full screen background image
Keresés
2021 szeptember 18 - szombat
  • :
  • :

Felújítják Tolna megye két gótikus eredetű templomát

Felújítják Tolna megye két gótikus eredetű templomát

2017.09.30. Vidékfejlesztési támogatással felújítják Tolna megye két gótikus eredetű templomát, a falukép javítását szolgáló programból további három templomépületen végeznek rekonstrukciót.

Az idén 615 éves decsi református templom csaknem 50 millió forint értékű felújításához 34 milliós támogatást nyert el az egyházközség – mondta Papp Zsolt Endre lelkész az MTI-nek. A tervek szerint 2018-ban többek között kicserélik a százéves, apatini cserépből készült tetőhéjazatot, a tetőléceket, az elkorhadt gerendákat, újravakolják a templomhajót és a tornyot – tette hozzá.

Az 1402-ben épült gótikus szerkezetű templomban középkori falak és szentély, ablakok, az északi falban található tabernákulum és ajtókeret emlékeztet az eredeti stílusjegyekre.

A szintén középkori, 15. századi falakra épült felsőnyéki katolikus templomon – a pécsi egyházmegye tájékoztatása szerint – az elnyert 47 millió forintos támogatásból kicserélik a tetőt, a fedélszéket, a nyílászárókat, felújítják a külső homlokzatot és az épület vízelvezető rendszerét. A 18. században még pusztuló késő gótikus templomot a 19. század első harmadában építették újjá. Az 1970-es években végzett felújítás idején tűntek elő a befalazott, eredeti ablaknyílások és egy még korábbi, a román korra utaló “Isten szeme” ablak nyomai. A gótikus stílusjegyeket a támpillérek és a csúcsíves ablakkeretek őrzik.

Új tetőt és homlokzatfestést kap – 26 millió forintos támogatással – a madocsai református templom, amelyet 1806-ban a középkori apátsági templom egy tornyához építettek, és még őrzi a 13. századi köveket – mondta Nagy János lelkész.

A vidékfejlesztési program két barokk stílusú római katolikus templom felújításához is hozzájárul. Szakcson kicserélik a tetőfedést, kifestik az épület homlokzatát, járdát építenek, és parkot alakítanak ki a templom körül, Kocsolán pedig az egész templomot újrafestik, és a tető javítása mellett falvarrásos technikával statikai megerősítést is végeznek.

A képen a decsi református templom. Fotó: elbiferrum.blogspot.hu

MTI
Read previous post:
Close