó mesterszakács volt.

bataszek-versenyA bátaszéki Kovács Sándorné veszi át a főzőverseny első helyéért járó díjat Juhos Markótól. Fotó: Kadarka.net

Mint mondta, minden ételen érezni lehetett, hogy szívből-lélekből készítették. Hozzátette, nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen csirkéből, marhából, sertésből és vadhúsból is készültek fogások.

A verseny különdíjasa Kapospula lett, a harmadik helyen Gyulaj végzett, míg második helyet Őcsény szerezte meg. A legjobbnak pedig a bátaszékiek által készített paprikás csirkét választotta meg a zsűri.

A vezetőképen Fehérvári Tamás (középen) és a „Kincses Tolna Megye” játékban győztes Zombai csapat képviselői. Balról Komjáthyné Horváth Ágnes, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke. Fotó: Kadarka.net

Fotó: Kadarka.net