full screen background image
Keresés
2019 szeptember 7 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Fiatal szekszárdi építőmérnököt ismertek el a 22. mérnökbálon

Fiatal szekszárdi építőmérnököt ismertek el a 22. mérnökbálon

2018.02.04. Huszonkettedik alkalommal tartotta meg hagyományos farsangi mérnökbálját szombaton a Tolna Megyei Mérnöki Kamara (TMMK) a PTE KPVK impozáns aulájában. A második alkalommal átadott Bohli Antal Ifjúsági Díjat a szekszárdi Gőbölös Kálmán vehette át.

Palotásné Kővári Terézia, a TMMK 2017-ben újraválasztott elnöke köszöntőjében elmondta, a tavalyi év igen mozgalmas volt a megyei kamara számára. Mint részletezte, az előző évben megtartott tisztújítás eredményeként megújult elnökséggel, kibővült számú szakcsapattal működhetnek tovább. Hozzáfűzte, a Magyar Mérnöki Kamaránál tavaly lezajlott országos tisztújítás nyomán az országos szervezet elnöksége is jelentősen megfiatalodott.

Felidézte, a megyei mérnöki kamara 2017-ben sikeres kihelyezett, kibővített elnökségi ülést Tolnán, ahol az azóta már átadott tanuszoda építési munkáit is megtekintették. Mint ehhez hozzátette, az idén Pakson tartják meg a kihelyezett elnökségi ülést.

Ugyancsak felidézte, a kamara az előző évben két szakmai fórumot szervezett. A februári tisztújító taggyűlés alkalmával a kamara által a gyűlésen kitüntetett tagok, kollégák szakmai előadását hallhatták a résztvevők. Emlékeztetett, a kamara dr. Orbán Gyula okleveles vegyészmérnököt Kőrösi Miklós Díjjal, Bánki Ede gépészmérnököt Tolna Megyei Mérnöki Alkotói Díjjal ismerte el kiemelkedő tevékenységéért.

A decemberben megtartott Tolna Megyei Mérnöknapon pedig a megyében megvalósuló két nagy lélegzetvételű projekt, a Tolna Megyei Önkormányzat koordinálása mellett zajló Sió-projekt, illetve az országos jelentőségű Paks II. beruházás részleteibe nyerhettek betekintést a hallgatók. Utóbbiról miniszteri, illetve államtitkári szintű előadásokat hallhattak a résztvevők.

Süli János tárca nélküli miniszter (b), Palotásné Kővári Terézia, a megyei mérnöki kamara elnöke, és Nagy Gyula a Magyar Mérnöki Kamara elnöke. Fotó: Kadarka.net

Palotásné Kővári Terézia a kamara nevében gratulációját fejezte ki tagjának, a 40 éve alapított Tarr Kft. tulajdonos-vezetőjének Tarr Jánosnak, akit tavaly Beszédes József-díjjal ismert el a megyei önkormányzat. Ugyancsak gratulált Fenyvesi Csabának, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. osztályvezetőjének, a kamara alelnökének, aki előző évben vehette át az erőmű dolgozóinak munkájuk megbecsüléseként adható legrangosabb elismerést, a Céggyűrű kitüntetést.

A jövőről szólva az elnök úgy fogalmazott, hogy az idén is sok feladat vár a kamarára. Nemcsak szakmai továbbképzéseket kell tagjaik megelégedésére jól megszervezni, az igazolások kiadásához és az adminisztratív feladatellátáshoz ugyanis hamarosan át kell állni az új elektronikus iktatási rendszerre, melyet az országos kamara segítségével fognak bevezetni.

Az elnök ugyancsak tudatta, az őszi szakmai fórumok helyett a megyei kamara az idén szakmai kirándulást tervez, melynek alkalmával a komáromi híd építési munkáit tekintik meg.

A Bartina Néptánc Egyesület gyermekcsoportja. Fotó: Kadarka.net

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter beszédében kijelentette, az új atomerőművi blokkok mindenképpen megépülnek. Hozzátette, az építkezés a felvonulási épületek építésével kezdődik meg a közeljövőben, a főépület építését pedig 2019. végén, 2020-ban kezdik meg. Tudatta, folyamatos kapcsolatban állnak a kamarával annak érdekében, hogy napra kész információkkal lássák el annak tagjait. A miniszter zárásként kiemelte, az orosz félnek rengeteg magyar tervezőt kell majd bevonnia.

Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara tavaly megválasztott elnöke az erőmű bővítése kapcsán hangsúlyozta, Szekszárd és Tolna megye soha nem látott lehetőség előtt áll. Ha ezzel a lehetőséggel a szakma tud élni, akkor a mérnököknek hosszú évekig nem lesznek megélhetési gondjai – fogalmazott az elnök. Nyomatékosította, a feladatot csak úgy lehet teljesíteni, ha arra felkészülnek és megfelelő minőségű szolgáltatást nyújtanak.

A köszöntő beszédeket követően nyújtották át a tavalyi első alkalom után az idén másodszor átadott Bohli Antal Ifjúsági Díjat. A megyei mérnöki kamara alapítójáról, korábbi elnökéről elnevezett díjjal a kamara elnöksége azt a 40 év alatti mérnököt ismeri el, aki jelentős tevékenységével hozzájárult a mérnöktársadalom hírnevének megerősítéséhez, tovább viteléhez.

Gőbölös Kálmán kapta a Bohli Antal Ifjúsági Díjat. Fotó: Kadarka.net

A díjat az idén a szekszárdi Gőbölös Kálmán építőmérnök vehette át Palotásné Kővári Teréziától és Nagy Gyulától. Mint az a méltatásban elhangzott, Gőbölös Kálmán fő tevékenységi területe az acélszerkezetű, valamint az előre gyártott vasbeton szerkezetű épületek statikai tervezése. A fiatal szekszárdi mérnök a Samsonite azóta átadott 3 milliárd forintból elkészült új, több mint 20 ezer négyzetméter területű üzemcsarnokának felszerkezeti terveinek elkészítésével érdemelte ki az elismerést.

A 22. Tolna Megyei Mérnökbálon fellépett a Bartina Néptánc Egyesület gyermek tánccsoportja, mely azt a koreográfiát adta elő, amivel a csoport a tavalyi szegedi táncfesztiválon kiemelt arany minősítést szerzett. A bált a felnőtt együttes keringője nyitotta meg, majd a bartinás hölgyek és urak táncra kérték a résztvevőket. A bál sztárvendége Tóth Vera énekes volt, emellett a mohácsi Joy partyzenekar szórakoztatta a vendégeket a hajnalba nyúló bálon. A műsorközlő Simon V. Zita volt, a vacsorát a Keszthelyiné és Társai Bt. szolgáltatta.

A megyei mérnöki kamarával kapcsolatos írásainkat itt, vagy az azonos nevű címkén találja – kattintson!

Fotó: Kadarka.net


ElőzőNagy csatában nyert a KSC Szekszárd a Győr ellen KövetkezőMegtelt, ezért nem tud több kutyát fogadni a Szekszárdi Kutyamenhely!


Read previous post:
Megtelt, ezért nem tud több kutyát fogadni a Szekszárdi Kutyamenhely!

2018.02.04....

Close